Vláda by měla vědět, co nabídnout a co požadovat, říká Hynek Kmoníček o přesídlení krajanů z Ukrajiny

„Prezident se především zasadí o sjednocení názorů ministerstva vnitra a zahraničních věcí,“ říká šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček o případném přesídlení karajanů z Ukrajiny do Česka. Pomůže jim prezident Miloš Zeman? A jak obstála Věra Jourová při takzvaném grilování v EU?

„Snažím se pro prezidenta připravit pozici, aby se mu podařilo dojednat smír v názoru mezi ministerstvem zahraničí a ministerstvem vnitra,“ říká v souvislostí s případným přistěhováním ukrajinských krajanů do Česka. "Pokud vláda rozhodne, že k takovému kroku přistoupí, tak by měla vědět, o kolik lidí se jedná, kde na to jsou peníze, co lidem můžeme nabídnout a co na oplátku můžeme požadovat my," vysvětluje.

Čtěte také

„Myslím, že se nebude jednat o ohromný počet lidí, ale že se přihlási několik se lidí, u kterých bude možno jít cestou individálních žádostí tak, abychom měli ne kvůli nim, ale kvůli sobě pocit, když je někdo Čech, tak to i pro nás tady doma něco znamená,“ nastiňuje.

Čtěte také

A jak obstála Věra Jourová při grilování v EU? „Patří k těm lidem, kteří mají naprosto použitelnou úroveň angličtiny. Sama vyslovila problémy, které mohly být vznášeny proti ní,“ míní s tím, že Evropský parlament bude hledat jednoho či dva kandidáty, které by neschválil, aby prokázal náročnost grilovací procedury.

Měla by se Česká republika připojit k leteckým útokům proti Islámskému státu? Proč Miloš Zeman vystoupil na konferenci, kterou pořádal Putinův prominent? I to jste se mohli dozvědět ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio