VIDEO: Helikoptéra Ingenuity přepisuje dějiny. NASA provedla první řízený motorický let na Marsu

Ve středu po poledni SELČ na Marsu vzlétla malá helikoptéra Ingenuity, což v překladu znamená Vynalézavost nebo Důvtip. Šlo o první řízený motorický let na rudé planetě v historii. Dron přesně podle plánu letěl něco málo přes půl minuty do výšky tří metrů. Proč je pro helikoptéru vzlet na Marsu obtížný?

Občas musíte udělat něco jen proto, abyste dokázali, že to jde.“ Přesně s tímto heslem se vědci z americké NASA pouštěli do stavby helikoptéry Ingenuity. Okamžik, kdy poprvé vzlétne na Marsu, přirovnávali k úspěchu bratru Wrightových, kteří v roce 1903 poprvé letěli s letadlem Flyer těžším než vzduch a poháněným motorem.

Výzvy: mrazivé prostředí i řídká atmosféra

Helikoptéra Ingenuity se na Mars dostala doslova v břiše roveru Perseverance, který v únoru přistál v kráteru Jezero. Před pár dny se se od vozítka oddělila a úspěšně přečkala mrazivé noci na rudé planetě: „Helikoptéra musí zvládnout velmi nízké teploty, které se pohybují i kolem minus 90 stupňů celsia,“ vysvětluje Mimi Aungová, šéfka projektu helikoptéry Ingenuity.

Dron se nabíjí pomocí solárních panelů a nízké teploty zvládá díky izolaci a topným tělesům, které chrání elektroniku před zamrznutím. Celá helikoptéra je poměrně malá. Váží necelé dva kilogramy a karbonové vrtule měří 120 centimetrů.

Je velmi složité létat na Marsu. Hlavním důvodem je, že tamní atmosféra je opravdu velmi řídká. Je to, jako kdybyste byli na hoře třikrát tak vysoké jako Mount Everest. Tak vysoko nic nelétá,“ popsala Amelia Quonová z týmu Ingenuity.

I proto ji technici sestrojili tak, aby dokázala vyvinout kolem tří tisíc otáček za minutu, což je mnohonásobně víc než pozemské helikoptéry.

autoři: Martin Balucha ,
Spustit audio

Související