Přelom v dobývání vesmíru? Už za pár dnů se může nad povrch Marsu vznést první helikoptéra

13. duben 2021

Už ve středu 14. dubna by mohla helikoptéra Ingenuity na Marsu roztočit své vrtule a poprvé vzlétnout. Na historický okamžik čekají vědci z celého světa. NASA už dříve uvedla, že první mimozemský motorizovaný let může být milníkem srovnatelným s prvním letem bratrů Wrightů z počátku 20. století. 

První testovací let malého vrtulníku Ingenuity na Marsu se měl původně uskutečnit už v neděli, byl ale o tři dny odložen. Během páteční prověrky vysokorychlostních otáček rotorů totiž kontrolní zařízení ukončilo dřív sekvenci příkazů ovládajících test. 

Stalo se to ve chvíli, kdy se měl letový počítač přepnout z předletového módu na mód letový. Podle NASA je ale vrtulník v pořádku a v bezpečí a na Zemi poslal úplnou sadu telemetrických údajů.

Technologická výzva

Úkolem helikoptéry Ingenuity na Marsu je především otestovat samotný technologický koncept. „Do budoucna bude obrovským přelomem, pokud se nám na Marsu podaří vzlétnout. Jeho atmosféra je více než stokrát řidší než ta pozemská,“ vysvětluje evoluční bioložka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Julie Nováková. 

Pokud se to podaří, půjde o obrovský přelom.
Julie Nováková

„Podobně řídkou atmosféru máme zhruba 35 kilometrů nad povrchem Země a tam žádné pozemské vrtulníky ani letadla létat nemohou. Pro inženýry z NASA byla obrovská výzva sestrojit helikoptéru tak, aby byla vůbec schopná získat potřebný vztlak v tak řídké atmosféře,“ dodává.

Čtěte také

Přelom ve zkoumání vesmíru

Mimochodem, v pondělí 11. dubna uplynulo 60 let od prvního letu člověka do vesmíru. A právě start helikoptéry na Marsu by se mohl stát dalším významným milníkem v prozkoumávání vesmíru. „Byl by to náš první let na Marsu, do budoucna by mohl významně přispět našemu zkoumání rudé planety. A nejen té,“ uzavírá Julie Nováková.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související