Vídeňané si užívají Ledového snu

Ledový sen! Jakou představu tato dvě slova vyvolávají? Ledovou kávu? Pohádkový domeček ze sněhu a ledu anebo skrýš pro tučňáky? Možná. Zavedu vás však do Ledového snu přímo v srdci Vídně - na největší kluziště pod širým nebem v Evropě.

Je krátce po desáté a už je tu velmi rušno. Na kluzišti se prohánějí malí i větší bruslaři. Ledová plocha je začleněna do nádherné kulisy. Osvětlená radnice, její náměstí je proměněno v Ledový sen. Naproti divadlo Burgtheater, vedle proslulá vídeňská kavárna a z druhé stany Volksgarten - Lidová zahrada před Hofburgem.

To je už mančaft? ptám se při pohledu na "stadion", kde se s hokejkami prohánějí děti ve věku asi od pěti do deseti let. "Ne, to je sestava pouze na prázdniny," říká trenér mužstva. Zaujímá mě hokejista v perfektní výstroji s profesionální maskou na obličeji.

"To je Katarína, moje dcera," dodává trenér. "Jsem kapitánka. Je mi šest a půl," chlubí se malá hokejistka. "Hraje velmi dobře," pyšní se tatínek. Je tedy doma trenérem? "Ne, doma je trenérkou moje žena," uvádí se smíchem na tváři na pravou míru trenér.

Hned vedle je další kluziště, kde už dvouletí caparti balancují na svých brusličkách. Každý tlačí před sebou tučňáka - rozkošnou figuru na lyžích, které se děti drží. Bezvadná pomůcka!

Tak vypadá Ledový sen dopoledne. V podvečer má plocha velká 5600 čtverečních metrů jinou tvář. Teď už se setmělo. Malí odešli domů a ledové plochy, protože je jich tady více, patří už dospělejším slečnám, které se tu krásně vytáčejí na bruslích. Má to možná svůj účel. Zkrátka všichni se dobře baví a dělají něco pro zdraví.

Zatímco malí si své brusle většinou přinášejí, dospěláci si je často na místě půjčují. Hned u hlavního vchodu do areálu je půjčovna bruslí. Mají tu velký výběr v mnoha velikostech. "Tady je zhruba tisíc párů. Zájem je gigantický a půjčuje si je mnoho domácích i turistů. Pro dospělé je to za 6,40 a pro děti za čtyři eura na celý den," dodává pan Robert.

mapa
Zvětšit mapu: Náměstí před vídeňskou radnicí a Burgtheater
autor: maw
Spustit audio