Vězení pro novináře Al-Džazíry odsoudily Spojené státy i OSN

23. červen 2014

Egypt čelí kritice za odsouzení tří novinářů televizní stanice Al-Džazíra. Dnešní rozhodnutí egyptského soudu poslat reportéry na sedm let do vězení za údajné šíření nepravdivých zpráv vyvolalo mezinárodní pobouření. Ke kritice OSN se přidaly i USA a další státy. Kromě tématu svobody slova jde i o pochybný průběh procesu.

Když soudce vyřkl rozsudek, ozval se z klecí obžalovaných nesouhlasný křik. Přítomní kolegové novináři, stejně jako příbuzní odsouzených, byli upřímně zděšení.

„Tohle je jasná korupce, totálně zpolitizovaný proces, který je od začátku nesmyslný," komentoval verdikt bratr jednoho z odsouzených novinářů Ádil Fahmí.

Na rozsudek okamžitě reagovaly některé západní země. „Britská vláda se k tomu určitě vyjádří, ale už teď můžu říct, že nás verdikt hluboce zklamal,“ řekl bezprostředně po verdiktu velvyslanec Spojeného království v Egyptě James Watt.

Rozhodnutí egyptských úřadů odsoudil také Bílý dům i americké ministerstvo zahraničí. Podle mluvčího americké vlády představuje rozsudek tvrdý zásah demokratickému procesu v Egyptě.

Ministr zahraničí John Kerry, který je na návštěvě Iráku, označil verdikt za „děsivý a drakonický“. Potvrdil, že o obavách, které soudní proces vzbuzuje, po telefonu mluvil s egyptským ministrem zahraničí.

Novináři Peter Greste, Mohamed Fahmí a Bahir Mohamed odmítají tvrzení soudu, že podporovali Muslimské bratrstvo. Očekává se, že se proti rozsudku odvolají.

Pochybné rozsudky

Proces s novináři sledovali i jejich kolegové ze zahraničí, včetně zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka. Ten poukázal na to, že není jasné, čím vlastně obžaloba přesvědčila soudce o vině obžalovaných.

„Veškerý materiál, který tam ta prokuratura ukázala, tak vlastně neměl vůbec nic společného s tím obviněním,“ uvedl Macháček.

Podle Macháčka však v současnosti v Egyptě soudy tímto způsobem rozhodují. O podivné praxi svědčí třeba rozsudek smrti pro 183 členů a příznivců hnutí Muslimské bratrstvo, který potvrdil soud v sobotu.


Australský novinář Peter Greste, šéf káhirské redakce Al-Džazíry, Kanaďan Mohamed Fahmí, a egyptský producent Báhir Muhammad čelili obvinění ze spolupráce s teroristickou organizací a z vysílání nepravdivých zpráv o situaci v Egyptě. Za mříže se dostali v prosinci roku 2013 kvůli tomu, že natočili rozhovor se členy Muslimského bratrstva. Prokuratura tvrdí, že vysílání televize vyznívalo ve prospěch teroristů a vyvolávalo dojem občanské války. Novináři vinu popírají.

„Já jsem shodou okolností mluvil mimo tento proces s jedním mladým soudcem generální prokuratury, který pochopitelně nechtěl, abych zveřejnil jeho jméno, ani nechtěl mluvit na mikrofon, a on sám mi potvrdil, že většina těch prapodivných soudních procesů – včetně těch masových verdiktů smrti, které nedávno egyptské soudy vynesly – tak že se odehrávají právě bez důkazního materiálu,“ poznamenal Macháček.

Podle něj tak soudce rozhoduje zřejmě jen na základě svého osobního přesvědčení.

„V tomto případě těch novinářů například, že nemá rád televizi Al-Džazíru, nebo že nesnáší mediální kritiku současného režimu. To zřejmě pro výrok soudu v těchto případech stačí,“ dodal zpravodaj ČRo.

Zatímco reakce v západních médiích jsou poměrně ostré, v Egyptě média o verdiktu píší víceméně jen zpravodajsky.

„Žádné komentáře na toto téma se neobjevují. Vypadá to, jako by sami egyptští novináři tak trochu cítili, že jich samotných se ten případ může týkat, jako by měli zároveň strach to nějak kriticky okomentovat. Je pravda, že opakují maximálně takový ten oficiální vládní postoj – že soudy jsou nezávislé a že do jejich nezávislosti nemůže ani vláda, ani nikdo jiný nijak mluvit,“ podotkl Macháček.

Podobně podle něj reaguje také většina Egypťanů, tedy že verdikt je takový, jaký má být.

autoři: lek , mac , kov
Spustit audio