Velkou pardubickou nám závidí celý svět, nesmí skončit, shodují se jezdec Liebich a spisovatel Fiala

10. říjen 2021

„Vyhrát Velkou pardubickou je každého jezdce velký sen,“ popisuje Pavel Liebich. Právě jemu se to povedlo třikrát po sobě se stejným koněm Sagarem, poprvé v roce 1981. A k těm, kteří takový úspěch dokážou ocenit, patří autor knih o slaveném dostihovém závodě Pavel Fiala. „Pardubická je fenomén, myslím, že by si ho všichni lidé měli vážit,“ konstatuje.

O dostizích, koních, jezdcích jste napsal několik knížek, prošel jste obrovské množství dokumentů. Co vás na Pardubické nejvíce baví?

Pavel Fiala: Nejvíce mě baví tradice, je to národní poklad – nejstarší sportovní podnik, který se v Čechách, na Moravě, ve Slezsku pořádá. Velká běchovická, fotbalová liga od roku 1921, to je všechno mladší. Pardubická je fenomén a myslím si, že by si všichni lidé v této zemi měli toho fenoménu vážit, protože nám ho celý svět závidí. Samozřejmě, otázka je, jak zrovna v té době je moderní a soudobé fandit turfu.

Byl Sagar paličatý kůň, nebo jste se s ním dokázal dohodnout?

Pavel Liebich: Měl radost ze života, z práce, když už byl jako valach. To já jsem víc zlobil, když jsem chodil do školy.

Kdyby měli možnost závodit v jednom roce Železník a Sagar, kdo by Pardubickou vyhrál?

Pavel Liebich: Těžko říct, Železník byl vynikající… Já bych si vsadil na Sagara, protože bych ho jezdil. 

Čtěte také

Jak se proměnily závody od té doby, co jste se Sagarem vyhrávali?

Pavel Liebich: Závodiště je odjakživa nejhezčí. Rychlost se zvyšuje na úkor úpravy všech skoků kromě Irského a dropu. Jinak všechny skoky jsou upravený, snížený, a tím se zvyšuje rychlost.

Vy jste jedním z těch, kteří podepsali memorandum proti úpravám Velké pardubické, proti úpravám Taxisu. Je to opravdu tak zásadní změna, že může poškodit Velkou pardubickou?

Pavel Liebich: Myslím si, že jo, protože tradice je tradice. Že není tolik dobrých trenérů a jezdců? Mají se to doučit. V Pardubicích měla být škola na sto let, ale není.

Je opravení Taxisu porušení tradice?

Pavel Fiala: Myslím si, že to není porušení tradice ve smyslu dlouhověkosti dostihu, aby dostál ve společenských podmínkách, mediálním světě, různých vlivů – ochrany přírody, humanity a přístupu ke zvířatům. Dostih musí reflektovat dění ve světě a v Evropě. Jde o to, aby Velká pardubická přežila.

autoři: Hanka Shánělová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.