Velké malé zprávy 8. října 2003

8. říjen 2003
Velké malé zprávy

Podle průzkumu vědců z leicesterské univerzity v anglických restauracích, vede hraní klasické hudby hosty k většímu utrácení. Absint se vrátil do Francie, kde byl v minulém století zakázán a znovu si získává příznivce. S odchodem léta nastupuje éra podzimních depresí. Pomáhá právě absint.

Řekni mi, jakou hudbu posloucháš při obědě a já ti povím, co máš na talíři a číšník v peněžence. Tvrdí vědci z leicesterské univerzity, kteří na téma "jídlo, hudba a peníze" podnikli zajímavý průzkum v anglických restauracích. Výsledky této studie mluví jasně - pokud chcete, aby hosté ve vaší restauraci více utráceli, pusťte jim při jídle vážnou hudbu.

Pokud u jídla hrají melodie Mozarta nebo Bacha, utrží restaurace asi 24 liber - tedy asi tisíc korun. Pokud se přejde na pop - například na písně Britney Spearsové - je to o dvě libry méně. A když se nehraje vůbec, činí průměrná konzumace jen asi dvacet jedna a půl libry. Čím to je?

Podle vědců navozuje každý druh hudby jiné pocity. Pokud prý posloucháte klasickou hudbu, vyvolá to ve vás pocit rafinovanosti, nadbytku a bohatství. Při obědě nebo večeři si pak zákazník myslí, že se o něho personál více stará, že je v lepší společnosti, že on sám je bohatší, a tak i více utrácí. Bach, Mozart nebo Vivaldi prý prostě nabádají konzumenty, aby si dali předkrm a po hlavním jídle navrch také zákusek a kávu.

Nápoj z východofrancouzské Jury, přítel prokletých básníků Buadelaira a Verlaina - absint - se vrátil do Francie a znovu si získává své příznivce. Zelený mok byl od roku 1915 do roku 2001 ve Francii zakázán. Tvrdilo se totiž, že obsahuje ohromné množství alkoholu a proto způsobuje šílenství.

K výrobě opravdového absintu je - podle tradičních receptů - zapotřebí rostlin absintu. Tedy jistého druhu pelyňku, ze kterého se získává thujon - esenciální olej. Ten je prý velice toxický. Jeho podíl proto nesmí přesáhnout 35 miligramů na jeden litr - tedy alespoň v Evropě. V absintu také můžete cítit - a vlastně i vidět - zelený anýz. Ten dodává nápoji jeho klasickou barvu.

Absint byl ve středověku používán jako lék proti úplavici, horečce nebo malárii. V osmnáctém století se ho zmocnily destilační přístroje ve Švýcarsku a do francouzského Pontarlier se dostal na začátku dvacátého století. Tamní palírny pak ročně vyprodukovaly na šedesát tisíc litrů zeleného moku.

Francois Guy - dnešní výrobce lihovin z Pontarlier - hlásí, že v roce 2001 vyrobil 20.000 litrů absintu. O rok později to bylo už 30.000 litrů. Letos prý doufá, že se mu podaří prodat až 40.000 litrů. Obliba absintu ve Francii tedy zřejmě znovu stoupá.

S odchodem léta nastupuje éra podzimních depresí. Propadá jim mnoho lidí bez ohledu na věk nebo pohlaví, přičemž přesná příčina není jednoznačná. Možná to je postupné zkracování dne, úbytek pravidelných aktivit nebo změna biologického rytmu. Podle odborníků jsou však nepříjemnými psychickými stavy ohroženi nejčastěji osamělí lidé.

Člověk se může bránit návštěvou praktického lékaře a konzumací antidepresiv, nebo intenzivnějším trávením volného času. Je třeba, aby lidé trpící podzimní sklíčeností neseděli doma, ale naopak vyhledávali společnost, chodili na vycházky či sportovali. Osvědčuje se také doma hodně svítit - radí lékaři lidské duše.

autoři: jim , pma
Spustit audio

Více z pořadu