Velké malé zprávy 25. června 2006

25. červen 2006
Velké malé zprávy

Italští vulkanologové objevili u břehů Sicílie mohutnou podmořskou sopku se základnou o průměru zhruba 30 kilometrů. Migréna sužuje život ženám i mužům ode dávna a mezi těmi, kdo v minulosti trpěli tímto nepříjemným onemocněním byli César, Napoleon a americký prezident Thomas Jefferson. Fotbalového šílenství začali zneužívat hackeři. Přes e-mailovou poštu obsahující slova World Cup nebo soccer, tedy mistrovství světa a fotbal, nakazí počítač červem Sixem-A.

Italští vulkanologové objevili u břehů Sicílie mohutnou podmořskou sopku se základnou o průměru zhruba 30 kilometrů. Dřímajícímu obrovi dali jméno Empedoklés, podle řeckého filozofa žijícího na Sicílii, který definoval čtyři základní prvky veškerého bytí neboli čtyři elementy: vodu, vzduch, zemi a oheň.

Na existenci sopky přišli vědci, když zjišťovali, jak to vlastně je s podivným ostrůvkem Ferdinandea, který se v minulých staletích čas od času u Sicílie vynořil a následně opět zmizel pod mořskou hladinou. Ferdinandea vstoupila i do dějin: stala se předmětem diplomatických tahanic a v roce 1831 zabránilo válečnému střetu mezi Neapoleonovou francií a Anglií jen to, že ostrůvek zmizel stejně rychle, jak se předtím znenadání objevil.

Migréna sužuje život ženám i mužům od nepaměti.Mezi těmi, kdo v minulosti trpěli tímto nepříjemným onemiocněním byli César, Napoleon a americký prezident Thomas Jefferson. Američtí odborníci teď vyvinuli magnetický zabiják migrény, na jeho úspěšných zkouškách se podíleli také britští pacienti a podrobnosti přinesl britský tisk. Více náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Kocourek: Migrénou trpí každý osmý Brit. U žen je výskyt migrény dvakrát častější, než u mužů. Prudké bolesti hlavy doprovázené v krajních případech zvracením mohou trvat až 72 hodin. Nyní tým amerických odborníků v lékařském středisku Univerzity státu Ohio vyvinulo magnetický pulzovací přístroj velikosti fénu, který pacient drží u hlavy. Po spuštění přístroje elektrický proud v kovové cívce vytvoří silné elektromagnetické pole na 1 milisekundu.

Magnetický pulz vytváří v neuronech proud, který zablokuje nával bolesti. Více než dvě třetiny pacientů, kteří se zúčastnili testů tohoto přístroje, dvě hodiny po kůře necítili bolest buď žádnou, nebo jen velmi mírnou. Přístroj byl představen v Los Angeles a má být běžně k dispozici od příštího roku.

Fotbalového šílenství začali zneužívat hackeři. Přes e-mailovou poštu obsahující slova World Cup nebo soccer, tedy mistrovství světa a fotbal, nakazí počítač červem Sixem-A. Ten v počítačích s operačním systémem Windows napadá ochranu softwaru a znemožní mu bránit se dalším útokům virů a červů.

Počítačové bezpečnostní firmy proto podle BBC radí všem uživatelům internetu raději neotvírat nevyžádanou poštu s tématem fotbalového mistrovství světa. Jde přitom často o rafinované léčky.

Kdo by například váhal otevřít například seriózně vypadající e-mail s logem americké televizní stanice CNN hlásající, že fotbaloví fanoušci zabili pět mladíků?

Počítačoví odborníci uvádějí, že bylo jen otázkou času, kdy hackeři zneužijí nynější fotbalovou horečku, kterou i prostřednictvím internetu a e-mailů sledují milióny lidí po celém světě. Červ Sixem-A je podle počítačových odborníků patrně teprve začátkem.

autoři: pma , mkc , jma
Spustit audio

Více z pořadu