Velké malé zprávy 12. dubna 2002

12. duben 2002
Velké malé zprávy

Počítačové hry a naučné programy pro úplný rozvoj dětí nestačí, soudí odborníci. Japonští konstruktéři představili robotku - květinářku. Při likvidaci termitů by už brzy kromě pesticidů mohly pomáhat i houby a bakterie. Medvědi v Rakousku si vypěstovali závislost - na řepkovém oleji! Další studie potvrzují prospěšnost konzumace ryb při prevenci chorob srdce.

Počítačové hry a naučné programy dětem nestačí, soudí podle agentury DPA němečtí odborníci. Software, který je nyní na trhu už pro uživatele od dvou let, podle nich rozvíjí jen několik schopností, jako například koordinaci zrakových vjemů a činnosti rukou. Podle psychologa a pedagoga Johannese Bruhna je to však často na úkor celkového rozvoje dětí a jejich schopnosti vypořádat se s okolním světem.

Děti však podle jeho slov chtějí - a musí - dostávat a zpracovávat informace všemi smysly. Také už v raném věku objevují internet - ovšem studie, kterou provedla společnost EARSandEYES, zjistila, že jen 11 procent rodičů sleduje, co děti na interentu dělají.

Až půjdete v Japonsku na nějaké jednání, mohli byste dostat květiny. To není v Japonsku nic zvláštního, ale dostanete je od robota! I když je to vlastně "robotka" a jmenuje se Posy. Jak píše americký Techinformer, představila ji firma jménem Flower Robotics.

Designéři na ní pracovali rok a půl a inspirovaly je japonské dívky, které tradičně rozdávají při různých příležitostech kytice. Slečna robotka se už objevila při uvádění nového parfému firmy Guerlain a americká firma Silicon Grafics plánuje zaměstnat tyto roboty ve svém ředitelství v Japonsku, aby vítaly návštěvníky.

Bakterie a houby by mohly pomoci likvidovat termity, kteří každoročně způsobí škody za milióny dolarů v domácnostech i v lesích Spojených států. Uvedli to vědci z amerického ministerstva zemědělství. Našli totiž jednu bakterii a dvě houby, které do týdne téměř stoprocentně zlikvidují celou populaci tohoto nežádoucího hmyzu, aniž by přitom uškodily člověku nebo rostlinám.

Dotyční termiti žijí v obrovských koloniích s více než 10 milióny jedinců, takže je obtížné je zlikvidovat méně účinnými chemickými látkami. Použití vysoce účinných chemikálií zase může být riskantní. Několik pesticidů, které dotyčné všekazy likvidovaly, bylo dokonce staženo z trhu, protože panovaly obavy, že by mohly způsobit ekologické škody a poškodit zdraví.

Vědci proto podle agentury Reuters zkoumali několik set mikroorganismů, aby našli ty, které by se daly využít k boji proti termitům. Podařilo se. Zjištěné bakterie a houby se sice ještě analyzují, ale testy v terénu by prý mohly začít už příští jaro.

Nejen lidé, ale i zvířata dokáží udělat mnoho pro to, aby se dostaly ke svému oblíbenému pamlsku. Svědčí o tom i zpráva ze sousedního Rakouska: jak totiž zaznamenala agentura DPA, nedvědi v tamních lesích jsou závislí - nikoli však na alkoholu, ale na řepkovém oleji. Zjevně našli olej, který používají dřevaři v ručních motorových pilách, a je pro ně daleko neodolatelější než med.

Objevily se zprávy o tom, že medvědi, kterých je v rakouských lesích 25-30, rozbili plechovky a olej z nich zkonzumovali. Jak uvedl Norbert Gerstl ze Světového fondu pro ochranu přírody, veškeré pokusy "zničit" chuť oleje přidáním různých umělých látek selhaly. Testy v zoologické zahradě v Salzburku ukázaly, že tamní medvědi stejně nadšeně rozbíjejí kanystry a pijí jejich obsah. Jediná rada dřevařům tedy podle odborníků zní: nenechávat pily a olej přes noc venku.

Pokud několikrát týdně jíte ryby, výrazně tak snížíte riziko infarktu a dalších problémů se srdcem. Ukazují to dvě právě zveřejněné studie. Jednu přináší odborný časopis New England Journal of Medicine. Odborníci v ní zjistili, že nebezpečí náhlého úmrtí na srdeční infarkt se při pravidelné konzumaci ryb snížilo o celých 81%! Výsledky vycházejí ze 20 letého sledování 22 tisíc mužů.

Druhá studie, kterou publikuje odborný Časopis Americké lékařské asociace, je založena na dlouhodobém sledování více než 80 tisíc žen. I ta konstatuje, že ženy, které jedí více ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny, mají nižší riziko koronárních a srdečních onemocnění a úmrtí na ně. Není přitom třeba ryb zase tak mnoho: Americká asociace srdce doporučuje dvě rybí jídla týdně.

V současné době probíhá podle agentury Reuters ještě další studie, která zaměřuje pozornost na lidi s implantovaným defibrilátorem. Sleduje, jestli nemocní, kteří jedí rybí tuk, mají méně často vážnou poruchu srdečního rytmu.

autoři: ark , Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu