Vědecký park je v nesnázích. Výzva Staň se mecenášem iQLANDIE mezi lidmi vyvolala vlnu solidarity

Liberecká iQLANDIA shání peníze na provoz. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru přišla na vstupném o dvanáct milionů korun. Musela si vzít půjčku v programu COVID a také klasický úvěr. Peníze ale shání také od příznivců. Podpořila ji třeba učitelka fyziky, pro kterou je toto místo popularizující vědu a techniku srdeční záležitostí.

Turniketem teď prochází jeden návštěvník za druhým. I to je důkazem toho, že se sem lidé vrací. Ovšem oproti minulému létu jich je zhruba o čtvrtinu méně. Je to hlavně proto, že téměř úplně přestali jezdit Poláci a Němci.

Lidé se tady dozví spoustu věcí, které se hodí do života. Byla by škoda, kdyby to tu skončilo, shodují se návštěvníci

Přijel ale třeba Václav Maderák z Písku: „Zrovna se díváme na družici nebo přistávací modul. Děti i dospělí se tady dozví spoustu věcí, které se jim hodí do života. Byla by škoda, kdyby to tu skončilo a děti si to nemohly vyzkoušet.“

Podobný názor tady mají i další návštěvníci se kterými jsem mezi expozicemi o lidském těle, přírodních živlech nebo u laboratoří mluvil. Někteří příznivci iQLANDIE zašli v podpoře ještě dál a na provoz přispěli z vlastních prostředků.

Fyzika je dobrodružství

Jednou z nich je Vladimíra Erhartová. Tady v Liberci dlouhá léta učí fyziku na gymnáziu i vysoké škole. Přesnou částku zmiňovat nechce. Tím, že je pro ni toto science centrum srdeční záležitostí, se ale netají.

„Fyziku mám ráda a chci, aby studenti poznali, že přináší spoustu dobrodružství a zábavy. V tom mi iQLANDIA pomáhá. Opravdu by zkomplikovalo mou práci, kdyby nebyla. Když jsem se dozvěděla, že je problém, zasáhlo mě to a pomohli jsme.”

iQLANDIA funguje jako obecně prospěšná společnost a negeneruje téměř žádný zisk. Vstupné tvoří devadesát procent příjmů.

Takové Národní divadlo

I proto je centrum za podobnou podporu rádo. „Zvedla se vlna solidarity. Založili jsme výzvu Staň se mecenášem iQLANDIE, kde mohou lidi přispět libovolnou částkou, vysvětluje mi Petr Desenský, který má na starost program.

„Nově tu máme moderní dílnu, kde využíváme 3D tiskárnu a laser řezačky. Tady vyrábíme dárky pro naše mecenáše.”

Chcete přispět na provoz vědecného parku? Na adrese iQlandie se můžete stát jedním z mecenášů.

Trochu to připomíná sbírku na Národní divadlo. Nemáme tu Národní divadlo, ale iQLANDII, která se pro liberecký kraj stala symbolem spolu s Ještědem a zoo s bílými tygry.”

Stěžejní nejen pro toto science-centrum v následujících měsících bude, zda sem stále budou přicházet návštěvníci.

 

autoři: Ondřej Vaňura ,
Spustit audio

Související