Ve vládě už byli lidé, kteří podnikali. Ostatní strany se snaží zastavit úspěch hnutí ANO, myslí si Robert Pelikán

Poslanci schválili novelu zákona o veřejných zakázkách, která zakazuje soutěžit o zakázky firmám členů vlády. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO je toto opatření dostačující.

Možné střety zájmů jsou podle jeho názoru vyřešeny. „A myslím, že to bude ošetřeno i poté, co novela vstoupí v účinnost. Důležitá jsou také majetková přiznání,“ vysvětluje. Firmy ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nepovažuje za problém.

„Ve vládě byli opakovaně lidé, kteří podnikali. Nejde tady ani tak o rozsah podnikání, ale o to, že je Andrej Babiš a jeho hnutí úspěšné,“ domnívá se s tím, že novela zákona o veřejných zakázkách tak je také snahou ostatních politických stran zastavit nebo zbrzdit hnutí ANO.

„Každý člověk si může ověřit, zda nedochází ke střetu zájmů,“ připomíná a dodává: „Je na voličích, aby rozhodli, zda je vše v pořádku.“

Kdy bude mít Česko nový trestní řád? A jak bude vypadat zákon o státním zastupitelství? Také na to se ptala moderátorka Karolína Koubová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio