Včelí med se dá použít i na hojení ran, doporučuje včelař a lékárník. Co pomáhá proti štípnutí?

8. září 2024

Lékárník a vedoucí konzultačního centra pro lékové interakce Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Marek Lžičař se ve volném čase věnuje sadařením a chovu včel. Dobře tak ví, které produkty z úlu jsou nám prospěšné a co udělat, když dostaneme žihadlo. „Pokud jsme schopni během prvních pár vteřin odstranit žihadlo pryč, tak jed nemá čas do kůže vniknout,“ radí.

Čtěte také

V čem nejčastěji chybujeme v samoléčbě?

Nejčastěji vidím problém v tom, že člověk už má představu, co by chtěl, že se od někoho dozvěděl o preparátu, který zaručeně funguje a chce ho vyzkoušet také. I v tomto případě je dobré položit několik kontrolních dotazů, zda je opravdu vhodné tento lék užívat. Může se lišit doporučovaná dávka, může se lišit i užití.

Chybuje se také často v oblasti dávkování, i zde se musíme řídit příbalovým letákem, informací o léku, který je součástí balení. A musíme samozřejmě zhodnotit, zda lék je pro nás vhodný z důvodů interakcí s dlouhodobě užívanými léky. A poslední je výhled, co od léku očekávám. Často to jsou nereálná očekávání.

Včelí produkty se v historii dávno používaly, třeba propolis v Egyptě. Jaké je využití dnes?

Je to fascinující oblast, kdy včelí produkty se dají využít nespočetným způsobem. A zrovna propolis je jeden z těch, který je velmi zajímavý. Lze ho využít hlavně v případě bolestí v krku, zánětu dutiny ústní, kdy je schopen působit dezinfekčně, antivirově, a komplexem účinných látek napomáhá hojení v dutině ústní. Velmi rád ho používám a doporučuji, je tam samozřejmě limit, aby dotyčný konzument nebyl alergický na včelí produkty.

Včelí produkty se dají využít nespočetným způsobem

Včelí jed se prý používá pro léčbu zánětlivých onemocnění kloubů nebo svalů. V Evropě to zatím není rozšířené?

Zatím je to spíše jako alternativní způsob léčby, jedná se o apiterapeutické přístupy, kdy odborník, který je v tom zběhlý, by mohl aplikovat včelí jed do oblasti, kde je to nutné. Většinou se právě jedná o derivační léčbu, vyprovokuje se mírné překrvení, mírný zánět, a tím se tlumí bolest a paradoxně i tlumí zánět. Ale není to běžné, ani já tento způsob léčby na sobě nevyužívám.

Med je také lék?

Med je také lék, a kromě vnitřního použití je velmi zajímavé jeho použití zevně. Dá se použít třeba na podporu hojení ran, na vyčištění rány, a dokonce jsou i zdravotnické prostředky typu gáz a různých krytí ran, které jsou napuštěné medem. Je to velmi dobré u chronických ran, kdy se podporuje granulace a vyčištění tkáně.

Když je léto a nemáme gázy, jsme někde v přírodě, ale máme med. Máme opar. Pomůže to?

V drobné podobně lokálního poškození, třeba opar nebo štípnutí, tak se med může použít. Co se týká chronických ran, tam je to v rukou lékařů. Nemůžeme použít běžný med, ten je nejisté médium. Tam je lepší spíše varianta vnitřního užití při nachlazení, chřipce nebo i třeba v případě průjmu na doplnění energie, doplnění soli pro rehydratační roztoky. I to je možnost.

Čtěte také

Co pomáhá při štípnutí? Jaká je první pomoc?

Je to otázka času, je potřeba nejdříve odstranit žihadlo. V průběhu prvních pár sekund se z jedového váčku, který je napojen žihadlem do kůže, napumpuje většina jedu. Pokud jsme schopni během prvních pár vteřin odstranit žihadlo pryč, tak jed nemá čas do kůže vniknout.

Tedy pinzetou, nehtem, nožem co nejrychleji odstranit. Pokud už to nezvládneme, tak je možné pokrýt dané místo něčím chladivým, co zmírní otok, ať už to jsou různé gely, ale doporučuje se třeba i ocet, jsou dobré výtažky z rostlin.Mám dobrou zkušenost s bršlicí.

Někde jsem četla, že mateří kašička by se neměla dávat dětem?

Mateří kašička je komplex složitých proteinových struktur a uvádí se, že může mít hormonální aktivitu, tím pádem to u dětí není vhodné. Většinou se užívá u žen, protože je dokázáno, že může vyrovnávat různé dysbalance spojené s přechodem nebo změnami hormonů v těle. Ovšem i tady je to na úrovni alternativní léčby a nedoporučuji dávkovat mateří kašičku ve větším množství.

Jak zapíjet léky? A co bychom měli mít u sebe v cestovní lékárničce? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.