Varšava si připomene začátek povstání v tamním ghettu

15. duben 2008
Zprávy

Před 65 lety se ve Varšavě schylovalo k výbuchu povstání v židovském ghettu. V malém prostoru na okraji centra Varšavy Němci uzavřeli v roce 1940 přes 400 tisíc Židů. Většina z nich skončila ve vyhlazovacím táboře Treblinka. Ve Varšavě se dnes konají akce připomínající začátek povstání v ghettu.

Cizinec by bez pomoci průvodce v dnešní Varšavě bývalé židovské ghetto jen těžko našel. Zničili jej už Němci, kteří pečlivě zametali stopy svých zločinů, což je mimochodem důkaz, že velmi dobře věděli, jaké zločiny páchali.

"Nejhoršími teroristy a bandity byli němečtí mladíci. To ještě nebylo gestapo. Mlátili Židy na potkání a stříhali jim brady a hledali židovské zlato. Nebyli to ale zločinci z povolání - neuměli moc loupit - bylo vidět, že pocházejí z dobrých rodin," vzpomíná na počátky života ve varšavském ghettu Marek Edelman, poslední žijící vůdce povstání. To mělo sice krátké trvání, ale velký význam - upozornilo svět na zrůdné nacistické plány.

Marek Edelman

Na místě ghetta po válce vzniklo obyčejné panelové sídliště. Až letos k 65. výročí začátku povstání nechala varšavská radnice umístit po městě tabulky, které připomínají, kde byly hranice ghetta.

autoři: mdo , mta
Spustit audio