Válka o Irák na internetu

23. březen 2003
iŽurnál

Internetové stránky, které se věnují Iráku, můžeme rozdělit na faktografické, cestovatelské, zpravodajské a ty ostatní. Největší pozornost je v současné době upřena ke zpravodajství. To však neznamená, že by ostatní weby nebyly zajímavé. Nabízíme vám jejich stručný přehled.

Na faktografických webech najdeme základní údaje o Iráku - kolik má obyvatel, jaká je jeho rozloha, jakými jazyky v něm lidé mluví a podobně. Tyto údaje naleznete například na adresách www.bedekr.cz, geo.unas.cz nebo v rubrice Svět na serveru Českého rozhlasu www.rozhlas.cz.

Určitě zajímavější jsou cestopisy. Pokud vás zajímá Bagdád a jeho kolí, Babylon, starověká Mezopotámie a mnoho dalšího, navštivte adresu www.poutnik.cz. Najdete zde i několik map - včetně té, která znázorňuje místa zásahů bomb a raket v centru Bagdádu během operace Posštní bouře.

Putování Jordánskem a Irákem v létě 2000 popisuje cestopis s mnoha fotografiemi na adrese dnedbal.webpark.cz.

Několikadílnou reportáž s mnoha fotografiemi z nedávného putování po Iráku nabízí i Jiří Charvát na serveru www.paladix.cz. Najdete zde cestopisy i z mnoha dalších zemí - například Indie, Bulharska, Kalifornie.

Aktuální informace o situaci v Iráku a kolem něj nabízí snad všechny české zpravodajské servery. Kromě našeho na adrese www.izurnal.cz třeba iDnes, Lidovky, iHNed nebo Novinky.

Tak trochu pohled z druhé strany nabízí server irak.valka.cz. Je na něm nejen stručné aktuální zpravodajství, ale především mnoho dokumentů a analýz zabývajících se kořeny současné krize, historií Iráku či osobou Saddáma Husajna.

Na adrese irak.aktualne.cz můžete hledat informace o iráckém jaderném programu, armádě a politickém systému země.

Mezi dalšími zajímavými internetovými servery jmenujme stránky organizace Amnesty International, která se zabývá dodržováním lidských práv ve světě. V jejich knihovně na www.amnesty.cz si můžete přečíst o tom, jak Husajnův režim nakládal a nakládá se svými odpůrci a s vězni vůbec. Nejpodrobnější údaje obsahuje Výroční zpráva za rok 1999.

Kromě českých serverů se Iráku věnuje mnoho stránek v jiných jazycích, především v angličtině a arabštině. Nejvíc je těch zpravodajských, ale do přehledu jsme vybrali tři weby s méně obvyklým obsahem.

Na adrese www.iraqfoundation.org najdeme stránky Irácké nadace. To je nestátní nezisková organizace se sídlem ve Washingtonu, která se, jak sama píše, snaží o nastolení lidských práv a demokracie v Iráku a o lepší mezinárodní pochopení potenciálu iráku v roli přispěvatele k politické stabilitě a ekonomické prosperitě na Středním východě.

Iraq Press je nezávislá tisková agentura působící ve Velké Británii Zpravodajství na internetu nabízí nejen v angličtině, ale i arabštině. Najdete ji na adrese www.iraqpress.org.

Mnoho zajímavých materiálů a map Iráku nabízí i servis Kongresu Spojených států na adrese www.iraqresearch.com.

autor: jkr
Spustit audio