Václav Láska o ústavní žalobě na prezidenta: Zásahy do justice jsou fatální, konat musíme

Naše aktivita není primární útok na Miloše Zemana, jde o snahu stanovit pravidla pro výkon funkce prezidenta. Takový je podle předsedy senátního klubu Senátor 21 Václava Lásky důvod, proč část senátorů chystá ústavní žalobu na prezidenta republiky.

„Máme mailové schránky plné napůl povzbuzujících mailů, napůl mailů, které nám vyhrožují i fyzickým násilím, likvidací, vězením...,“ vyjmenovává různé reakce iniciátor žaloby Václav Láska.

Jakub Michálek o ovlivňování soudců: Vysvětlení prezidenta považuji za nedostatečné

Jakub Michálek

Nezávislost justice v Česku není ohrožena. Takový je závěr sněmovního podvýboru pro justici. Usnesení podpořili i Piráti. „Na náš návrh tam bylo doplněno konstatování, že představitelé výkonné moci by se měli zdržet zásahu do nezávislosti soudců,“ potvrzuje předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Důležité jsou ale podle něj názory odborné právnické veřejnosti. Od té dostali mnoho pozitivních reakcí v tom smyslu, že konečně někdo celou záležitost uchopil z jiného pohledu, než je ústavní žaloba na velezradu.

„Chceme, aby i voliči Miloše Zemana pochopili, že naše aktivita není primární útok na osobu Miloše Zemana, že je to snaha stanovit pravidla pro výkon funkce prezidenta, které, si myslíme, že porušuje,“ vysvětluje.

Žaloba má být podle Lásky co nejkomplexnější, má obsahovat skutky, které mají potencionál porušit ústavu – některé budou zásadní, u některých jde spíše o podpůrnou argumentaci.

Žaloba má i negativní efekt

Dodává také, že diskuze o tom, zda podat žalobu, nebo ne, je kontinuální a má svou negativní stránku v podobě vyostření situace a polarizování společnosti.

„Krok zasahování do justice byl o tom, že tím se převážily váhy na stranu toho, že není co ztratit, že je třeba konat, i když určitý negativní efekt podání žaloby mít může. Ale zásahy jsou tak fatální, že prostě konat musíme,“ zdůvodňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio