V Soči se bagruje, staví a montuje o sto šest. Zbývají čtyři měsíce do zimní olympiády

Luxusní hotely, futuristické haly, smělá přemostění, ale i desetitisíce dělníků z celé střední Asie. Také bláto, prach a hluk. Tak teď vypadají olympijské areály v Soči. Na první pohled se zdá, že necelé čtyři měsíce před olympiádou mají Rusové co dohánět…

Dole u moře, jen pár stovek metrů od Pobřežního olympijského areálu, leží posledních pár turistů na plážích. Sluní se nebo pojídají zdejší vyhlášené kavkazské šašliky, které tady podávají se spoustou čerstvé cibule, domácím chlebem lavaš a okořeněné adžikou.

Různé druhy palem si ve svěžím větru mezi sebou šeptají asi něco o tom, že prvně uvidí zimní olympiádu a že už se na ni moc těší.

Výprava k zasněženým štítům

Zasněžené vrcholky Kavkazu oznamují, že zima už dorazila. A s ní také zástupy novinářů, kteří jsou zvědaví, jak jsou Rusové s přípravami olympiády daleko. Organizační výbor her zaměstnává dva tisíce lidí, a jak už z jeho názvu vyplývá, pořádá organizované výpravy do olympijských areálů. A tak i naše skupina posbíraná z celého světa nasedá do vyleštěného autobusu a vydává se k zasněženým štítům.

Čtěte také

„Start sjezdu mužů je prakticky na vrcholku Roza ve výšce 2320 metrů a cílová zóna v 960 metrech. Na horské plošině Roza Chutor tady nad námi už za pár dnů otevřeme dokončenou olympijskou vesnici, v ní bude žít většina sportovců,“ popisuje svou část areálu ředitel Alexander Sailov. Pod něj spadají také zařízení pro extrémní a nové olympijské sporty.

Zasněžené vrcholky Kavkazu oznamují, že zima už dorazila

Parky pro známé i méně známé sporty

„Extreme Park tvoří dva stadióny – jeden večerní a druhý denní. Na lyžích a snowboardu se bude závodit večer. Park máme celý osvětlený. Druhý stadión je vyhrazený pro snowboardcross a skicross, pro paralelní obří snowboardový a speciální slalom.“

Čtěte také

A potom Alexander jmenoval ještě několik dalších disciplín, o kterých jsem dodnes vůbec neměl tušení, že existují. Zato na protějším svahu se má závodit v oborech, které si dokážu představit. V areálu Gazpromu to bude biatlon a běh na lyžích.

Raději méně sněhu

Každá část zimního areálu má svého mluvčího. Nikdo jiný nesmí novinářům nic říkat. Tady u paláce Gazpromu má povolení mluvit Andrej Markov. Nejprve jen tak nezávazně o počasí.

„V minulých letech jsme tady v září a říjnu měli 30 stupňů, letos je to lepší. Před třemi dny nám napadl první sníh – bylo ho 15 centimetrů a hned roztál, předpověď je ale vynikající, takže jsme si objednali hodně lopat, abychom měli sníh čím odhazovat.“

Touto lanovkou se svezete za 15 eur

O sníh organizátoři strach nemají, spíš se bojí, že ho bude moc. To je prý ještě horší, než když je sněhu málo.

Některé stavby budou jen dočasné

„Teď se nacházíme ve výšce 1440 metrů a je to nejvýše položený areál tohoto typu v Rusku. Dvě tribuny pojmou každá sedm a půl tisíce diváků. Tady rozdělíme 25 procent olympijských medailí. Objekt pro biatlon tu zůstane i po olympiádě, ale druhý stadión je jen dočasný. Pak ho rozebereme,“ dodává můj průvodce.

Čtěte také

Podobně dopadne i snowboardový park. Zůstanou můstky, sjezdovky, lanovky a hotely. Hlavní stavbyvedoucí prezident Vladimír Putin se netají tím, že Krásná Poljana by se měla stát lyžařským centrem světové úrovně, samozřejmě včetně světových cen a možná i trochu výš.

Tohle asi nebude lyžování pro obyčejné smrtelníky, napadá mě, když se lanovkou vracíme zpět. Jedno svezení totiž stojí v přepočtu 15 eur.


Zobrazit místo Olympijské Soči na větší mapě

autor: mdo
Spustit audio