V sídle nedávno zemřelého indického guru se našel pohádkový poklad

20. červenec 2011

Největší duchovní vůdce i živoucí bůh, tak býval nazýván indický guru Sai Baba. Před čtvrt rokem zemřel a zanechal po sobě miliony příznivců na celém světě. A nejen to. Jak teď vychází najevo, zůstalo po něm i pohádkové bohatství.

Svatý muž uctívaný po celém světě zemřel letos v dubnu. Až do tohoto týdne bylo jeho sídlo ve městečku Puttaparthi na jihu Indie zavřeno. Uvnitř se skrývalo obrovské bohatství.

"Právě se našlo se 98 kilogramů zlata, 340 kilogramů stříbra a další cennosti," hlásil reportér indické televize.

Soukromé prostory duchovního vůdce vydaly i 19 milionů rupií v hotovosti, v přepočtu skoro deset milionů korun.

Sai Bába hlásal náboženství nenásilí, míru a lásky a za svého života patřil k nejrespektovanějším duchovním vůdcům světa. K jeho obdivovatelům patřili prostí lidé i prezidenti.

Vedle milionů příznivců měl ale i řadu kritiků. Ti jej obviňovali z manipulace věřících i podvodných praktik, kterými dokazoval svoje mimořádné schopnosti.

Proslul zejména takzvanou materializací, zhmotněním nejrůznějších předmětů. Na setkáních se svými příznivci se mu v rukou i v ústech zázračně zjevovaly mince, zlaté řetězy i prsteny.

Sai Babovi obdivovatelé teď mají o čem přemýšlet. Je objev pokladu v mistrově sídle důkazem jeho nadpřirozených, nebo spíše obchodních schopností?

autor: jma
Spustit audio