V romštině zpívám hlavně balady, říká zpěvačka Natália Kuchárová

23. květen 2024

Vystudovala konzervatoř a vystupuje jako sólová zpěvačka. Přesto si Natália Kuchárová dala jako cíl objevovat mladé začínající talenty. To se jí daří na ZUŠ, kde vyučuje zpěv.

„U nás v rodině jsou všichni muzikanti, takže já jsem v hudebním světě vyrostla. Když mi bylo osm, nastoupila jsem na základní uměleckou školu a potom na Konzervatoř Jaroslava Ježka. Momentálně se hudbě věnuju z druhé strany, jsem navigátorem pro děti, které učím. Což je něco úplně jiného, takže mám pocit, že jsem opět na začátku,” prozrazuje Natália Kuchárová, pedagožka zpěvu, která se s láskou věnuje své práci.

Ačkoliv má ráda zpěv v angličtině i v češtině, nejvíce jé k srdci přirostla romština. 

„Vystudovala jsem populární zpěv, ale zpívám různé žánry. Baví mě s nimi experimentovat. Zpívám česky, anglicky i romsky. V romštině zpívám hlavně balady, protože jen s ní dokážu text i hudbu pořádně procítit. Zajímavé jsou ale i čardáše.”

Na ZUŠ T.G. Masaryka v Chomutově, kde Natália už rok působí, se klade důraz nejen na vzdělávání budoucích profesionálů, ale také na rozvíjení celoživotní lásky k hudbě a podporu amatérských muzikantů.

„Máme oddělení populárního zpěvu, kde vyučuje čtyři až pět učitelek. Poslední dobou je o zpěv velký zájem. S malinkými dětmi zpíváme písničky z pohádek nebo lidovky, se staršími žáky děláme populární hudbu, třeba české písničky z 60. a 70. let. Ono se zdá, že jsou lehké, ale dá se na nich naučit technika, frázování, melodie, dynamické prvky, atd.”

Kromě pedagogické činnosti si Natália nachází čas i na rozvoj vlastní pěvecké a hudební kariéry. 

„Učím jen dva dny v týdnu, takže čas určitě mám. Ostatní dny věnuji vlastní tvorbě. Mohu k tomu využívat aparaturu u nás na škole, což mě baví. Snažím se rozvíjet.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio