V roce 2014 se daně zvyšovat nebudou. Změny čekejte od roku 2015, říká Jan Mládek

Vyjednavači budoucích vládních stran se dohodli na podobě koaliční smlouvy. Sociální demokraty, hnutí ANO a KDU-ČSL už nerozděluje ani největší sporný bod – zavedení minimální daně. Překonaly strany všechny neshody? Ptala se moderátorka Veronika Sedláčková poslance a stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka.

„Došlo ke kompromisu, aby bylo dosaženo koaliční dohody,“ přiznává Jan Mládek. „Chtěli jsme minimální daň. Není to úplně perfektní nástroj. Měla to být daňová sazba bez odpočtu, čili to vycházelo na 20 400 korun ročně,“ vysvětluje.

Ostatní strany však podle něj podlehly nátlaku, a tak došlo ke kompromisu. „Nebude minimální daň, ale člověk, který by ji měl platit, nedostane daňové bonusy,“ připomíná Jan Mládek s tím, že by daňové břemeno mělo být rozděleno férově mezi poplatníky. „Některým daňovým poplatníkům tu zavedli daňové peklo, jiným ráj,“ hodnotí činy předchozích pravicových vlád.

Čtěte také

Zároveň poukazuje na fakt, že hnutí ANO obsadí post ministra financí. A právě toto hnutí před volbami slibovalo zabránění plýtvání „Jsou to legitimní cíle, ale nemyslím, že se podaří realizovat tak rychle,“ podotýká Jan Mládek.

Budou se zvedat některé daně? Není koaliční dohoda formulována příliš vágně a nepředznamenává tedy spory uvnitř budoucí koalice? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: ves , šše
Spustit audio