V Mizoramu zakázali alkohol. Jeho spotřeba přesto roste

12. leden 2012
Zblízka

Zemí, kde dnes platí absolutní zákaz prodeje alkoholu, není mnoho. Je mezi nimi také severoindický stát Mizoram. Když před sto lety vyhlásili ve Spojených státech prohibici zejména na nátlak křesťanských organizací, které dávaly alkoholu za vinu rozklad rodin a růst zločinnosti, vzrostla kriminalita ještě víc a nakonec byla prohibice zrušena. Zákaz prodeje alkoholu přináší i v Mizoramu víc škody než užitku. A alkoholismus tam jen kvete.

Venku je černočerná tma, dveře bambusové chýše spíše tuším, než vidím. Uvnitř hraje televize, po zemi se batolí malé děti. Jejich otec zakázaný alkohol nejen prodává, ale také vyrábí.

Čtěte také

„Alkohol pálím tajně v džungli. A v noci nosím domů i zboží,“ přiznává Than a do igelitových sáčků dávkuje kalnou rýžovou kořalku. Stejně jako většina ostatních producentů alkoholu uprchl z nedaleké Barmy. V Indii žije ilegálně, ilegálně se tu i živí.

„Mám strach z policie. Vědí o mně a občas udělají šťáru. Včera tady byli, dali mi pokutu, ale je to vlastně spíš výpalné. Peníze si strčí do kapsy,“ popisuje Than. Rozhodně není žádný Al Capone a na výrobě a prodeji alkoholu nebohatne. Sám se prý na ilegálním byznysu podílí jen proto, že jiný zdroj obživy nemá.

„Zisk je malý. Když zaplatím náklady a výpalné policistům, mnoho peněz mi nezbývá. Raději bych dělal něco jiného, ale není co. Neumím jazyk, žádnou jinou práci nedostanu,“ vysvětluje Than.

Církev prosazuje prohibici

Mše v místním kostele právě končí. Dříve než se věřící rozejdou, nabádá je pastor, aby hrozbu alkoholu brali vážně. Pondělní mše je určena mladým lidem. O to je apel naléhavější. I když oficiálně byl měl být alkohol v celém státě vymýcen.

Místní vláda o ilegálních přistěhovalcích z Barmy ví, ale většinou je toleruje

Právě na nátlak presbyteriánské církve byla v Mizoramu vyhlášena úplná prohibice, a to před pouhými patnácti lety. „Církev je u nás mimořádně silná, prostupuje životem celé společnosti,“ říká mladý muž cestou z kostela. „Právě církev chtěla, aby se zakázal alkohol, zatlačila na politiky a ti zákon přijali,“ popisuje. Na otázku, jestli se zákazem souhlasí, jen krčí rameny. Je to téma, o kterém se tu raději nemluví.

Mizoram je malý stát indické federace, leží v horách, v sousedství Barmy. Před 150 lety sem protestantští misionáři přinesli křesťanství a dnes se k němu hlásí drtivá většina populace. Stát Mizoram byl až donedávna okolnímu světu zcela uzavřen. Teď se otevírá.

Čtěte také

K vyhlášení prohibice prý vedly nejen náboženské motivy, ale i obava o národní identitu. Alespoň to tvrdí pastor Johnson. „V posledních letech se u nás začali usazovat Indové, vyznáním hinduisté. Chtějí naši křesťanskou víru zničit. Rozjeli tady byznys, otevírají obchody a co nám přinesli? Alkoholismus! Musíme se přece bránit,“ tvrdí.

Drogy jsou levnější než alkohol

Jak už to bývá, byť může být něco míněno stokrát dobře, výsledek je často zcela opačný. A tak je to i v případě zdejší prohibice. „Zákon o prohibici považuji za absolutně špatný,“ říká Lalde. Tento středoškolský učitel se stal bojovníkem za opětovnou legalizaci alkoholu. Má k tomu své důvody.

V Indii žijí celé rodiny Barmánců

„Neměli bychom směšovat náboženství a praktický život. K čemu by to vedlo? Alkohol se pašuje a vyrábí ilegálně. A lidé umírají. Nejméně dvacet lidí se ročně otráví nekvalitním alkoholem. Nejčastěji mladí, protože nepoznají, který alkohol je dobrý a který smrtelně nebezpečný,“ vysvětluje.

... a počet obětí roste

Církevní hodnostáři jsou neoblomní. Suchý zákon rušit nehodlají. A to i přes to, že podle jeho kritiků selhal. „Jednou jsem se účastnil debaty s představiteli církve. Tvrdili, že prohibice je úspěšná,“ vzpomíná Punte. „Řekl jsem jim, aby mi dali deset minut, že jim přinesu alkoholu, kolik budou chtít. Je však drahý. Pro mladé lidi jsou mnohem dostupnější drogy, jejichž spotřeba roste. To je výsledek naší prohibice,“ domnívá se.

Čas od času se i v Mizoramu vede debata o zrušení prohibice. Mnozí věří, že zlomovým rokem by mohl být právě letošek. Církev však nechce o uvolnění mravů ani slyšet. A to i přesto, že přes přísný zákaz spotřeba alkoholu a počet jeho obětí stále roste.

Barma leží za blízkými kopci
autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související