V době ekonomického růstu by měl být rozpočet vyrovnaný, kritizuje opozice vládní návrh

Vláda počítá na příští rok se schodkem rozpočtu ve výši 40 miliard korun. „Neustále opakujeme, že v době hospodářského růstu by měl být rozpočet vyrovnaný,“ zdůrazňuje v rozhovoru s Marií Bastlovou místopředsedkyně hnutí STAN a poslankyně rozpočtového výboru Věra Kovářová.

Návrh rozpočtu na příští rok včera představil premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová. Rozpočet je schodkový, což opozice kritizuje. „Schodkový rozpočet by pro nás byl možný, pokud by o oněch 40 miliard narostly i investice,“ říká k tomu Věra Kovářová.

Otázka státních úředníků

Přitom třeba se zvyšováním důchodů, nárůstem rodičovské nebo platů učitelů opozice souhlasí. „Prvotní chyba ale bylo, že zásadním způsobem vzrostl počet státních zaměstnanců – nemluvím o učitelích, případně hasičích nebo policistech,“ říká poslankyně.

„Říká-li ale paní ministryně, že bude šetřit na úřednících na ministerstvech, není to dobrá cesta. Tato a předchozí vláda nejprve tento problém vyvolaly a nyní ho s velkou slávou chtějí řešit,“ dodává.

Další cestou k úsporám je podle ní například zrušení slev na jízdném pro studenty a důchodce. „Je otázka, zda by oněch šest miliard nemělo být investováno do důležitějších věcí.“

Jak by rozpočet sestavovala opozice? I na to Věra Kovářová odpovídala. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.