V církvi nemusí být jen oficiální názory. S Tomášem Halíkem spíše souhlasím, říká Miloslav Vlk

Komunisté předložili návrh na zdanění finanční části církevních restitucí. Tento návrh vzbudil kritiku, ke které se mimo jiné hlásí i kardinál Miloslav Vlk. „Ti, kteří tohle vše způsobili, tak mají ještě drzost a chtějí, aby se to zdanilo, což je protizákonné a protiústavní,“ podotýká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Komunistický totalitní režim veškerý majetek církvi vzal, a v té souvislosti připomíná datum 14. 4. 1950, kdy komunisté přepadli v noci všechny kláštery, vzali je ve prospěch režimu a řeholníky vyvezli do lágrů. „Takovéto věci dělali a dnes mají takové starosti. Překvapuje mne, že společnost a politici toto klidně přijímají,“ upozorňuje.

Návrh komunistů je podle něj populistický, ale diví se, že to politici a odborníci nerozebírají po stránce zákonné. „Finanční náhrady jsou podle zákona majetkem církve, a to se nemůže zdaňovat. Je nehorázné, že někdo takový návrh dává,“ upozorňuje.

A jak reaguje na výroky katolického kněze Tomáše Halíka na adresu Miloše Zemana? „Delší dobu sleduji kroky, politiku, způsob výroků a jednání prezidenta Zemana, a spíše bych s profesorem Halíkem souhlasil,“ přiznává.


Evropští politici nedostatečně zhodnotili migrační vlnu

A co se týče prohlášení českých biskupů, že jde o soukromé názory Tomáše Halíka, nikoliv České biskupské konference, tak to pro něj bylo překvapivé. „Takové prohlášení vyšlo půl hodiny po projevu Tomáše Halíka, a to ať mi nikdo neříká, že se biskupská konference takhle rychle shodla a vydala společné prohlášení,“ upozorňuje.

Připomíná zároveň, že v církvi mohou být nejen oficiální názory, ale také těch, kteří nemají určité oficiální postavení a úkol v církvi. A byl by podle něj Tomáš Halík dobrý prezident? „Těžko by byl pro celou společnost přijatelný, on sám se někde zmínil, že by to byla těžká pozice,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio