V Chorvatsku se raději nespoléhejte na autobusy

12. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku se teď nevyplatí cestovat autobusem. Cesta ze Splitu na Makarskou trvá až 5 hodin. Důvodem jsou velké kolony na Jadranské magistrále.

Podle jízdního řádu by měl autobus, který vyjede ze Splitu, dojet na autobusové nádraží v Makarské za hodinu a čtvrt, což se ale v letních měsících nepodařilo ještě ani jednou. Lidé tak na autobusových zastávkách čekají i několik hodin.

Podle řidičů autobusů není na vině pouze velký zájem turistů o tuto oblast. Problém je v samotném městě Omiši, kde se zaučují dopravní policisté, kteří situaci nedokáží dobře odhadnout. Dopravu v oblasti komplikuje také uzavřená cesta mezi obcemi Žrnovnica a Srinjina, kterou se dalo v předchozích letech kolonám vyhnout a kterou využívali především místní.

Špatná dopravní situace se odráží i na nervozitě řidičů, takže pak snadněji dochází k dopravním nehodám.

Chorvatsko teď prožívá vrchol turistické sezony. Výjimkou není ani ostrov Brač, kde je v současnosti na dovolené 14 tisíc turistů. Největší zájem je o město Bol, kde ubytovávají 4500 lidí, a Supetar, kde je o pětistovku méně. Nejčastěji jezdí na Brač Italové, dále Němci, Češi a Rakušané.

autor: mfi
Spustit audio

Více z pořadu