V Chorvatsku přijde další vlna zdražování

1. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatské Jadrolinie zlevňují trajekty ze Splitu na Korčulu. Na hranicích se tvoří kolony vozidel. Zítra bude polojasno s teplotami do 29 stupňů.

Až do neděle můžete na chorvatských benzínových pumpách natankovat pohonné hmoty za staré ceny - například natural za 7 kun 65 lipa. Naftařská společnost INA ale od pondělka výrazně zdraží. Podle posledních informací by se cena naturalu 95 měla skutečně vyšplhat 8 kun 30 lipa - to je v přepočtu 33 korun 50 haléřů za litr. Překročení magické hranice 8 kun za litr překvapuje i chorvatské řidiče. Navíc se dá v návaznosti na zdražení benzínu očekávat další vlna zvyšování cen.

Chorvatské Jadrolinie ode dneška zlevňují dopravu trajektem ze Splitu na Korčulu a zpět. Za převoz vozidla můžete ušetřit až 40 procent z ceny, využijete-li trajektu LIBURNIJA. Pokud se na Korčulu vydáte v pondělí či v sobotu v 16.45 ze Splitu, nebo z Korčuly ve 12.20, získáte 50 procentní slevu na palubní lístek.

Chorvatská televize vysílá dnes večer v přímém přenosu první finálový večer ze 45. ročníku Festivalu zábavné hudby Split 2005. Na programu je vystoupení sedmnácti chorvatských zpěváků, zpěvaček a skupin. Přenos začíná deset minut po 21 hodině.

Přehled kurzů : za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 82 lipa. Euro směníte za 7 kun a 21 lipa. Za jeden litr benzínu Euro 95 zaplatíte stejně jako včera 7 kun 65 lipa.

Provoz na chorvatských silnicích a dálnicích je velmi hustý. Chorvatský autoklub hlásí kolony od hraničního přechodu Macelj po Krapinu, další vlna vozidel teď do Chorvatska míří ze Slovinska. Jeden a půl kilometru dlouhá kolona vozidel je také na dálnici A1 Záhřeb - Split před tunelem Mala Kapela. Na severu Chorvatska navíc prší. Zítra očekávají Chorvaté nejkritičtější den celé sezóny. Předpokládají se i dlouhé kolony na dálnici Záhřeb - Split před tunely Mala Kapela a Sveti Rok, kde je v provozu vždy obousměrně jen jeden tubus tunelu. Kritická bude na silnicích zejména doba od 10 do 15 hodin.

Počasí v Dalmácii:
V Dalmácii by v sobotu 2. 7. mělo být podobné počasí jako dnes, to znamená polojasno. Ráno bude foukat bura, což podle Chorvatů znamená, že přijde slunečné a velmi teplé počasí. V noci poklesnou teploty na 19 až 23 stupňů, nejvyšší denní teploty se pak budou pohybovat od 25 do 29 stupňů. Kromě Dalmácie bude na téměř celém území Chorvatska pršet. Pokud pojedete autem, buďte opatrní. Asfalt na silnicích v Chorvatsku obsahuje vápenec, který po dešti hodně klouže.

Upozornění pro jachtaře: na Jadranu zítra hrozí neverin, na severním a středním Jadranu bude foukat hlavně v noci severovýchodní vítr, na otevřeném moři pak severozápadní o rychlosti 30 až 45 uzlů, místy i 50 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3, jen jižní Jadran 4 až 5. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu