V Británii platí nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Vojáci hlídají strategické objekty i sportovní akce

Vyšetřovatelé zatím nemohou vyloučit, že atentátník z Manchesteru neměl komplice. Ve Spojeném království mezitím začal platit nejvyšší kritický stupeň ohrožení terorismem. Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že policisty v ulicích podpoří armáda.

Nejvyšší stupeň teroristické hrozby znamená, že v Británii bezprostředně hrozí další útoky. „Je to teprve potřetí, co Spojené království zažije tento nejvyšší stupeň teroristického nebezpečí,“ vysvětluje zpravodaj Radiožurnálu ve Velké Británii Jiří Hošek.

V praxi to znamená, že některé strategické objekty začíná hlídat místo policie armáda. Do akce je nasazeno kolem pěti tisíc příslušníků ozbrojených sil. Podle listu The Times by vojáci měli hlídat letiště, elektrárny, budovu londýnského parlamentu nebo také velké hudební sportovní akce.

Týkat se to bude víkendového finále anglického poháru mezi Chelsea a Arsenalem ve Wembley nebo finále fotbalové Ligy mistrů ve waleském Cardiffu.

Za útokem stálo více lidí

Pachatelem pondělního teroristického útoku v Manchesteru je 22letý Brit Salman Abedi. Podle listu The Guardian se před pár dny vrátil z Libye – právě tam mělo dojít k radikalizaci, přátelil se s extremistou, který nalákal stovky Britů do řad Islámského státu.

Britská premiérka Theresa Mayová už připustila, že za krveprolitím v Manchesteru může stát větší skupina lidí. „Zatím víme o jednom zatčeném člověku, což by měl být s největší pravděpodobností Abediho bratr,“ říká Jiří Hošek.

autor: jch
Spustit audio