V boji o Dukovany jsou tři zájemci. „Částka 160 miliard na stavbu jaderného bloku už je dávno pasé,“ říká analytička

31. říjen 2023

Energetická společnost ČEZ má dnes dostat konečně nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Zájemci jsou tři – francouzská firma EdF, americký Westinghouse a korejská KHNP. „Pochybnosti, zda má o tendr ještě zájem, panovaly kolem Westinghouse, který neodpovídal na některé novinářské dotazy, nakonec budou ale o Dukovany bojovat všechny tři firmy,“ přibližuje analytička Jana Klímová. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Po více než dvou letech od podání žádosti dostal polostátní kolos ČEZ územní rozhodnutí, že může v lokalitě Dukovan postavit až dva nové bloky jaderné elektrárny. Rozhodnutí vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu, které povolovací řízení převzalo od původního místa, městského úřadu v Třebíči.

Čtěte také

Vydání územního rozhodnutí je podle generálního ředitele ČEZ Daniele Beneše jedním z bodů harmonogramu výstavby nového bloku v Dukovanech. „Současně je to i jasný signál pro všechny uchazeče v rámci probíhajícího tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů, že povolovací proces je naplňován,“ uvedl. 

V tendru ČEZ poptává závazně zatím pouze jeden jaderný blok pro Dukovany, součástí je ale i opce až na další tři bloky – další v Dukovanech a dva v areálu stávající jaderné elektrárny Temelín. O jejich výstavbě ale zatím ČEZ ani vláda nerozhodly. 

Spustit audio

Související