Jaroslav Míl: Pro tendr na Dukovany musíme najít politickou shodu. Ve vztahu k Rusku nesmíme kličkovat

Ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček říká, že tendr na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany by se mohl spustit v průběhu několika týdnů. Nemají ale pravdu opoziční politici, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a nakonec i premiér, když doporučují odložení tendru? Zdeňka Trachtová se ptá vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka by měl být tendr spuštěný v rámci týdnů. Je to realistické?

Je, jde jen o to dopracovat příslušnou dokumentaci a nalézt politickou shodu.

Tu nyní rozhodně nemáme.

Ale neznamená to, že by nemusela být, je to o hledání východisek. Pokud by k dohodám nedošlo, jsme v situaci, že projekt bez politické shody nebude možné realizovat. Nebude totiž pokryto financování projektu. 

Říkáte, že zásadní je politická shoda, pět opozičních stran ale zcela jednoznačně vylučuje z tendru účast Ruska. Pokud by ministr Havlíček chtěl přes jejich odpor spustit tendr a přizvat do něj Rosatom, vy byste to nepodpořil?

Přizvání Rosatomu s tím, že velká část politické scény je proti, povede k tomu, že projekt zastavíte o rok později. Česko už tuto chybu udělalo jednou, když rozjelo tendr na Jadernou elektrárnu Temelín 3 a 4 a nebylo zajištěno financování. Tendr byl zastaven, výsledkem ovšem bylo to, že investor investoval řády miliard korun, které šly do pryč. Každý ze tří dodavatelů navíc ztratil částku kolem tři čtvrtě miliardy korun na zpracování nabídky. 

Podruhé si Česká republika takové selhání nemůže dovolit, pokud nechce odepsat jadernou energetiku na několik dalších desítek let. Není jiná možnost než dojít ke shodě. Eventualita, že když to nejde silou, půjde to větší silou, je odsouzena ke krachu.

Ministr Havlíček říká, že je možné Rosatom kdykoliv zpětně vyřadit…

S ruskými společnostmi jsem dělal několik desítek let. Rusové jsou velmi hrdý národ. Představa, že uděláme soutěž, v níž říkáme ‚Dejte nám nabídku, ale my vás stejně vyřadíme‘, je cesta, která nevede k úspěchu. Takto se nejedná v občanském životě, v obchodě a už vůbec ne v mezinárodních vztazích. Základem úspěchu pro všechna má jednání s Ruskem vždy bylo jasně sdělit, co chcete a proč to chcete, a trvat na tom. Nekličkujete, nevymýšlíte a postavíte věci tak, jak jsou.

Není účast Rosatomu v tendru nutná kvůli snížení ceny? A jak Jaroslav Míl reaguje na slova Dany Drábové, podle níž je tendr uspěchaný? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Zdeňka Trachtová , als
Spustit audio

Související