Už třetina lidí u nás používá počítač

17. prosinec 2001
Megabyte

Tentokrát se v Megabyteu dozvíte o tom, že počítač už používá třetina obyvatel Česka, čím vším se nás snaží nalákat mobilní operátoři pod svá křídla a že za obsah německého bulváru Bild.de budete muset brzy platit.

30 procent obyvatel České republiky používá počítač. To je o devět procent více než v roce 1997. Vyplývá z průzkumu agentury AISA. Podíl těch, kteří s ním naopak nepracují vůbec, se za poslední čtyři roky snížil ze 60 na 51 procent. Každý pátý člověk letos používá počítač k práci nebo k zábavě příležitostně. Z jedné otázky také vyplynulo, že pětina lidí nemá počítač ráda vůbec a 7 procent si bez něj neumí život představit.

Vánočního šílenství využívají stejně jako všichni obchodníci i mobilní operátoři. Aby vás dostali pod svá křídla, nabízejí vám kromě levnějšího mobilního telefonu i dárky "bokem". U eurotelových Go vám nabízí jeden dárek rovnou a další zjistíte po rozbalení sady. Od Paegasu dostane nový zákazník Twistu vestu, a stávající zákazníci obdrží poukázku na levnější Twist sadu. Pokud se stanete novým zákazníkem sítě Oskar, můžete do února využívat některé služby za cenu 1 koruny. Eurotel a Paegas navíc nabízejí ve svých sadách druhou simkartu zdarma.

Za čtení serveru Bild.de, který je elektronickou obdobou tištěného německého bulvárního deníku Bildzeitung, budete muset od začátku roku platit. Zpočátku se bude vybírat jen za prémiový obsah, během jednoho roku by však měl být celý Bild.de přístupný jen za peníze. Na podobný systém najíždí i český časopis Ekonom. Na své webové podobě nabízí archiv článků až do roku 1997, články samotné jsou ale určeny jen pro platící účastníky. Obsah aktuálního čísla je samozřejmě k dispozici zdarma. Nepříliš slavně skončil letošní ročník Miss Internet. Pořadateli totiž nezbyly peníze na slavnostní finálový večer, a tak přišla jen tisková zpráva, že nejvíce bodů v kategoriích web, krása a inteligence získala dvaadvacetiletá Šárka Hrabalová z Kroměříže, která se webdesignem přímo živí. Druhé místo obsadila pětadvacetiletá Štěpánka Mikešová z České televize a místo třetí zaujala Veronika Bušujeva, devatenáctiletá studentka pražské Vysoké školy ekonomické. Už tradičně provázely kybernetickou miss skandály: jedna z přihlášených dívek byla opravdu jen virtuální, potom vyplula na povrch podezřelá kampaň kolem přihlášené Bohumily Kulichové, která se ukázala být recesí, ale účinnou. Bohumila Kulichová ve veřejném hlasování skončila druhá, zatímco vítězka sedmadvacátá.

Možná jste si všimli, že při práci s dokumenty se někdy v adresáři objevují záhadné soubory s ještě záhadnějšími názvy, jež pak neméně záhadným způsobem opět mizí. Že tyto dočasné soubory nejsou projevem přítomnosti nějakého viru, vám vysvětlí inženýr Milan Sameš:

"Dočasný soubor je český výraz pro anglický temporary file. Je to velmi důležitý soubor, jejž si vytváří většina moderních počítačových programů, aniž to často při práci s nimi vůbec tušíme. Uložíme-li výsledek naší práce jako dokument a program řádně uzavřeme, je dočasný soubor automaticky zrušen. Jestliže se nám však program zhroutí, zůstane dočasný soubor uložen na disku a s jeho pomocí se nám výsledek naší práce většinou podaří zachránit."

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu