Už měsíc a půl se využívají elektronické náramky pro vězně. Zkoušeli jsme, jak fungují v provozu

3. listopad 2018

Elektronické monitorovací náramky odhalily první domácí vězně, kteří porušili pravidla trestu. Jeden člověk by kvůli tomu mohl brzy skončit ve vězení. Rozhodovat o tom bude soud. Reportér Václav Štefan zjišťoval, jak náramky fungují.

Elektronický náramek pro vězně

Domácích vězňů je teď asi 130. Náramky po zhruba měsíci a půl provozu systému nosí 73 lidí. Na dálku je hlídají přímo úředníci z Ministerstva spravedlnosti. Na zkoušku sledovali i reportéra Václava Štefana, který natáčel pohyb s náramkem v pražských ulicích.

Každý vězeň má vytyčené zakázané zóny, kde by se neměl pohybovat. „Může se to používat pro ochranu obětí trestné činnosti, nebo aby nedocházeli na místa, která jsou spjatá s pácháním trestné činnosti,“ vysvětluje Václavu Štefanovi ředitel Odboru elektronického monitorovacího systému Marek Netočný.

Když nositel náramku překročí hranice vytyčené zóny, po chvíli se mu ozve operátor. Ten vidí jeho pohyb na monitoru počítače. Program pro monitorování obsahuje mapu, která zobrazuje zakázané území a jednotlivé body pohybu. Operátor pak vězně informuje, že hranici překročil, a zjišťuje, z jakého důvodu. Následně sepíše záznam pro probační službu, která se incidentem bude zabývat.

Monitorovací systém elektronických náramků zobrazuje pohyb vězně a povolené a zakázané zóny

Při pozdním příchodu telefonát z ministerstva

Domácí vězni musí být buď v práci, nebo doma. Operátoři monitorovací centra tak zatím řešili hlavně pozdní případy. Jeden odsouzený už ale režim porušil vědomě.

Náramek pro vězně po sundání

Jsou ale důvody, kdy není možné zvolit monitorovací náramky jako trest. „Například kožní onemocnění, silné otoky nohou, práce v prostředí, kde jsou zakázána elektronická zařízení,“ vyjmenovává Miroslava Jakešová z Probační a mediační služby. Náramky se také nenasazují těm, kterým již brzy končí trest.

Kromě domácích vězňů nosí v současnosti zařízení také dva obvinění namísto vazby a dva podmínečně propuštění.

autoři: Václav Štefan , had
Spustit audio