Ústřední výkonný výbor ČSSD rozhoduje o vstupu do vlády

14. prosinec 2013

Asi 180 sociálních demokratů dnes bude hlasovat o koaliční smlouvě, kterou strana připravila s ANO a lidovci. Předsednictvo ČSSD už ji podpořilo, očekává se, že ji posvětí i členové výkonného výboru. Pokud projde, nebude ani vnitrostranické referendum.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přesto nechtěl automaticky předjímat, že výkonný výbor dokument přijme.

„Nicméně platí, že předsednictvo doporučilo smlouvu schválit a rovněž doporučilo, aby se referendum nekonalo, tedy aby o té věci rozhodl přímo na svém zasedání ústřední výkonný výbor,“ řekl Sobotka.

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek předpokládá, že koaliční smlouva dnes výborem projde.

„Ústřední výkonný výbor na sebe s největší pravděpodobností vezme odpovědnost za to, aby sociální demokracie ten proces ustavení vlády co nejvíc urychlila a aby se působení této vlády ukončilo,“ uvedl místopředseda ČSSD.

Přesto některým straníkům vadí, že rozhodovat nebude širší plénum.

„Podporoval jsem to uskutečnění coby dobrý nástroj vnitrostranické komunikace. Teď vidím, že se zřejmě změnily nějaké pozice, takže se od toho ustupuje,“ domnívá se jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Čtěte také

„Nechci to zpochybňovat, ale z druhé strany by si asi vedení sociální demokracie mělo ujasnit, co vlastně chce,“ dodal hejtman.

Podle poslance Milana Urbana je naopak rozumné na referendu netrvat.

„Já si myslím, že referendum být nemusí, protože by to zdržovalo vznik vlády. Debata ale určitě bude,“ řekl bývalý sociálnědemokratický ministr průmyslu a obchodu ve vládě Vladimíra Špidly.

Lidovci budou smlouvu projednávat v neděli, hnutí ANO v pondělí. Pak by měla začít jednání předsedů stran o rozdělení resortů a o personálním obsazení kabinetu.

Zleva předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka po jednání o koaliční smlouvě

Strany pravděpodobné budoucí koalice se shodly například na tom, že nebudou rok hýbat s daněmi, naopak zlepší jejich výběr.

O korporátní dani pro banky, telekomunikace a energetiku začnou uvažovat až po té, co přepočítají, jaké rezervy v rozpočtu mají. Pokud se zhruba čtyři miliardy korun najdou, daň těmto resortům prý hrozit nebude.

Zmizet by měly i poplatky ve zdravotnictví. Třicet korun by se už nemělo platit v ordinacích praktických lékařů a ambulantních specialistů, lidi ušetří i za poplatek za recept a pobyt nemocnici. Za pohotovost se bude platit dál.

V koaliční smlouvě je i plán na zavedení snížené sazby DPH na dětské pleny, nenahraditelnou dětskou výživu a knihy.

Procentuální zisk hlasů a obsazení sněmovny
autoři: luh , tby , Vanda Králová
Spustit audio