Ústečtí kriminalisté prověřují už téměř 4 000 oznámení z celé republiky na podvodné e-maily

24. únor 2015

Skoro 4 000 lidí z celé republiky se už obrátilo na policii kvůli podvodným e-mailům. Případy vyšetřují policisté z hospodářské kriminálky Ústeckého kraje. Lidé většinou našli v e-mailu zprávu, že mají dluh a mají otevřít přílohu. V té je ale virus, kvůli kterému můžou lidi přijít i o peníze. Takových už je kolem 200, z toho v Ústeckém kraji 16.

Obecně platí, že bychom si měli dávat pozor na všechny e-maily, které hovoří o nějakém dluhu - pokud opravdu něco dlužíme, taková zpráva by nám měla přijít písemně, ne e-mailem.

Od loňského dubna zaznamenali kriminalisté několik vln a typů podvodných zpráv. Jde o smyšlené e-maily pod hlavičkou státní organizace nebo neexistující banky, dále to byly e-maily se jménem existujících exekutorů, a také šlo o vymyšlené zprávy od internetového prodejce.

Tyto zprávy mají jedno společné - nabádají příjemce, aby otevřel přílohu ve formátu "zip" nebo "exe" a dočetl se podrobnosti o svém dluhu - to už je ale nebezpečné.

Jak takovou zprávu můžu jednoduše poznat? V textu se často vyskytuje nesmyslné číslo účtu, kam mají lidé peníze poslat, kontaktní osoba a telefon jsou buď vymyšlené, nebo skutečné - ovšem dotyčný s tím nemá co dělat, jde o náhodně vybraného člověka - i ti se obracejí na policii, protože je desítky telefonátů denně obtěžují.

Čtěte také

Stejně tak jsou mezi poškozenými i firmy nebo organizace, jejichž doménu hackeři použili. Jak bychom tedy měli postupovat, pokud se nám v elektronické poště objeví podobný e-mail? Prostě jí stačí nečíst a smazat.

Co se stane, když přece jen člověk přílohu s počítačovým virem otevře? Virus se stáhne za 7 minut a začne ze čtyř adres ve světě stahovat různé údaje - nejčastěji jsou to přístupy k internetovému bankovnictví, stahování dalších dat nebo si můžou takto připravovat stovky nebo tisíce počítačů, které pak poslouží k nějakému hackerskému útoku.

Kvalitní antiviry jsou schopné na tyto takzvané "trójské koně" reagovat do hodiny a odstranit je, nicméně i po odstranění viru doporučují odborníci celý počítač přeinstalovat.

Neopatrní lidé také mohou přijít o své peníze - jak to funguje? Hackeři získají hesla k internetovému bankovnictví, to ale není všechno - potřebují totiž i číslo mobilního telefonu, kam chodí potvrzovací SMS.

Proto je dobré si při přihlašování do internetového bankovnictví hlídat "adresu". Co konkrétně, to popsal Luděk Frank z ústecké hospodářské kriminálky: „Podívám se na stránky nějaké banky a podívám se, jestli mi jde do zorného pole. Pokud ano, měl bych být na ověřených stránkách. Také bych se měl nahoře podívat na to, jaký je stav https a měl bych se podívat, jestli ten adresný řádek vypadá opravdu, jako adresný řádek mé banky, ne že tam bude www, pak x názvů a až na konci třeba název mé banky.“

Když si toho člověk nevšimne, následují na stránce, která vypadá tak, jak jsme u své banky zvyklí, neobvyklé otázky - např. že banka chce pro zkvalitnění služeb aktualizovat údaje, včetně telefonního čísla. Tím podvodníci získají číslo i heslo k účtu a v tu chvíli se podle Franka můžeme s penězi rozloučit.

Převod peněz by SICE měl být pro policisty dohledatelný, ale pachatelé nepřevádějí peníze přímo na své účty - používají k tomu prostředníky, kterým nabízejí práci za provizi.

Policisté upozorňují na to, že i kdyby takový prostředník nevěděl, že jde o ukradené peníze, i tak legalizuje peníze z trestné činnosti - za to podle závažnosti hrozí až 8leté vězení.

V Ústeckém kraji takto 16 lidem zmizelo z účtů celkem 3,5 milionu korun - nedávno ale vyšetřovatelé rozkryli buňku podvodníků na Zlínsku, kam peníze jednoho z nich směřovaly.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio