Ústecko čeká stoletou vodu, Labe stále stoupá. Pokračují evakuace obyvatel

4. červen 2013

Ohrožení povodněmi se pozvolna přesouvá na sever Čech. Zejména na Ústecku a Děčínsku začaly evakuace. Povel k opuštění města dostal například celý Terezín, část Děčína nebo Ústí nad Labem. Řeka Labe by měla v Ústí kulminovat ve středu dopoledne s hladinou ve výšce přes 11 metrů.

Se zvyšující se hladinou se evakuace týkají stále většího počtu lidí.

„Na Litoměřicku jsou to obce, které přiléhají k Labi, pak také níže položené části v Ústí nad Labem a v Děčíně,“ říká hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

V noci byla podle jeho slov situace dramatická hlavně v obci Mlékojemy u Litoměřic, když starosta zjistil, že místní podnikatel má v obci nelegálně umístěných zhruba 50 lidí, z toho 30 dětí.

Čtěte také

„V poslední chvíli je zachraňovali policisté na člunech, ten takzvaný podnikatel tam ty lidi nechal napospas, vůbec nic neměli. V noci jim náš krizový štáb společně s armádou zajišťoval ubytování v Litoměřicích a starosta jim sháněl oblečení a stravu. Považuji to za hyenismus nejvyššího stupně,“ popisuje otřesný případ Bubeníček.

V terénu jsou přes dvě stovky hasičů a 175 policistů. Nad ránem bylo evakuovaných lidí zhruba 6000, další ale během dneška přibudou.

Protipovodňové zábrany v Ústí nad Labem mají výšku 10,5 metru, to ale na vzedmutou hladinu Labe stačit nebude.

„Včera se odpouštěla Vltavská kaskáda, to byl pro nás poslední hřebíček do rakve. Hladina se ještě zvedne a minimálně část těchto zábran přestane plnit svůj účel.“

Na kulminaci Labe čekají také v Děčíně. "Stále se nám daří zachovat dopravu z jednoho břehu Labe na druhý, máme průjezdné Pětimostí, půjde to ještě tak dvě až dvě a půl hodiny, potom už zbude jen vlak z východního nádraží na hlavní a zpět," řekla před desátou hodinou dopoledne mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. "Počítáme, že zítra Labe dosáhne 11,6 metru. Ale uvidíme, jestli to tak opravdu bude. Nikdo si netroufá konečnou výši hladiny odhadnout," dodala v úterý dopoledne.

autoři: jch , tej
Spustit audio