Ústavní žaloba na prezidenta je profesně nezvládnutá. Nemůžeme ji podpořit, zdůvodňuje Veselý z ČSSD

Ústavu porušuje prezident, ale premiér má veškeré pravomoci a ústavní možnosti, jak ho donutit, aby tak nečinil. Myslí si to místopředseda ČSSD a poslanec Ondřej Veselý. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu také vysvětluje, proč sociální demokracie nechce podpořit ústavní žalobu na prezidenta.

V politické historii Česka nebyl podle Veselého premiér, který by nedokázal zajistit, aby fungovala Ústava. Narozdíl od Andreje Babiše, který je tak podle něj nejslabší premiér, který zde byl.

„Premiér se prezidenta bojí, důvody nás mohou napadnout, ale byly by to jenom spekulace. To, že znervózňuje, je vidět v tom, že najednou obrací a snaží se to hodit na sociální demokracii,“ konstatuje.

Vůči Babišovi jsme měli být tvrdší

Senátor Václavec: Tanečky kolem ministerstva kultury mi připadají jako nastavovaná kaše

Ministerstvo kultury

Senátoři schválili ústavní žalobu na prezidenta republiky. O žalobě nyní musejí rozhodnout poslanci – ke schválení je potřeba 120 hlasů. Proti ústavní žalobě hlasoval nestraník za hnutí ANO Ladislav Václavec. „Pan prezident by mohl jednat rychleji, ale není to hrubé porušení Ústavy,“ konstatuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Moderátorka Marie Bastlová se ale odvolává na názory opozičních politiků a politologů, podle kterých je slabá i sociální demokracie. Ta ustupuje a není schopná si prosadit své. Co na to říká Veselý?

„Je otázka, co se považuje za slabost,“ brání se s tím, že ČSSD je stranou s jasně nastavenými demokratickými postupy a nerozhoduje ze dne na den. Zároveň přiznává, že ČSSD má část viny například v tom, že fabulovala s různými termíny, které nebyly nikým potvrzené.

„Druhá věc, která mě trápí, je, že jsme měli být daleko tvrdší vůči panu premiérovi,“ říká s tím, že jediné, čemu Babiš rozumí, je síla, a to mu ukázal Miloš Zeman.

Nesmyslné body v žalobě

Pokud prezident Miloš Zeman porušuje Ústavu, jak sám Veselý říká, podpoří potom ČSSD ústavní žalobu?

„Vzhledem k tomu, že je tam řada bodů, které jsou podle nás nesmysl, tak ji podpořit nemůžeme,“ upozorňuje s tím, že jde o profesně a právně nezvládnutou ústavní žalobu na prezidenta.

Pokud by součástí návrhu žaloby bylo pouze jednání kolem ministra kultury, tak by se nezdráhal hlasovat. „Ústavní žaloba ale byla nastavená nakonec velmi nešťastně, a projevilo se to i v tom, že ji nepodpořili naši senátoři,“ zdůvodňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio