Ušetří vodu, zefektivní provoz a urychlí úpravu sjezdovek. Nový systém Snowsat začnou testovat v Peci pod Sněžkou

15. říjen 2018

SkiResort Černá hora – Pec v Krkonoších v letošní sezoně vyzkouší technologii, která umožní šetrnější hospodaření s vodou při zasněžování a efektivnější úpravu sjezdovek. Dosud museli rolbaři výšku sněhu pouze odhadovat. Systém Snowsat ovšem vychází z dat vysílaných družicí i systému GPS. Díky informacím z roleb dokáže monitorovat výšku sněhu na sjezdových tratích. Ta se pak promítne do mapy s přesností na tři centimetry.

Každý se chce vyvézt lanovkou nejlépe přímo z hotelu, říká provozovatel areálu ve Špindlerově Mlýně

03582128.jpeg

Začíná lyžařská sezóna – zlatý čas nejen pro lyžaře, ale i pro majitele a provozovatele sjezdovek a přilehlých areálů. Největší u nás je v tomto oboru slovenský podnikatel, miliardář Igor Rattaj – spolumajitel Tatry mountain resorts. Tato firma provozuje areály v Tatrách, u nás ve Špindlerově Mlýně a uchází se i o Ještěd.

Technik Jan Kosek připravuje ovládací panel, který se umisťuje do rolby. Jde o sestavu základních dvou komponent, tedy počítače a ovladače, respektive přijímače signálu, který přijímá a zároveň vysílá GPS data.

Kromě instalace ovládací jednotky se na rolby musí připevnit i antény pro příjem signálu. Jedna je pro příjem a odesílání GPS signálu, druhá pro příjem korektovaného signálu a třetí pro komunikaci s operátorem.

Lépe, rychleji a efektivněji

Uvnitř rolby je instalovaný monitor terminálu, který řidiči ukazuje jeho aktuální pozici, výšku sněhu pod strojem a další informace důležité pro provoz. Terminál komunikuje s jednotkou umístěnou na horní stanici lanovky Na smrku.

Pec pod Sněžkou

Podle Petra Hynka, šéfa SkiResortu Černá hora – Pec, je cílem nového systému rozložit sníh na sjezdovku rovnoměrně. K tomu musí mít správce resortu k dispozici naprosto přesné informace, se kterými mohou rolbaři pracovat. Systém, který bude zatím fungovat na pěti rolbách v Peci pod Sněžkou, by měl současně úpravu sjezdovek urychlit.

Spustit audio

Související