Úrok

3. prosinec 2011
Peníze nikdy nespí

Nemám peníze, ale chci si pořídit novou pračku. Mnozí z nás sáhnou po úvěru. Dříve, než se vrhnete do náruče bank nebo jiných finančních institucí, je dobré vědět, co znamená ono magické slovo úrok.

Úrok je vlastně odměna za půjčení peněz, tedy za úvěr. Hodnota této odměny je závislá na tom, na jak dlouho a jak velký obnos si půjčujete. Velikost úroku pak vyjadřuje takzvaná úroková míra, kterou najdete ve smlouvě o poskytnutí úvěru nebo ve smlouvě k danému bankovnímu produktu.

Čím nižší úrok je, tím je půjčka samozřejmě výhodnější pro toho, kdo si ji bere. Je ale potřeba porovnat nabízené úvěry. Může se totiž stát, že půjčka většího obnosu na kratší období vyjde levněji než menší půjčka s delším splátkovým kalendářem.

Jsou taky případy, kdy jsou úroky tak vysoké, že se podle některých odborníků jedná o lichvu. Pod tím si lze představit úrok ve výši 50 procent.

Někteří lidé vnímají půjčku jako cosi špatného. Je však třeba si uvědomit, že půjčování peněz je v podstatě přesun prostředků od někoho, kdo je nezhodnotí a nepotřebuje, k někomu, kdo prostředky zhodnotí, ale peníze nemá. Ekonomika tím roste a získává na síle.

autor: nib
Spustit audio

Více z pořadu