U zrodu profesionálních soutěží v americkém fotbale či basketbale stál Čech. I díky tomu, že prý v mládí dostal košem

Česká stopa v zámořské lize amerického fotbalu NFL je miniaturní. V 70. letech si ji zahrál bývalý hráč pražské Dukly v evropském fotbale Miroslav Rödr, k českému původu se hlásí i vítěz a nejužitečnější hráč SuperBowlu 1983 John Riggins. Přitom Čech stál přímo na počátku této soutěže. Když v roce 1920 v Americe Národní fotbalová liga, tehdy ještě pod jiným názvem, vznikala, mezi spoluzakladatele patřil i všestranný George Halas.

Jeho češství a zásluhy o americký fotbal teď připomíná výstava v Českém a slovenském národním muzeu v Cedar Rapids v americkém státě Iowa. Jeho ředitelka Cecilia Rokusek mi ukazuje repliky Halasových prstenů pro vítěze NFL, coby kouč nebo majitel klubu Chicago Bears získal osm titulů.

Sportovec mnoha přívlastků

Sám americký fotbal i hrál, takže tu vidíme jeho helmu, dres, podepsaný míč nebo kopačky, sto let staré relikvie, které prý návštěvníky zajímají nejvíc, říká ředitelka muzea.

Čtěte také

Televize ESPN zařadila Halase mezi nejvlivnější postavy světa sportu ve 20. století, objevil se i na poštovní známce a jeho život přiléhavě vystihují dvě jeho nejčastější přezdívky, Papa Bear, tedy Táta Medvěd podle názvu klubu, který 63 let vlastnil a 40 let trénoval, a pak také Mr. Everything, pan Všechno.

Hrál i baseballovou MLB, vlastnil také basketbalové kluby a spoluzaložil i první profesionální basketbalovou soutěž v Americe, zkrátka byl průkopníkem a renesanční postavou a synem českých rodičů narozeným na sklonku 19. století už tady v Americe.

Čech jako poleno

„Narodil se v Chicagu přistěhovalcům z dnešního Česka. To si tu lidi moc neuvědomují, když se o něm mluví jako o spoluzakladateli NFL. Někteří návštěvníci to zjišťují až tady a jsou šokovaní, že byl Čech. Založil slavný klub Chicago Bears a dodnes patří k ikonám a hrdinům amerického fotbalu díky tomu, co pro tento sport udělal,“ zdůrazňuje Cecilia Rokusek.

I skoro 40 let po smrti George Halase jeho potomci klub stále vlastní a podíleli se na přípravě této výstavy, která ho americké veřejnosti vůbec poprvé představuje jako amerického Čecha.

„Dívejte, tady je jeho fotografie. A když se na ni podívám, tak aspoň já to tam jasně vidím. Je to prostě Čech. Sama mám české a slovenské předky a podle mě má ve tváři patrné české charakteristiky. Ten úsměv, ten kulatý obličej, řekla bych to do něj, že je Čech. A on byl hrdým Čechoameričanem,“ je si jistá Rokusek.

Všechno mohlo být jinak

Jeho pestrý a úspěšný život, který skončil v 88 letech, byl ale také dílem náhody, nebo možná lépe řečeno velkého štěstí. V Chicagu zažil nejtragičtější den v dějinách města. V roce 1915 se na tamní řece potopila výletní loď SS Eastland. Zemřelo 844 lidí, mezi nimi 220 Čechů. A na palubě měl být právě i dvacetiletý George Halas.

„Ano, to je pravda! Měl tam být, ale dívka mu nepřišla na smluvené rande, a on nechtěl jet sám, a tak na loď nakonec nevstoupil,“ vypráví jednu z mnoha verzí této historky Cecilia Rokusek.

Čtěte také

Jiná hovoří o tom, že Halas prostě zaspal, přišel do přístavu pozdě, a tím si možná zachránil život. Každopádně noviny Chicago Tribune ho pohřbily, jeho jméno vyšlo na seznamu těch, kteří chybějí a zřejmě zemřeli. K Halasům domů dokonce přišli lidé kondolovat a pozdější legendu amerického fotbalu tam našli živou a zdravou.

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související