Tykač má zájem o OKD, doly se už zadlužily i vůči státu

23. květen 2016

Podnikatel Pavel Tykač má zájem vstoupit do černouhelné společnosti OKD. Po jednání ve Strakově akademii o situaci ve firmě to řekl ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD. Tykač nabídl odkoupit část společnosti spolu s dluhy. Stát se podle ministra Mládka mezitím stal dalším věřitelem OKD, protože firma nezaplatila část sociálního pojištění. Dluží na něm zhruba 70 milionů korun.

„Byli jsme osloveni odborářskou skupinou, které jsme vyšli vstříc, protože máme stejný záměr. Myslíme si, že je možné aspoň část OKD po dobu několika let smysluplně provozovat,“ uvedl Tykačův mluvčí Jan Chudomel.

Pavel Tykač je majitelem hnědouhelné společnosti Czech Coal na Mostecku. Její součástí je i důl ČSA, u kterého vláda letos nedovolila prolomit limity těžby, a bude tak muset skončit.

Odboráři doplnili, že Pavel Tykač je součástí skupiny, do které patří i oni a podnikatel René Holeček. Ten spoluvlastní dopravní společnost AWT, která byla dříve součástí ostravských dolů. Zabývá se především železniční přepravou uhlí.

Ministr Jan Mládek dnes řekl, že o Tykačově nabídce se bude jednat. Zdůvodnil také, proč se stát stává dlužníkem:

„Ze správy sociálního zabezpečení přišla informace, že OKD zaplatily sociální pojištění za platy zaměstnanců jenom zčásti. Zaplatily jen malou část, kterou platí zaměstnanec, a nikoli tu, kterou platí zaměstnavatel. Tímto se český stát skrze správu sociálního zabezpečení stává věřitelem OKD.“


Ostravsko-karvinské doly, a. s., se dostaly do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Firma dluží nejméně 17 miliard korun a má 650 věřitelů. Její majetek nedosahuje ani 7 miliard. OKD mají nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR). Tu od února vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG).

Firma dluží celkem více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun a nedokáže své závazky splácet. Teď navíc hrozí, že by horníci nedostali květnové výplaty.

„Všichni bychom si přáli, aby byly vyplaceny, ale to je teď věc (insolvenčního, pozn. red.) správce, jakým způsobem se k tomu postaví. Naše doporučení je jednoznačně vyplatit a prostředky najít,“ řekl Josef Středula, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů. Nevyloučil protesty, pokud by horníci mzdy nedostali.

Šéf hornických odborů Jaromír Pytlík k tomu dodal, že v případě nezajištění vyplacení mezd půjde o katastrofu pro celý region: „Je to velmi nebezpečný stav. Přímo to ohrožuje majetek a zdraví horníků.“

Čtěte také

V rozhodování o dalším osudu OKD sehraje klíčovou roli insolvenční správce Lee Louda, jenž patří do úzké skupiny lidí se zvláštním povolením, kteří mohou řešit insolvence firem s obratem nad 100 milionů korun.

Do srpna musí Louda vypracovat zprávu o svém pohledu na stav těžební společnosti. V té by měl navrhnout, jestli je možné pokračovat cestou reorganizace, nebo jestli by firma měla spadnout do konkurzu. O tom pak v létě rozhodne schůze věřitelů.

autoři: ČRo , lej , msk
Spustit audio