Turecko provokuje. Americká ambasáda teď stojí v ulici pojmenované podle vojenské operace

20. únor 2018

Turecko uštědřilo Spojeným státům diplomatický políček. Stačilo změnit několik tabulek s názvy ulic v Ankaře.

Předvolání velvyslance, oficiální nóta nebo přerušení styků. To jsou kroky, které se obvykle ve světě diplomacie pečlivě odměřují. Do diplomatického jazyka teď Turecko zařazuje nový prvek: přejmenování ulice.

Co se stalo? Americká ambasáda v Ankaře nově stojí v ulici Olivové ratolesti. Ze strany Turecka je to jasná provokace. Ulici pojmenovalo podle vojenské operace, kterou vede v Sýrii proti americkým spojencům.


Operace nazvaná „Olivová ratolest“ je zaměřená proti kurdským milicím, které jsou známé jako Lidové obranné jednotky (YPG), a také proti teroristické organizaci Islámský stát. Kurdy sice Amerika podporuje, Turecko se ale domnívá, že tito kurdští bojovníci jsou napojení na Kurdskou stranu pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Podobné přejmenování ulic není v diplomacii novinka. Spojené státy třeba nedávno podobně přesunuly ruskou ambasádu do ulice pojmenované podle zavražděného Borise Němcova.

Jeden z poslanců ruské dumy proto minulý týden navrhl, aby americké velvyslanectví mělo adresu Severoamerická slepá ulička. A například americký konzulát v indické Kalkatě píše na své vizitky už od dob vietnamské války Ho Či Minova 5.

autoři: onh , als
Spustit audio