Trpíte na jaře rýmou? Může to být pylová alergie

Mnozí z nás se radují z příchodu slunného jara. Ale jsou i tací, kterým tato roční doba nepřináší tak velké potěšení, ale právě naopak. Řeč je o alergicích. O jarních alergiích budeme mluvit s alergoložkou doktorkou Marcelou Vorlíčkovou.

Kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, svědění a slzení očí – to o všechno jsou příznaky pylové alergie. Existují nějaké možnosti rychlé pomoci?

„Pacienti, kteří už o své diagnóze vědí, by měli mít léky na svou alergii už připravené doma. Ideálně by je měli začít užívat už před nástupem pylové sezóny.

Pokud alergie někoho zastihne poprvé, jsou v lékárně k dostání volně prodejné léky v malých baleních. Jsou to antihistaminika potlačující projevy alergie, existují i dekongestivní spreje. Určitě je však dobré navštívit lékaře. Protože alergie je vlastně zánět, vyžaduje dlouhodobou protizánětlivou léčbu.“

Pokud začnu mít podobné příznaky, jak poznám, že to není jen klasická rýma a že se skutečně jedná o alergii?

„Typická alergická rýma se projevuje vodnatou sekrecí z nosu, není to taková ta hnisavá. Projevuje se také svěděním sliznic, kýcháním, někteří pacienti mohou trpět i ztíženým dýcháním. Dále je to svědění, pálení očí, pocit ucpaného nosu. Denně, bez teploty. V takových případech by se určitě na alergii mělo pomýšlet.“

Jaké jsou dnes možnosti dlouhodobé léčby? Je vůbec šance na absolutní vyléčení pylové alergie?

„Ano, tato možnost se týká skupiny pacientů alergických na látky, kterých se nemohou vyvarovat. Jde například o pyly nebo alergeny roztočů.

Léčbu pacienti znají nejčastěji pod názvem vakcíny, desenzibilizace. Dlouhodobou aplikací stupňujících se dávek alergenu dochází k tomu, že imunitní systém si postupně na daný alergen přivyká.

To je jediná možnost vyléčení alergie a zároveň i léčba preventivní. Může předcházet vzniku nových alergií a působí i jako prevence astmatu.“

autor: mmk
Spustit audio