Trojité salto s pěti vruty? „Trvalo čtyři roky, než jsem ho natrénoval,“ vzpomíná Valenta

7. leden 2022

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš s Kateřinou Neumannovou je bývalý akrobatický lyžař, olympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích Aleš Valenta. Jak vzpomíná na trojité salto s pěti vruty, které skočil jako první člověk na světě? Proč kvůli tomuto skoku začal trénovat ve Švýcarsku? A jakou roli hraje při akrobatických skocích sníh? Poslechněte si celý rozhovor!

Aleši, já si na ten den, kdy se ti salto s pěti vruty povedlo skočit, pamatuji naprosto přesně. Jak na ten den na olympiádě v Salt Lake City vzpomínáš?

Aleš Valenta hostem Kateřiny Neumannové

Mám ho rozdělený do dvou fází. První fáze je ta závodní a potom je druhá část. Ta druhá byla dost hektická. Než člověk vyhraje, je to pořád sportovní rutina – je trénink, potom se závodí, nějak to dopadne a jsou stupně vítězů. Potom ale přišel kolotoč, který byl strašný a příjemně vyčerpávající.

Navíc jsem měl smůlu. Během závodů jsem moc nepil a když jsem šel na antidopingovou zkoušku, tak mi neseděly hodnoty. Musel jsem jít asi čtyřikrát na záchod, abych jim dal vzorek. Jarda Větvička z toho byl úplně nešťastný. Na poslední chvíli jsme uháněli do Salt Lake City, kde bylo oficiální vyhlašování, které jsme skoro nestihli. Různé další povinnosti už byly příjemné, ale byly ve strašném shonu.

Kdy sis vydechl a řekl si, že to máš?

Oslava trvala až do dopoledních hodin. To uvědomění a vydechnutí přišlo až po 24 hodinách.

Čtěte také

Kdy ses rozhodl, že tento extrémně náročný skok do své jízdy zařadíš?

Rozhodnutí přišlo čtyři roky před olympiádou. Po Naganu, odkud jsem se vrátil s bramborou medailí, jsem řekl trenérovi, že by se mi líbili to posunout o level výš. On se mě zeptal, co tím myslím a já mu řekl, že chci skákat pět vrutů.

Čtyři roky trvalo, než se nám to podařilo. Chvíli trvalo, než jsme změnili nájezdovou rychlost a úhel výletu, abych to neurval. Rozhodnutí přišlo čtyři roky před olympiádou, poprvé jsem to skočil po dvou letech do vody a za další rok a půl jsem to skočil na sněhu.

Jak se mu líbí jeho momentální práce v médiích? A jaké zázemí mají akrobatické skoky na lyžích v Česku? Poslechněte si celý rozhovor!

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.