Tři oříšky pro Popelku jsou zase zářivě čisté. Filmový archiv je digitálně zrestauroval

26. červenec 2017

Tři oříšky pro Popelku milují nejen čeští, ale také například norští diváci. Film je u nich neodmyslitelným symbolem Vánoc. Norská veřejnoprávní televize ho vysílá pravidelně každý Štědrý den od 11 hodin a česká pohádka už léta vede příčky sledovanosti, i proto takzvané norské fondy zčásti podpořily nedávné digitální restaurování.

Filmové pásy s natočenou pohádkou přitom dostaly pořádně zabrat. Oblíbené filmy jako třeba Tři oříšky pro Popelku totiž už zub času značně ohlodal.

Jak se vyhnout lepcicí pásce?

Poškození filmových pásů souvisí například s častým použitím filmového materiálu pro výrobu kopií do kin. Opakovaně používaný negativ se mohl například přetrhnout, ukazuje koordinátor digitálního resturování Národního filmového archivu Matěj Strnad.

„Například ve Třech oříšcích pro Popelku se přetržený negativ přelepil lepicí páskou. Dnes, v digitálním prostředí, jsme schopni tento typ poškození úplně odstranit, aby nebylo vůbec patrné,” popisuje.

Proces digitálního restaurování je časově i finančně náročný. Předcházel mu rozsáhlý historický výzkum o výrobě a uvedení Třech oříšků pro Popelku. Na restaurování spolupracoval Národní filmový archiv také s režisérem Václavem Vorlíčkem.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio

Související