Tři kola testů fungují jako celonárodní screening, vysvětluje ministr Plaga testování ve školách

23. srpen 2021

Žáci a studenti se budou třikrát testovat na koronavirus –1., 6. a 9. září. Test neplatí pro děti s ukončeným očkováním, v ochranné lhůtě po covidu nebo s platným testem. Screeningové testování má ukázat stav epidemie v České republice a ochránit školy. Děti, které se nebudou testovat, musejí nosit ochranu dýchacích cest. „Jde nám o bezpečný a trvalý návrat k prezenční výuce všech dětí. Apeluji na rodiče, aby nechali své děti testovat,“ vyzývá ministr školství Plaga za ANO.

Bez testu přísnější pravidla

Přesná čísla, kolik rodičů nenechá své děti otestovat, zatím nejsou k dispozici. Podle zkušeností z jara číslo nebude tak vysoké, jak se zdá třeba při pohledu na sociální sítě. „Na jaře se hovořilo o vysokém procentu a byly to jednotky dětí. Věřím, že se není čeho bát a rodiče to vědí,“ říká ministr školství Robert Plaga za ANO.

Děti, jejichž rodiče testování odmítnou, budou muset mít po celou dobu ve škole zakrytá ústa a nos, nebudou smět s ostatními cvičit nebo zpívat a na obědě si musí udržet odstup metr a půl.

Testy jsou neinvazivní

Ačkoli ministr obavy ze separace dětí odmítá, psychologové to vidí jinak. „Vyřazení bude umocněno tím, že půjde o jedno dvě děti. Myslím, že to pro ně může být náročné, bude to znamenat další omezení kontaktů,“ varuje psycholožka Lenka Krejčová.

Je třeba brát ohled na děti, které testováním projdou. Separace je silné slovo, odstup jeden a půl metru je po epidemii standard. Jsem rád, že nenastalo omezení vstupu dětí do školy,“ komentuje její slova ministr.

Distanční výuka nebude

Někteří rodiče se testování vyhnou tím, že první dva týdny nechají své děti doma. „Rád bych upozornil, že distanční výuka doprovázená on-line podporou pro děti, které zůstanou doma, neplatí. Proto bych byl rád, kdyby k těmto situacím nedocházelo. Apeluji na rodiče, aby své děti nechali neinvazivně otestovat,“ dodal Plaga.

Ministerstvo zdravotnictví považuje testování ve školách za screeningové, ne bariérové. Výsledky bude vyhodnocovat a v místech s vyšším záchytem než 25 nemocných na 100 tisíc testů bude testování pokračovat. Jinde se dále testovat nebude.

Spustit audio

Související