Toulání Po Česku s rádiem i s myší

1. únor 2010
Po Česku

Každý víkend máte jedinečnou možnost podívat se s Radiožurnálem do některého ze zajímavých nebo krásných míst naší země. Městy i osadami, hrady, zámky, loukami, povodími i horami a nově od prosince do března českými zimními středisky vás už 10. rokem provází Václav Žmolík. Nestíháte poslouchat? Nestíháte cestovat? Po Česku můžete nově brouzdat i po internetu. A klidně u toho můžete i surfovat!

Dřív jsme nesměli, tak jsme si to za posledních 20 let dostatečně vynahradili - jezdit "ven". Jenže kdy naposledy jsme vyšlapali kopec na Karlštejn, obdivovali Český Krumlov, lehli do trávy na Pálavě a rozhlédli se v Beskydech? Víme, jaké je moře v Bibione, na Costa Bravě, v Egyptě i v Dubrovniku, ale hned kousek za humny jsme ztraceni. Není čas vrátit se zase domů?

Cyklus Po Česku vám už 10. rokem radí, co je kde zajímavého a stojí za vidění, kde je možné se pobavit a něco se dozvědět. Cestovní itinerář "Emila Holuba Radiožurnálu" - Václava Žmolíka - jste dosud mohli najít v rozhlasovém programu a jednotlivé díly si poslechnout ve zvukovém archivu.

Od prosince 2009 pro vás vysíláme 15dílný speciál Po Česku o českých zimních lyžařských střediscích, který je jednou z částí bloku věnovanému od středy do neděle dopravním informacím o sjízdnosti silnic a dalším zajímavostem. A od února si na speciální webové stránce pořadu Po Česku můžete konkrétní zastavení nejen poslechnout, ale také přečíst - kromě zvukových záznamů tu najdete i jejich textové přepisy. Samozřejmě nechybí ani fotografie z navštíveného místa. Máme pro vás ale i něco navíc, co se do vysílání nevejde - mapy jednotlivých zastavení a jejich okolí a další zajímavosti.

Po Česku po hradech a zámcích

Moderátor Václav Žmolík nám přiblížil, jak se to vlastně má s jeho touláním po naší zemi.

Podle čeho si lokality vybíráš?
Po vlastech českých rád cestuji už od dětských let a baví mě stále objevovat nová místa. Jak na ně přijdu, to bývá různé. Jednak studuji různé průvodce a jako každý, kdo rád cestuje, jezdím prstem po mapě. Taky brouzdám po internetu, kde najdu spoustu zajímavých míst.

Řadu z nich jsem navštívil i na základě doporučení jak známých, tak i posluchačů. Často se také stane, že když někde točím, tak mi tamní řeknou: "A víte, že támhle za kopcem stojí nesmírně zajímavý klášter?" Nebo mě při cestování samotného zaujme třeba věžička, která vykukuje nad lesem. A já pak zajedu do toho místa a zjistím, o co jde a že je to zajímavé.

Kde jsi ještě nebyl a rád bys tam posluchače pozval?
Odpovím oklikou. Když cyklus kdysi začínal, tak se mě jeden šéf ptal: "Jak dlouho myslíš, že s tím vydržíš?" Moje odpověď je stejná jako tehdy: Vzhledem k naší historii jsou v této zemi tisíce a tisíce míst, která stojí za vidění.
Třeba zrovna teď žiji zimními středisky a je zajímavé, že pro mě a moje natáčení vlastně stále vznikají nová místa. Vezměte si například obec Lipno. Ten, kdo ji znal před 10 lety, ji dnes nepozná. Z reálně socialistického sídliště uprostřed lesa je tu městečko s novým náměstím, marínou, sjezdovkami, desítkami nových domů. Ejhle, a je tu nové místo do pořadu Po Česku.

Václav Žmolík

Dokážeš spočítat, kolik míst jsi za těch 10 let toulání Po Česku navštívil?
Dělám si čárky, takže když to upřesním: míst, kde jsem natáčel, je podle mých záznamů 528. Těch, která jsem navštívil, je pochopitelně mnohem víc - ty už ale počítat nestíhám :-)

Vzpomínáš na některé z nich víc, než na jiné? A proč?
Určitě. Jednak jsou místa, která jsou opravdu něčím tak zvláštní a výjimečná, že se nedají srovnat s jinými. Ať už jsou to notoricky známé památky - například kaple svatého Kříže na Karlštejně, která má prostě úchvatnou atmosféru, a nebo naopak místa neznámá, která mají velkou vnitřní sílu. Mezi takové patří například tvrz Cuknštejn na jihu Čech nebo skalní galerie u Kopicova statku v Českém ráji.

Kaple sv. Kříže na Karlštejně

Pak jsou také místa, která ve mně zanechala trvalou vzpomínku díky lidem, s nimiž jsem se tam setkal - jako třeba Svatý Tomáš na Šumavě, po kterém mě provázel jeden úžasný chlapík, tamní pábitel, nebo zámek Český Šternberk, který mi představil jeho majitel Zdeněk Sternberg. Mluvit s mužem, v jehož žilách koluje krev Přemyslovců a který se vztyčenou hlavou přestál komunistický lágr, je tak silný zážitek, že na něj není možné zapomenout.

Kromě toho mi natáčení cyklu Po Česku přináší jeden osobní velmi zajímavý bonus. Tím je možnost prostřednictvím zvukového záznamu zavést posluchače do míst, kam se běžně turista nedostane - třeba na půdu nad Vladislavským sálem a nebo do podzemních prostor pod třetím nádvořím pražského Hradu.

Pražský hrad

Jak cyklus Po Česku vlastně začal?
Pořad původně vznikl v České televizi. Ale hned od začátku měl i rozhlasovou verzi na Radiožurnálu. Po 52 pokračováních v ČT pak skončil, v rádiu pokračuje až dodnes.

A jak se během těch 10 let měnila struktura pořadu?
Základ - tedy zvuková pohlednice, chcete-li reportáž, z daného místa - zůstal stejný. Postupně se přidaly i SMS a telefonické soutěže. Proměňovala se stopáž, až se ustálila na současné podobě - 2 příspěvky v sobotu a 2 příspěvky v neděli.

Zmínil jsi soutěže. Je o ně zájem?
Jsem rád, že je, a velký. Jistě i díky hodnotným cenám. Telefony v režii totiž vždycky drnčí už v předstihu, než vyslovím otázku. Telefonickou soutěž vyhlašuji po oba víkendové dny a otázky se vždycky týkají nějaké konkrétní skutečnosti z daného místa. Snažím se, aby nebyly moc těžké, ale na druhou stranu zase aby nebyly polopatické.

SMS soutěž pak vždycky v neděli dělá tečku za pořadem. V ní se pravidelně ptám na něco, co posluchači v obou víkendových dnech v cyklu Po Česku slyšeli. A i tady je jejich zájem stále silný.

Přejeme vám všem fajn zážitky z cestování Po Česku i po Česku, Moravě a Slezsku.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio