Tomio Okamura: Kebab a prasátka bych vynechal! Chci bojovat proti radikálnímu islámu

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura sdílel na Facebooku text, který občany vyzýval, aby bojovali proti radikálnímu islamismu například venčením psů a prasátek u mešit. Předsednictvo hnutí se později usneslo, že příspěvek je zbytečnou bagatelizací tématu. Jak se na text, jehož autorem je Jiří Kobza, dívá Tomio Okamura nyní? „Kdybych text psal sám, tak bych ho takto nenapsal. Ale v principu je pravda, že hnutí Úsvit bojuje proti nástupu radikálnímu islamismu do Česka,“ říká.

„Média místo toho, aby hrozbu radikálního islamismu brala vážně a věcně, tak vše posouvají na nějaká prasátka. Na předsednictvu jsme udělali závěr, jsme konzistentní, bojujeme proti nástupu radikálnímu islamismu do České republiky,“ vysvětluje s tím, že sám by v textu vynechal body, kde se vyskytují prasátka a kebab.

Předsednictvo Úsvitu se shodlo, že text Jiřího Kobzy vede k bagatelizaci nebezpečí radikálního islamismu. Proč ho má předseda hnutí stále na facebookovém profilu? „Ten text tam už je dlouho. Proč bych ho měl smazávat? Místo toho, abychom vedli věcnou debatu nad zákony, které připravujeme, aby tady radikální islamismus nezakořenil, točíme se kolem bulvarizace vážného tématu,“ oponuje.

Čtěte také

Lídr hnutí Úsvit se dostal i na stránky The Washington Post, který o něm referuje jako o kuriózní tváři české xenofobie. Co na to říká? „Tak to je tedy výborné, protože já myslel, že xenofobie je – a díval jsem se do slovníku – strach z neznámého. A já říkám, že mám strach z radikálního islámu,“ nastiňuje.


Z textu Jiřího Kobzy, bod 4: Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit do okolí jejich center, mešit a oblíbených piknikovišť, dávat podnikům v okolí jména jako U hodného pejska, U veselého prasátka a podobně.

Zároveň podotýká, že nemá nic proti cizincům ani jakémukoliv náboženství, které je normální a smířlivé. „Ať si každý vyznává náboženství, jaké chce, vždyť i já jsem položlutý,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.