Tomáš Halík: Je tady celá řada lidí, kteří by mohli být dobrými prezidenty

Katolický kněz Tomáš Halík v České televizi na adresu prezidenta Miloše Zemana uvedl, že se ukazuje s lidmi, kteří jsou hlavními nositeli rakoviny extremismu. Čeští biskupové na to vydali prohlášení, že nejde o stanovisko České biskupské konference. „Pro církev je důležité, že není jednobarevná,“ namítá Tomáš Halík ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

V církvi jsou podle něj také lidé, kteří tlumočí kritický názor a poukazují do budoucnosti. „Reprezentuji také značné procento věřících, zejména mladých a vzdělaných lidí v církvi, kteří jsou rádi, že v církvi je také takový kritický hlas,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Kardinál Dominik Duka v politických otázkách podle něj zastává linii diplomacie, tuto roli mu nevyčítá, respektuje ji, ale byl by rád, aby ani on nevyčítal tu jeho. „Myslím si, že ji v zásadě také respektuje, i když někdy věci zajiskří. To je v každé rodině,“ podotýká.


Miloš Zeman říká to, co si momentálně myslí, že vzbudí potlesk lidí a že se dostane do novin

A co se týče prezidentské kandidatury, tak v Lidových novinách řekl, že by do prezidentských voleb šel jen v krajním případě. „Muselo by se ukázat, že bych měl šanci být zvolen a že já ani lidé kolem mne nevidí nikoho, kdo by měl větší šanci,“ říká.

Čtěte také

Stále ale doufá, že někdo takový bude – je tady celá řada lidí, kteří by mohli být dobrými prezidenty a kteří o tom také vážně uvažují. „Ve společnosti se probouzí zodpovědnost za to, aby to bylo jinak než dnes,“ uzavírá s tím, že důvěřuje, že nakonec to pozitivní zvítězí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio