Tipy na víkend: radíme, jak si užít začínající letní prázdniny

10. červenec 2015

Prázdniny jsou v plném proudu. Už jste byli na nějakém hudebním festivalu? Jestli ne, vyzkoušejte třeba ten v Boskovicích nebo na Točníku. Divadelní ochotníci z Písku vás zvou na hrad Zvíkov. A na pražském Vítkově se v sobotu setkáte s husitskými bojovníky.

Tomáš Klus, Monkey Business a Wohnout na Točníku
Letní festival České a moravské hrady startuje v pátek na Točníku. V 18 hodin tam zahraje kapela Wohnout, Monkey Business nebo hudebník Tomáš Klus.

Masters of Rock ve Vizovicích
Festivaly najdete po celé republice. Ve Vizovicích se o víkendu koná Masters of Rock.

Koncerty, divadlo a výstavy v Boskovicích
V Boskovicích najdete multižánrový festival na podporu tamní židovské čtvrti. Až do neděle nabídne koncerty, divadla, autorská čtení nebo výstavy. Festival se už tradičně odehrává na několika místech. Letos poprvé se plnohodnotnou scénou stane také palouk u hradu.

Čtěte také

Husité na pražském Vítkově
Národní památník na pražském Vítkově a v jeho okolí bude v sobotu patřit husitům. V 10 hodin tam začne Středověká historická slavnost Hrrr na ně! Husité na Vítkově.

Ochotníci vystoupí na hradě Zvíkov
Divadelní spolek Prácheňská scéna Písek vás zve na hrad Zvíkov. Ochotníci tam zahrají Tajemný hrad v Karpatech a uvidíte také Epochální výlet pana Broučka tentokrát do XV. století.

Kováři se sejdou na hradě Buchlov
Několik desítek kovářů z České republiky, Slovenska, Belgie, Norska a Polska předvede o víkendu své umění na hradě Buchlov. Budou se střídat u 15 výhní. Návštěvníci uvidí i tavbu železné rudy či umění dalších řemeslníků pracujících s kovem. Zvuk kovadlin bude hradem znít v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 15 hodin.

Kovář

Po oba dny se na nádvořích představí i nožíři, kteří budou vystavovat své výrobky od běžných nožů až po cenné sběratelské kousky vyráběné přímo podle přání budoucího majitele. Na prvním hradním nádvoří se bude tavit železná ruda ve středověké peci, lidé uvidí i její následné zpracování.

Chybět nebude tradiční jarmark. Pro děti budou připravené soutěže v hodu kovářským kladivem a malou kovadlinkou, divadelní pohádky a dílny. Kromě tradičních prohlídek hradu správci památky připravili také dětské speciální okruhy. Setkání mistrů černého řemesla Buchlovské kování se letos koná podeváté. Navazuje na dlouholetou tradici kovářství.

Čtěte také

Pohádková trasa i rýžování zlata ve Špindlerově Mlýně
Mlynářovy toulky ve Špindlerově Mlýně začínají v sobotu v 10 hodin. Dětem nabídnou procházku pohádkovou trasou, rýžování zlata a další akce.

Umělecké dílny pro děti ve skanzenu Stará Ves
Chomutovský zoopark pořádá v sobotu ve skanzenu Stará Ves pro děti umělecké dílny. Vyrobit si můžou od 14 hodin krušnohorskou hračku, svíčku, vlněnou panenku nebo košík.

Závod motocyklových a automobilových veteránů Okolo Elišky
V sobotu v 11 hodin startuje závod Okolo Elišky o pohár starosty Josefova Dolu. Závod motocyklových a automobilových veteránů se uskuteční už podvanácté a start je na nádraží v Josefově Dole. Vyhlášení vítězů ve 13 hodin u obecního úřadu.

Sychrov - parkové průčelí

Středověký jarmark v Bělé pod Bezdězem
Středověký jarmark najdete v sobotu v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Skupina Miritis bude hrát středověkou hudbu. Komedianti na káře sehrají kejklířské představení a chybět nebudou šermířská vystoupení. Středověký jarmark v Bělé pod Bezdězem začne v 10 dopoledne a potrvá až do 17 hodin.

Zámkem Sychrov vás provede princezna
Speciální prohlídky určené rodinám s malými dětmi nabízejí zámky v Libereckém kraji. Na zámku Sychrov vás provede speciálním okruhem princezna.

Čtěte také

Dětské prohlídkové trasy na zámcích
Loni otevřeli dětskou prohlídkovou trasu na zámku v Zákupech. Na Grabštejně bude děti o prázdninách provádět svatá Barbora. Poprvé letos nabídnou dětské trasy i zámky Frýdlant a Hrubý Rohozec.

Dny pro podlipnické kostely
Dny pro podlipnické kostely jsou nachystané na tento pátek a sobotu na Svatomarkétské pouti v Loukově a pěší pouti do Číhoště. V pátek od 18 hodin si v loukovském kostele vyslechnete benefiční koncert ke cti svaté Markéty a pátera Josefa Toufara, při kterém zazní mimo jiné skladby G. F. Händela a G. P. Telemanna.

V sobotu v 9 hodin začne poutní mše svatá ke cti svaté Markéty zakončená požehnáním na cestu do Číhoště. Po mši se poutníci vydají z Loukova do Číhoště. Trasa pěší pouti z Loukova má necelých 20 km. Je třeba se vybavit zejména dobrou obuví a pořádnou svačinou. Ve 20 hodin se loukovští poutníci připojí v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti k programu Číhošťské pouti účastí na večerní modlitbě nešpor.

Kůň (ilustrační foto)

Milovníci koní si přijdou na své v areálu Mitrovského dvora
V areálu Mitrovského dvora na Vysočině se o víkendu odehraje další kolo závodů Black Angus Championship. Na své si přijdou nejen milovníci koní a ježdění, ale také rodiny s dětmi, pro které je připraven bohatý program. Chybět nebudou ani farmářské trhy s lokální produkcí. V Mitrovském dvoře se můžete těšit na špičkové závody, práci s dobytkem a disciplíny s lasy. Vyzkoušíte si jízdu na koni, děti si užijí skákací hrad, lezeckou stěnu a uvidíte výstavu zemědělské techniky.

Čtěte také

Punkrockový festival v Benešově u Prahy
Navštivte v sobotu druhý ročník punkrockového festivalu v areálu pivovaru Ferdinand v Benešově u Prahy. Co vás čeká? Spousta dobré hudby mnoha žánrů, od punku přes rock nebo ska. Vystoupí například punková legenda N.V.Ú. působící na scéně už 28 let, pražští The Fialky, kteří mimo jiné na jaře vydali nové EP No School, nebo hardcoroví Hopes z Liberce. Místní punkovou a undergroundovou scénu zastoupí RV-4, ATD a Cuk Letu. Areál pivovaru se otevře ve 13 hodin

Pivní slavnosti vás potěší ve Svitavách
Město Svitavy zve v sobotu na výstavu historických vozidel, na kterou budou v odpoledních hodinách navazovat Pivní slavnosti. Tam budete moci ochutnat více než 30 druhů piva, kotlíkové guláše a jiné dobroty. Na programu budou i atrakce a hlavně pestrý hudební program.

pípa

Vyzkoušejte si historické šavle a pušky v pevnosti Terezín
I letos ožívá barokní pevnost Terezín akcemi historických jednotek připomínajících dobu jejího dokončení v roce 1790 a její původní obranný účel. V sobotu můžete okusit atmosféru doby, kdy vojáci nosili pohádkové uniformy a třírohé klobouky, spali na slamnících a za svitu svíček jedli z cínového nádobí. Za doprovodu sapérů si budete moci prohlédnout zrekonstruované prostory strážnice se spoustou dobového vybavení. Dozvíte se něco o výzbroji, tedy šavlích a křesadlových puškách, které si na rozdíl budete moci potěžkat i vyzkoušet. Akce v Terezíně začíná v 10 hodin.

Dobrodružství vápna a písku prožijete v Bečově nad Teplou
Horní hrad v Bečově nad Teplou vás zve na návštěvu. Máte možnost navštívit běžně nepřístupné hradní prostory. Tato významná autentická středověká památka se pro návštěvníky mimořádně otevře v rámci speciálních komentovaných technologických prohlídek, které připravil Národní památkový ústav ve spolupráci se správou hradu. Netradiční prohlídky s podtitulem Dobrodružství vápna a písku umožní nahlédnout do atraktivního procesu poznávání a záchrany významné středověké památky.

Čtěte také

Deskové hry si zahrajte v Semilech
Stovku různých deskových her najdete na nové výstavě Muzea a Pojizerské galerie v Semilech. Návštěvníci si některé z nich budou moci zahrát přímo ve výstavním sále. Jde o další z řady oblíbeného prázdninového cyklu Kdo si hraje, nezlobí!

Historické vozy se vydají na vrchol Ještědu
Výjezd veteránů na Ještěd se za poslední roky stal tradiční veteránskou akcí, na kterou přijíždí historická vozidla z celé republiky. Tradiční letos jubilejní 10. ročník jízdy spolehlivosti historických automobilů a motocyklů starších 60 let až na úplný vrchol hory Ještěd startuje v neděli v 9 hodin z Liberce.

Večerníčkovský pohádkový les doslova ožije v jihočeském Písku
Udělejte si v neděli výlet do jihočeského Písku a vezměte s sebou děti. Právě pro ně je tam nachystaná akce Večerníčkovský pohádkový les, která začíná ve 13 hodin. Na kilometrové trase budou na vaše ratolesti čekat pohádkové postavy z večerníčků.

město Písek

Taneční soubory se představí na hradě ve Strakonicích
Nádvoří hradu ve Strakonicích bude v neděli od 16.30 hodin patřit koncertu v rámci mezinárodní přehlídky tanečních souborů Česká pohádka.

Allstar Refjúdží Band zahraje na pražském Žižkově
Zamiřte v neděli na pražské Nákladové nádraží Žižkov, kde v 19 hodin zahraje Allstar Refjúdží Band, kapela několika hudebníků nejrůznějších národností, náboženských vyznání i politických postojů.

Představení pro děti na hradě Rabí pokračují
Nedělní odpoledne bude na hradě Rabí patřit především dětem. V rámci série dětských představení Rabský Floutek se tentokrát představí Divadlo Víti Marčíka. Návštěvníci uvidí pohádku Bajaja.

Čtěte také

Stezka vás zavede k šesti šumavským kostelům
V Kašperských Horách otevřeli nové muzeum. Vzniklo v prostorách hřbitovního kostela svatého Mikuláše z počátku 14. století, který je jednou z nejvýznamnějších památek rané středověké architektury v jihozápadních Čechách. Můžete se také vydat po stezce nazvané Křesťanská Šumava, která vás zavede k šesti šumavským kostelům.

Díla ze sbírky Jana a Medy Mládkových v Moravském Krumlově
Zámek v Moravském Krumlově otevřel stálou expozici, která představuje unikátní a významná díla ze sbírky Jana a Medy Mládkových. Ve výběru více než šesti desítek prací jsou k vidění díla klíčových představitelů českého a středoevropského umění druhé poloviny 20. století.

Kuchyně a jídelna na zámku v Horšovském Týně se otevírá návštěvníkům
Novou návštěvnickou trasu zaměřenou na kuchyň, sklady a jídelnu úředníků otevřel zámek v Horšovském Týně na Domažlicku. Pátý návštěvnický okruh vedoucí místnostmi severního traktu je zejména díky ukázce zámeckých skladů s početnými zásobami porcelánových a skleněných jídelních servisů a dalšího nádobí co do počtu vystavených exponátů jasně nejbohatší okruh na zámku.

Dnes hlavně zámek Horšovský Týn

Součástí prohlídky je kuchyně nebo sklady porcelánu nebo sezonních věcí. V příručním skladu uvidí návštěvníci kromě ubrusů, povlaků a ubrousků také dochované betlémy, církevní ornáty a další zajímavosti. Překvapením bude například skříňka s vystavenými funeráliemi, například posmrtná maska Napoleona Bonaparta.

Noční prohlídky kláštera Kladruby
Příznivci kláštera Kladruby se po roce opět dočkají. Chystají se pro ně oživené noční prohlídky nazvané Benediktinské dny. Tentokrát bude ústředním tématem Příběh o založení kláštera. Na prohlídky se můžete vydat v pátek a v sobotu večer.

Čtěte také

Kostely Broumovska se otevírají veřejnosti
Týden otevřených kostelů Broumovska, který se koná od soboty do 17. července, zpřístupní barokní církevní památky v regionu. Otevřou se například venkovské církevní památky z takzvané broumovské skupiny kostelů, kostely přímo v Broumově nebo ivanitská poustevna v Teplicích nad Metují.

Při zahájení v sobotu 11. července bude akce doplněna doprovodným kulturním programem zahrnujícím například představení původní benediktinské hudby, přednášku o barokní architektuře i komentované prohlídky.

Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům
Soubor lidových staveb Vysočina u Hlinska je místem, kam můžete o prázdninách zavítat na rodinný výlet. Kromě roubenek na vás čeká i zajímavý program s názvem Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům. Program je určený rodinám, které si chtějí společně hrát a prožít příjemné chvíle v zajímavém prostředí expozice lidového stavitelství v přírodě. Takové rodiny mají možnost vybrat si z nabídky herních plánů, podle nichž samostatně procházejí mezi roubenými chaloupkami, hledají odpovědi na otázky, které je dovedou k rozluštění tajenky a získání malé odměny.

Skanzen na Veselém Kopci

Hradní stolování na hradě Pernštejn
Na hradě Pernštejn můžete vidět novou výstavu Hradní stolování v průběhu staletí. Ta představuje rekonstrukci historických tabulí od středověku do začátku minulého století a prezentuje stravovací pořádek šlechty i stolování personálu, a to nejen ve dnech slavnostních, ale i všedních a postních. Dvacet místností stávající trasy nabízí například pohled na tabuli středověkého velmože s družinou, postní jídlo, renesanční banket, společenské setkávání při odpoledním čaji i podání každodenních jídel v soukromých apartmánech a vyvrcholí slavnostním banketem v rytířském sálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu