Tipy na víkend

26. listopad 2004

Poslední listopadový víkend je opravdu bohatý na akce. Ve Slavkově u Brna připomenou 199. výročí Bitvy tří císařů. V Praze se koná Mezinárodní festival francouzských filmů. V Ostravském muzeu mají výstavu, která ukazuje, jak se lidé myli nebo nemyli. Jeden z největších modelů železnic najdete v Plzni. Na řadě míst už začínají připomínat, že se blíží nejkrásnější svátky roku Vánoce.

Už 199. výročí Bitvy tří císařů si připomenou v sobotu ve Slavkově u Brna a jeho okolí. Přímo v samotném městě bude historický jarmark, otevře se zámek a všechny výstavní místnosti. V nedaleké Tvarožné zase chystají skutečné táborové ležení. Největší zážitek samozřejmě bude pod kopcem Santonem, kde se armády v roce 1805 utkaly. Co uvidíme, to už prozradil prezident Středoevropské napoleonské společnosti, Ivan Vystrčil:

Rekonstrukce Bitvy tří císařů u Slavkova u Brna odstartuje v sobotu ve 13 hodin.

V Praze v pátek začíná Mezinárodní festival francouzské filmu. Nabídne řadu francouzských snímků v kině Světozor. Mluvčí přehlídky Tereza Jiravová upozorňuje na snímek Superprohnilí, který po 20 letech navazuje na film Prohnilí a uvede jej osobně režisér:

Snímky předního českého fotografa Tarase Kuščynského vystavuje Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. Expozici tvoří většinou originály, osobně Tarasem nazvětšované fotografie formátu 24 x 30 centimetrů, které si paspartoval do vlastního archivu. Často jsou tónované a tím naprosto neopakovatelné, říká Táňa Pekárková ze Středočeského muzea:

Budou tam i portréty, například Jana Zrzavého Jana Wericha, Jiřího Stivína Bohumila Hrabala a dalších významných osobností.

Fotografická výstava ve výstavní kapli kláštera františkánů na Jungmannově náměstí v Praze představuje fotografie dvaceti předních českých dokumentaristů, kteří před patnácti lety zachytili tzv. sametovou revoluci. Najdeme tam nejen snímky ze samotného 17. listopadu, ale i dalších bouřlivých listopadových dnů, které přivedly do ulic tisíce lidí.

V sobotu se od 10 hodin koná v Pražákově paláci v Brně koná dětský ateliér. Tentokrát se malí umělci budou inspirovat výstavou britské pop-artistky Bridget Riley a ateliér tak má příznačný název Body, čtverce, kruhy.

Patříte mezi milovníky vláčků? Běžte na výstavu, která je až do 5. prosince k vidění v klubovně modelářů v ulici Karla Steinera v Plzni na Skvrňanech. Vystavují tam zřejmě největší model kolejiště v republice, který se rozkládá se na ploše 50 metrů čtverečních. Jiří Baudys z klubu plzeňských modelářu nám kolejiště popsal:

Výstava je otevřena o víkendu od rána, od 9 do 18 hodin.

V Domě historie Přešticka mají výstavu s lákavým názvem Chuť Vánoc. I když bylo těžké najít nějaké nové téma, na návštěvníky tam kromě jiného čeká i několik zajímavých dobových vánočních interiérů. Dvě kuriozity výstavy přibližuje ředitelka přeštického kulturního zařízení Věra Kokošková:

Výstava v Domě historie Přešticka potrvá do 6. ledna příštího roku.

V sobotu se v Kulturním centru Zahrada na Praze 4 koná tradiční Den lampionů. V 10 hodin se otevře dílnička pro děti od 3 let. Odpolední program zahájí v 15 hodin luminiscenční divadlo. S padající tmou se pak objeví pověstný Skřítek z lampionu, aby provedl děti i jejich dospěláky sídlištěm a prozářil tak šedé paneláky. Lampionový průvod vychází od Kulturního centra Zahrada v 16.30. Na závěr bude ohňově-ohnivá show.

Kateřinskou zástěrkovou zábavu mají v sobotu od 20 hodin v Kyjově. Jedná se o tradiční zvyk kradení zástěrky v režii něžného pohlaví - tedy dámská volenka. Jde o zábavu plnou humorných scének, tanečních her a jiných kulišáren.

Pokud potřebujete načerpat síly před stresem z vánočních nákupů, vydejte se třeba do zoologické zahrady. Například v Plzni na sobotu od 14 hodin připravili adventní tvůrčí dílny pro děti i dospělé - budete se učit zdobení adventních věnců. Zpestřením adventní nabídky plzeňské zoo se určitě stane podvečerní komentovaná procházka vánočně vyzdobenou zahradou. Sraz je v sobotu v 16.45 hod. u hlavní pokladny.

Už druhý víkend se na Kuksu ve východních Čechách konají vánoční trhy. Nechybí sváteční výzdoba, koledy, vůně františka, jmelí a koření. Atraktivní je stánek s medovinou a vlastní výroba svíček. Uvidíte ukázky některých tradičních řemesel.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy připravilo na sobotu Vánoční předváděcí den. Od 10 do 16 hodin se můžete seznámit s ukázkami řemesel a dovedností s vánoční tématikou. Na nádvoří muzea připravili vánoční tržiště.

Do roubených chaloupek na Veselém Kopci u Hlinska na Chrudimsku přijdou letos Vánoce o měsíc dříve než do jiných domácností. V sobotu začínající výstava navodí sváteční atmosférou a připomene návštěvníkům vánoční zvyky i jejich původní význam. Ve všech roubených chaloupkách budou připomenuty lidové obyčeje, kterými se naši předci snažili o vánočním čase příznivě naklonit budoucnost, zjistit, co je v příštím roce čeká, nebo si zajistit dobré počasí a tím dobrou úrodu. Řada zvyků se zachovala dodnes, lidé však většinou už neznají jejich původní smysl.

Jak se myli / nemyli / naši předkové - to je název výstavy v Ostravském muzeu. Až do konce ledna příštího roku si budou moci návštěvníci prohlédnout nejrůznější předměty týkající se hygieny a zkrášlování v minulosti. Některé z exponátů nám přiblížila ředitelka muzea Jiřina Kábrtová:

V neděli začíná v českobudějovické Galerii Pod kamennou žábou už X. ročník Adventního zpívání. V 17.30 vystoupí na úvodním koncertě Spirituál tucet.

Adventní koncerty připravili také v Řehlovicích na Ústecku. V neděli od 16 hodin na obecní návsi pod rozsvíceným vánočním stromem zahájí adventní cyklus muzicírování děti z řehlovické základní školy s pásmem vánočních a zimních písniček a říkanek.

V evangelickém kostele v Novém Města na Moravě na Žďársku začne v pátek pátý ročník Novoměstských hudebních slavností - Festival staré hudby. Příznivci hudby minulých staletí vyslechnou díla středověkých skladatelů, adventní písně a barokní hudbu. V pátek se posluchačům představí vokálně experimentální soubor Affeto, který je provede vývojem vokální hudby na českém území během uplynulých sedmi století. V neděli dopoledne se v chrámu uskuteční slavnostní bohoslužby, který obohatí vystoupení pěveckého sboru Cantus evangelicus. Odpoledne se představí komorní orchestr Musica Florea se sólisty.

Milovníci stolních i počítačových her si budou moci o víkendu svou zálibu ve velkém užít na už třetím ročníku akce HerDen v Brně. Hraví lidé obsadí základní školu Masarova v Líšni a budou si moci vybrat z více než stovky her. Zkrátka ale nepřijdou ani vyznavači moderní techniky. Pokud si donesou vlastní počítač, zajistí jim organizátoři připojení do sítě a budou si moci zahrát turnaj s dalšími příchozími. HerDen začíná v pátek v 18 hodin a skončí v neděli ve stejný čas.

Od sobotní 18. hodiny můžete v Ekotechnickém muzeum v Praze-Bubenči vydat na prohlídku staré čistírny. Celé podzemí i budova budou nasvětleny pouze svíčkami, které dodají této průmyslové budově netradiční atmosféru. Pro odvážné jsou přípravy speciální exkurse, vycházející s úderem půlnoci.

V neděli se na letišti v Krásně u Karlových Varů koná volný závod ve sprintu automobilů. Přihlásit se může každý řidič osobního automobilu a to v poledne. Stačí, když předloží řidičský průkaz a osvědčení o technickém průkazu vozidla.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu