Tipy na víkend 26.-28. března

Víkendové počasí sice neslibuje to slunečné jaro několika uplynulých dní, ale i tak je jasné, že zima už je pryč a jen na horách je ještě možné se s ní rozloučit. Stále dobré sněhové podmínky hlásí i naše zimní střediska, například v Krkonoších nebo na Pradědu. Ale ke slovu se už dostávají i tradiční svátky jara, tedy Velikonoce, které se připomínají konáním jarmarků. O tomto víkendu můžete také ochutnat výborné víno, zasportovat si na atletickém mítinku nebo si zajít na některou z nových výstav. Radiožurnál má pro vás inspirace dost.

Už tuto sobotu 27. března v době od 11 do 19 hodin se koná 5. ročník Putování za vínem Ze sklepa do sklepa. Cena vstupného 1000 Kč zahrnuje poukaz na nákup vína v hodnotě 6 x 100 Kč a vstupenku v hodnotě 400 Kč, ve které je zahrnuta volná degustace, sklenička, taška na skleničku, katalog vinařství, infomapa, propiska, vinné autobusy zdarma a kulturní program. Hlavní výherní cena v soutěží je kolekce 40 vín Velkobílovičtí vinaři, o.s. v hodnotě 10 tisíc korun. Jedná se o největší akci tohoto druhu v České republice, loňské akce se zúčastnilo přes 4500 vína milovných návštěvníků.

Za dobrým vínem se dá vyrazit také do Vlkoše. Občanské sdružení Přátelé Achtele Vlkoš totiž pořádá tuto sobotu pro milovníky dobrého vína akci. Místní výstavu vín můžete od 15 hodin navštívit v sále Sokolovny ve Vlkoši. Od 20 hodin tu zahraje cimbálová muzika Mládí z Čejče.

Tradiční mítink výškařů Úpická laťka se v tělocvičně základní školy Bří Čapků koná letos už podvacáté. Jubilejní ročník se uskuteční tuto sobotu 27. března, v 9 hodin začínají soutěže žactva, od půl druhé jsou na programu závody kategorií dorostu, juniorů a dospělých. (Jak známo, plynulosti soutěže přispívá fakt, že závodníci skáčou z obou stran doskočiště. Rekord Laťky drží Jakub Nosek výkonem 188 cm.) Atletický program zpestří tanečnice ZUŠ A. M. Buxton Úpice a skupina Sans Encombre Show (Parkour Free A Running). Přijďte se podívat, je to zážitek!

Sobotu můžete strávit také v Jedovnici. Tady se totiž koná už 15. jarní jarmark a 4. veletrh produktů označených Moravský kras - regionální produkt. Ve zdejším kulturním domě se bude od 8 do 16.30 hodin prezentovat většina výrobců, kteří vyrábí právě pod touto značkou. Zakoupit tu můžete výborné pečivo z pekárny ze Sloupu nebo Rudice, sýr Niva a domácí tvaroh, med, medovinu a další výrobky z vosku, chybět nebude včelí kosmetika, pochutnat si můžete na specialitách vyrobených ze pštrosího masa, své zastoupení bude tady mít i Pivovar Černá Hora se svými limonádami a likéry. V doprovodném programu můžete ochutnat kvalitní moravská vína. Připravená je i prezentace dnes už netradičních řemesel, jako je například kartáčnictví, k zakoupení budou i knihy, časopisy, CD a regionální tisk.

Originální keramická dílna na kolečkách občanského sdružení Český západ nabízí nově keramické kurzy pro veřejnost. Jednodenní kurzy určené dospělým, dětem, pokročilým i úplným začátečníkům se konají celoročně v Dobré Vodě u Toužimi vždy v dohodnutých termínech. Výtěžek z kurzů je určen na financování činnosti Českého západu působícího v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku. Účastníci se mohou naučit vyrobit hrnečky, misky, talíře, květináče, svícny, vázy či konvice nebo různé dekorační kachle či plastiky. Poté své výrobky mohou dekorovat glazurami, engobami či oxidy. Více informací o kurzech získají zájemci na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz či u Kamily Součkové na telefonním čísle 608 336 038.

V sobotu se také můžete připojit k pokusu o překonání dosavadního rekordu Nejvíc velikonočních řehtáků na jednom místě, čili nejvíc lidí s velikonoční klapačkou. Akce se koná na prostranství před Domem kultury v Protivíně od 13 hodin za přítomnosti zástupců agentury Dobrý den.

30. března začíná letos podle židovského kalendáře svátek Pesach. Židovské muzeum v Praze při této příležitosti připravilo v Galerii Roberta Guttmanna výstavu, která představuje výběr nejstarších a nejzajímavějších hagad, liturgických textů užívaných při sederové oslavě tohoto židovského svátku. Ty spolu s dalšími příběhy spojenými s oslavami vyprávějí o zázračném vyvedení izraelského lidu z egyptského otroctví. Výstava ukáže vizuální proměny této knihy od nejstarších tisků až po současná vydání nejen z Čech a Izraele, ale i dalších evropských i světových regionů, jak jsou zastoupeny ve fondech Židovského muzea. Mezi nejvzácnější exponáty výstavy patří dva rukopisy - hagady z Moravy z první poloviny 18. století. Spolu s fragmentem další rukopisné hagady z 19. století je návštěvníci galerie budou moci díky filmovému zpracování zhlédnout od první stánky po poslední. K nejstarším hagadám, jejichž originály návštěvníci galerie rovněž uvidí, pak patří vydání benátské (1599) či amsterdamské (1695). K vidění bude i faksimile první tištěné pražské hagady Geršoma ben Šeloma ha-Kohena (1526), která bývá řazena mezi nejkrásnější renesanční tisky. Na třech pohyblivých obrázcích zároveň návštěvníci uvidí nejčastěji zobrazovaná témata: sederový obřad, nalezení Mojžíše a egyptské rány. Výstava bude v Galerii Roberta Guttmanna k vidění do 27. června 2010.

O víkendu můžete také vyrazit na sportovní akci s názvem Lamborghini Praha Parkur Cup. Závody se uskuteční tento víkend v neděli, tj. 28. března, v jezdeckém areálu Hradištko u Sadské. Na programu jsou celkem čtyři soutěže. Závodní den vyvrcholí Cenou společnosti Lamborghini Praha na úrovni ST**, která by měla startovat kolem 15 hodiny. Pro diváky je přichystán kromě kvalitní sportovní podívané i doprovodný program a tombola. Závodit se bude od 9. hodiny ranní, kdy začíná první soutěž - dvoufázové skákání 100/110 cm. Po nezbytných přestávkách budou následovat další soutěže, stupňovaná obtížnost do 120 cm, klasické S** a ST**. Vše bude doplněné doprovodným programem - ukázkou dog free style či vozatajského ježdění. Všichni příznivci koní, sportovního ježdění a krásných aut Lamborghini jsou srdečně zváni! Předběžný časový harmonogram, startovní listiny, plánky parkurů a další užitečné informace týkající se závodů naleznete na stránkách www.elite-tour.cz.

Národní zemědělské muzeum se představuje na Světové výstavě vývoje myslivosti a lovectví, tedy až do této neděle 28. března 2010 v Brně na Výstavišti. Při příležitosti stého výročí světové výstavy ve Vídni a v Praze v roce 1910 pořádají Veletrhy Brno a. s. ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a dalšími partnery na brněnském Výstavišti v rámci veletrhu TECHAGRO, v termínu od 21. do 28. 3. 2010, také Světovou výstavu vývoje myslivosti a lovectví. Smyslem tohoto projektu je zmapování vývoje mysliveckých, chovatelských, ochranářských a loveckých aktivit za posledních sto let v České republice i v zahraničí. Jednou ze stěžejních součástí světové výstavy je nekomerční didaktická výstava o vývoji myslivosti a lovectví, na které se značnou měrou podílí i Národní zemědělské muzeum. Jeho prezentace má dvě základní části: výstavu Africké cesty Adolfa Schwarzenberga a ukázky tzv. Sallačovy sbírky jelenovitých.

Sobota v plzeňské zoologické a botanické zahradě bude patřit začínajícímu jaru. Astronomické jaro sice začalo již v neděli 21. března, a každý den to dává hezky najevo, v zoologické a botanické zahradě však přivítáme toto nejkrásnější roční období tuto sobotu 27. března na statku Lüftnerka od 10 do 17 hod. - symbolickým otevíráním české řeky. Program pro celé rodiny nabídne návštěvníkům ukázky rybolovné techniky (vždy v celou hodinu na terase nad tygřím údolím), rybí soutěžní naučnou stezku o ceny, vodní dovednostní soutěže, komentovanou procházku expozicí Česká řeka ( v 11, 14 a 15 hod.) a kuličkiádu. Nositelé rybích jmen, vodníci, vodní víly, panny a skřítkové budou mít 27. března poloviční vstupné.

V Zoo Dvůr Králové se podařilo odchovat mládě jednoho z nejkrásnějších holubů na světě, vzácného korunáče vějířového. Průběh odchovu mohou návštěvníci sledovat v pavilonu Ptačí svět. Se dvěma druhy největších žijících holubů na světě, kteří obývají husté tropické pralesy na Nové Guineji, se mohou setkat návštěvníci královédvorské zoo. V severní části ostrova žije korunáč vějířový (Goura victoria) a v západní části pak korunáč šedomodrý (Goura cristata). Jsou to poměrně robustní ptáci, dosahují hmotnosti od 1,8 až do 2,5 kg. Nejvýraznějším znakem korunáčů je vysoká řada peří, která se táhne po hlavě od čela až po týl a tvoří výraznou plochou korunu.

Radostné zprávy o nových přírůstcích přicházejí z jednotlivých oddělení Podkrušnohorského zooparku čím dál častěji. V pátek 12. března se narodila klisnička shetlandského pony. K roztomilému hříběti přibudou brzy další. Pět klisen plemene Shetland pony je ve vysokém stupni březosti. Další hříbata nejmenšího a nejotužilejšího poníka na světě očekáváme v nejbližších dnech.

Ve vestibulu kopřivnické radnice jsou nově k vidění dvě nové výstavy. Klasický výstavní prostor zdobí fotografie a výtvarná díla dětí jedné z místních mateřských škol a o kousek dál, v místnosti bývalého CzechPOINTU, se mohou lidé dočíst spoustu zajímavých informací o vytápění biomasou. První ze zmíněných výstav je věnována 30. výročí otevření MŠ Záhumenní a díky spoustě nápaditých obrázků a keramických výrobků je velmi příjemným oživením radničního vestibulu. Až do konce dubna mají návštěvníci městského úřadu možnost potěšit se pohledem na krásná dětská dílka. Za zhlédnutí stojí i výstavní panel s městskou tématikou, kterému vévodí portrét starosty a dva výkresy věnované slavným kopřivnickým rodákům Emilu Zátopkovi a Zdeňku Burianovi. Cílem druhé výstavy je zlepšení informovanosti o možnostech náhrady zdrojů energií a o souvisejících ekologických i ekonomických aspektech. Na pěti výstavních posterech se lze seznámit s tím, jaké technologie jsou běžné pro využívání biomasy, jak při vytápění biomasou postupovat, jaké emise při něm vznikají atd. Výstava Energetické využití biomasy bude v Kopřivnici instalována po dobu dvou týdnů a poté bude v rámci projektu Podpora lokálního vytápění biomasou putovat po dalších obcích Moravskoslezského, Jihomoravského a Zlínského kraje. V poslední den výstavy, tedy 2. dubna 2010, navštíví Kopřivnici odborníci z Konsultačního centra biomasy, kteří budou od 9 do 11 hodin v místě výstavy připraveni reagovat na všechny související dotazy.

Největší taneční série soutěží Emco Dance Life Tour 2010 pokračuje tento víkend v Jablonci nad Nisou a v Českých Budějovicích! Historicky nejvyšší počet tanečních formací (42) z Libereckého kraje se v sobotu 27. března sjede do sportovní haly Corny v Jablonci nad Nisou, kde bude odstartováno regionální kolo Libereckého kraje největší taneční soutěže roku v České republice s názvem Emco Dance Life Tour 2010! O den později zahájí neuvěřitelných 1500 tanečníků s více než 90 tanečními formacemi ve sportovní hale v Českých Budějovicích regionální kolo pro Jihočeský kraj. Soutěže, která má celkem 10 regionálních, 8 zemských kol a 8 mistrovství republiky, se jen v loňském roce zúčastnilo téměř 13 tisíc tanečníků ze zhruba 150 tanečních klubů a škol a jejich vystoupení zhlédly desítky tisíc diváků… Celkem19 tanečních disciplín, čtyři věkové kategorie (Mini, Děti, Junioři, Dospělí) a tři výkonnostní skupiny - zemská a národní liga a extraliga!

Volyňské muzeum pořádá tuto sobotu netradiční akci. Jde o muzejní ráno, čili výstavu jednoho rána, a k tomu krátké povídání s následným pěším výletem. Jmenuje se Panna Maria u Dobré vody a výlet po pamětihodnostech kraje povede i přes vesnice Plechovice, Milejovice nebo třeba Hoštice. Cestou uvidíte selskobarokní statky, kaple, boží muka a kříže a spoustu dalších zajímavostí, celé to bude provázené historickým povídáním. Sraz je v 8 hodin ráno na nádvoří Tvrze.

Město Bruntál zve tuto sobotu na velikonoční jarmark. Od 9 do 14 hodin uvidíte ukázky lidových řemesel v rámci Velikonoc na zámku. Děti si tu můžou v dětské dílně vyzkoušet i malování a barvení kraslic.

24. krajová přehlídka amatérských loutkářů se koná tento víkend v Lounech. Této přehlídky se vůbec poprvé zúčastní i pouliční divadlo: Divadelní společnost Panoptikum Maxe Fische z Teplic. Vystoupí se svým "majstrštykem" Cvičená blecha Arabella. Toto číslo je pokaždé jiné, záleží zde totiž na reakcích diváků. Mimochodem, právě 27. březen je Mezinárodním dnem divadla.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy připravilo na sobotu 27. března 2010 tradiční Velikonoční předváděcí den. Tato akce se těší velkému zájmu veřejnosti již po dvě desetiletí. Pro mnohé návštěvníky je téměř neodmyslitelnou událostí, která patří k nejkrásnějším svátkům jara. V celém prostoru muzea je vytvořeno více jak 25 samostatných míst, kde se předvádí celá řada známých i pozapomenutých lidových zvyků a řemesel, které jsou nějakým způsobem spojeny s Velikonocemi. Vedle tradičního barvení kraslic zde naleznete košíkáře, hrnčíře, dráteníky a další řemesla. Velkým magnetem je i nabídka tradičních velikonočních beránků, jidášů a dalších produktů jílovského potravinářského učiliště. Některé se pečou a zdobí přímo před zraky návštěvníků, takže celé muzeum přitahuje lákavou vůní čerstvého pečiva. Součástí programu je i velikonoční jarmark, který nabízí původní české výrobky, dárky a drobné velikonoční doplňky.

Brány barokního zámku ve Slavkově u Brna se otevřely široké veřejnosti tento týden. Zámek Slavkov-Austerlitz připravil jako každý rok velké množství zajímavých kulturních a společenských akcí. Mezi úplné novinky patří celodenní zážitkový program Po stopách Napoleonských válek na Moravě. Další aktivitou, do které se zámek zapojil a která bude veřejnosti představena, je Slavkovským bojištěm na koňském hřbetě. Hned na úvod sezóny začala výstava Cesta kolem světa výtvarného oboru ZUŠ Františka France ve Slavkově u Brna. Výstava prací dětí přibližuje různé kontinenty, civilizace a zajímavá místa naší planety. Výstava bude umístěna v přízemí zámku, kde si ji návštěvníci budou moci prohlédnout do 28. května 2010 souběžně s provozem zámku.

Velikonoční akce OS Devět životů a OS Na pomoc kočkám se koná právě tento víkend. Potisk triček kočičími motivy, malování, dílničky, kde si budete moci vyrobit velikonoční dekorace, divadelní představení Muzikanti a mnoho další kreativní zábavy si užijete na předvelikonoční akci pro děti i dospělé, která se koná v sobotu 27. března od 11 hod. na pražských Vinohradech. Připraveno bude také bohaté občerstvení, domácí buchty a nekuřácké prostředí. Po celý den bude otevřen charitativní Meow krámek s tričky, taškami, šperky, kočičími pelíšky a dalšími drobnostmi. Nebudou chybět štěstíčka, bazárek a obchůdek s výrobky klientů občanského sdružení Pohoda. Výtěžek akce je určen pro dvě sdružení pomáhající kočkám - Devět životů a Na pomoc kočkám. Celodenní kočkování bude završeno večerní beneficí s ukázkami Taneční školy Atma Do, soutěžním kvízem o hodnotné ceny a prodejem charitativních předmětů. Máte-li zájem, to všechno můžete navštívit v Malém tanečním sále na Vinohradské ulici 40 v Praze 2.

V sobotu 27. března od 15 hodin začíná na Ledovci tradiční Velikonoční kraslicování. Při téhle akci si příchozí v terapeutickém centru Ledovec v Ledcích u Plzně můžou připomenout velikonoční tradice: uplést si pomlázku, nabarvit velikonoční kraslici nebo upéct jidáše. Materiálu na to všechno bude na Ledovci dostatek, snad jen vyfouknuté vajíčko se hodí vzít s sebou. K obdivování a k prodeji budou výrobky terapeutických dílen Ledovce, zájemci si budou moci terapeutické centrum, které poskytuje služby lidem s duševním onemocněním nebo s mentálním handicapem, prohlédnout. Vzhledem k předvelikonoční době bude možné nakouknout i do kostela sv. Jakuba. Vstup je zdarma. Pro cestu na Ledovec je možné využít linkový autobus ve 14.30 z CAN, odvoz z Ledovce zpět do Plzně bude zajištěn.

Na tuto neděli 28. 3. 2010 připadá významný křesťanský svátek Květná neděle. Květnou nedělí začíná takzvaný svatý týden, kdy si křesťané připomínají poslední dny pozemského života Ježíše. V nejmodernějším pražském kostele v Komunitním centru Matky Terezy na Hájích si děti a mládež ze sídliště Jižní Město připravily téměř tříhodinový pořad nazvaný Bachovy Pašije podle Jana. Jedná se o vlastní dramatickou kompozici na pašijový příběh a Bachovu hudbu. Bachova hudba je zčásti reprodukovaná, v závěru vystoupí komorní orchestr mládeže. Během představení jsou též promítána dětská výtvarná díla inspirovaná Bachovými pašijemi. Představení začíná v neděli v 16.00 hodin. Komunitní centrum Matky Terezy je na dohled od stanice metra Háje.

Výstavní síň Galerie Brömse ve Františkových Lázních zve na Předvelikonoční posezení. To se koná tuto sobotu od 14.30 v Poštovní ulici číslo 10. Co vás čeká? Malování vajíček a perníčků, pletení košíků a další drobné radosti.

Muzeum Novojičínska pořádá tuto sobotu velikonoční jarmark. Od 8.30 do 14 hodin vás čekají ukázky tradičních technik uměleckých řemesel, jako je zdobení kraslic, ukázka kovářských dovedností, přípraven je i prodej kraslic, velikonočních perníků, keramiky, zvonků, staročeského perníku, hraček ze dřeva i modrotisku. Bude možné tu koupit i výrobky domácí zabíjačky, teplé občerstvení a vystoupí lidová muzika Čertovka ze Střelné a cimbálová muzika Javořina z Rožnova pod Radhoštěm. V rámci vstupného na jarmark je i volný vstup do Žerotínského zámku na stálé expozice Nechte na hlavě, Ve znaku zavinuté střely, Malíři dvou staletí a výstavu Zkamenělé stopy. Dospělí zaplatí 30 korun, děti 10.

Velikonoční jarmark se koná tuto sobotu například i v Chebu. Od 10 do 17 hodin vás čekají na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad perníkáři, krajkářky, košíkáři, malování a zdobení kraslic a perníků, drátování, velikonoční dekorace, tradiční dřevěné hračky, prodej řemeslných a rukodělných výrobků, hrátky pro děti, sladké pečení a mnoho dalšího. Již tradičně se na velikonočním jarmarku se představí dětské soutěžní práce na téma Velikonoční dekorace.

A také Mělník láká na Velikonoce a jarmark. Navštívit ho můžete v sobotu od 9 do 17 hodin na náměstí Míru. Pro všechny návštěvníky jarmarku je ve velkém sále interaktivní zóna, kde si můžete uplést a opentlit pomlázku, nazdobit perníček, ochutnat dobroty z jarní kuchyně a připomenout si velikonoční tradice.

Divadlo Minor uvede 28. března netradiční inscenaci s výchovným přesahem určenou nejmenším dětem. Jak již název napovídá, její inspirací byly dětské encyklopedie. Režisérem je Jiří Adámek, který v tandemu s výtvarnicí Kristýnou Täubelovou vytvořil v Minoru už dvě inscenace, první z nich, Z knihy džunglí, získala Cenu Alfréda Radoka za scénografii. I tentokrát zvolili tvůrci neobvyklé prostorové uspořádání: Moje 1. encyklopedie se hraje v hledišti, zatímco diváci sedí na jevišti. Z tohoto důvodu je také snížena kapacita diváků na polovinu. Divadlo Minor najdete ve Vodičkově ulici číslo 6, v Praze 1.

Muzeum ve Valašském Meziříčí provoněla káva. Expozice Vůně kávy ve Valašském Meziříčí představuje více než stoletou éru pražení kávy především v dokumentačních materiálech, fotografiích a textech. Vzácné snímky připomenou atmosféru první republiky ve městě. Objevuje se na nich Arnošt Dadák s rodinou, se zaměstnanci nebo mezi keři kávovníků a čajovníků, které pěstoval ve sklenících u svého podniku. Zajímavé jsou i pohledy do provozu anebo na měnící se tvář Sokolské ulice dovedenou až do současnosti. Společnost Kraft Foods poskytla letecké snímky továrny a řadu propagačních materiálů, ze kterých se návštěvník dozví, jaké výrobky jsou v současné době prodávány pod hlavičkou této druhé největší potravinářské společnosti na světě. Celá expozice je doplněna historickými předměty připomínající časy starých kaváren.

V sobotu 27. března se v kryté jezdecké hale Podkrušnohorského zooparku Chomutov uskuteční první letošní Parkurové halové závody. Závodit se bude tradičně ve čtyřech kategoriích s rozdílnou výškou překážek. Začátek je naplánován na 10 hodin. Po každé soutěži budou vyhlášeny výsledky, předány ceny a vítězné poháry. Jezdci bez licencí si mohou ověřit své skokové dovednosti o den později. V neděli od 10 hodin proběhnou v zooparku Parkurové hobby závody.

Na zámečku v Řevnicích se bude v neděli koncertovat. 28. března od 18 hodin tu zazní na housle a klavír například Ludwig van Beethoven.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio