Tipy na víkend 23.-25. dubna

Jaro snad už definitivně vystřídalo zimu, minimálně tento víkend to tak vypadá. Slunečné počasí láká ven, můžete třeba na kole vyrazit na květinovou slavnost, v Ratibořickém údolí si připomenout Babičku nebo oslavit Den Země na některé z mnoha akcí pořádaných po celé republice. Ve víkendových tipech pro vás máme i nápady na aktivity pod střechou.

Ateliér Prčice zve na páteční večer. Ten má název Zakarpatskou Ukrajinou aneb Po stopách Nikoly Šuhaje. Od 19 hodin vás studenti sedlčanského gymnázia zavedou do tajemného hornatého kraje Zakarpatské Ukrajiny, do míst, kde se téměř zastavil čas a do kterých jen pozvolna začíná pronikat západní civilizace. Provedou vás zemí kontrastů, chudoby a stále patrného vlivu minulého režimu.

V sobotu se kromě jiných velkolepých akcí v Plzni uskuteční Ledovcová lední revue aneb Ples na ledě. Občanské sdružení Ledovec, které poskytuje psycho-sociální služby lidem s duševním onemocněním, pořádá pro své příznivce každoroční ples již několik let. Letos se ledovcový ples uskuteční příznačně na ledě - v Kooperativa Aréně, zimním stadiónu v Plzni na Košutce, a je možné se jej zúčastnit jak na bruslích, tak bez nich. Celá akce začíná ve 14 hodin benefičním hokejovým turnajem amatérských mužstev, po ní následuje volné bruslení proložené soutěžemi pro příchozí. V 19.00 hodin akce vyvrcholí vlastní lední revue s výjevy z dějin ledovce i z oblasti duševního zdraví, ve které vystoupí prakticky všichni terapeuti Ledovce v nejrůznějších rolích. Po revue pokračuje program jak bruslením na ledové ploše, tak společenskou zábavou se skupinou Repelent v restauraci Nad ledem přímo v areálu stadionu až do pozdního večera.


zobrazit větší mapu tipů na víkend 23.-25. dubna 2010

V pražském Radiopaláci se tuto neděli koná Otevřená taneční soutěž Hobby Dance. V malém sále Radiopaláce na pražských Vinohradech se tak můžete zúčastnit 1. ročníku otevřené taneční soutěže, tedy taneční soutěže dospělých neprofesionálních nebo bývalých aktivních závodních tanečníků. Organizátor soutěže připravil místo obvyklých dvou kategorií dospělých a seniorů kategorie čtyři. Snahou je vytvořit lépe porovnatelné kategorie, podpořit ty taneční páry, které v soutěžích amatérů začínají (jde o kategorii Hobby Z), a pro ty, kteří mají zkušenosti z taneční dráhy a mohou inspirovat svým uměním a zkušenostmi, mít samostatnou kategorii (kategorie M). Pro kategorie Dospělí, Senioři a M je soutěž rozdělena do dvou skupin – standardní tance a latinskoamerické tance, kategorie Z soutěží v kombinaci obou skupin tanců. Přestávky mezi jednotlivými soutěžními koly si můžete zpříjemnit odpočinkem v nealkoholickém baru s pestrou nabídkou studených a teplých nápojů, míchaných nealko koktejlů a lehkým občerstvením. Prostředí sálu i přilehlých prostor je nekuřácké. Taneční škola AD Praha zve do soutěže Hobby Dance v Radiopaláci taneční páry z celé České republiky. Soutěž je zároveň prvním krokem k obnově tradice tančení v Radiopaláci. Více informací najdete na tanecniskola.atmado.cz.

Tuto sobotu se můžete zúčastnit i Slavnosti květů. Jde o tradiční cykloturistickou akci v obcích Vlatislav a Želkovice. Při putování rozkvetlou krajinou budete moci navštívit místní ovocnářské podniky, ochutnat zde vypěstované ovoce, víno, destiláty a výrobky z ovoce. Zažijete líbání pod rozkvetlými stromy. Dozvíte se od starostů něco z historie, ale i současnosti navštívených obcí a okolí. Budete moci využít poradenské služby o pěstování zdravého ovoce. V průběhu akcí je zajištěno občerstvení a zábavný program. Trasy jsou pro pěší, dospělé cyklisty a dětské cyklisty, mapky tras obdržíte na startu. Začíná se ve Vlastislavi a v Želkovicích 24. dubna od 8.30 na návsi obcí.

U příležitosti oslav Dne Země připravuje Zoo Zlín na neděli 25. dubna celodenní zábavní program. Jeho součástí se stanou i křtiny 3 mláďat tygra ussurijského, která se ve zlínské zoo narodila v červenci 2009. Program oslav odstartuje v 11 hodin. Pro nejmenší návštěvníky budou na nádvoří zámku Lešná připraveny výtvarné dílny, ti starší si zde vyzkouší znalosti české přírody. Odborníci z Botanického ústavu Akademie věd ČR nabídnou různá „mikroskopická pozorování“ drobných sinic. U tropické haly Yucatan budou návštěvníci s pomocí pracovníků Hvězdárny Domu kultury v Uherském Brodě pozorovat aktivitu Slunce a také se např. dozví, jak dochází k zatmění Slunce nebo Měsíce. V dolní části areálu poblíž dětského koutku pak všichni příznivci zdravého životního stylu mohou zavítat na zajímavé povídání společnost Sahadža Jóga a na ukázky jogínských cvičení. Zřejmě nejočekávanější akcí celého dne však zcela určitě budou křtiny 3 mláďat tygrů ussurijských, která za tři měsíce oslaví již své první narozeniny. Samotná akce proběhne ve 14.00 hod. přímo u expozice tygrů ussurijských v asijské oblasti zoo. Malí tygříci, 2 samečci a 1 samička, patří mezi vzácné a dlouho očekávané přírůstky zlínské zoo, podle toho byli také vybíráni jejich kmotři. Kmotrem prvního samečka se stane slavný český hokejista, trojnásobný mistr světa a bronzový medailista ze ZOH Turín 2006 Petr Čajánek.

Plzeňská zoologická zahrada láká na novou kontaktní expozici. Tu návštěvníci najdou na statku Luftnerka, na jižní straně u hlavní budovy. Tedy v sousedství České řeky a sněžných levhartů. V přístupném výběhu mohou děti pohladit miniprasátka, kozičku kamerunskou a čerstvé nováčky - trio holandských koziček. Zvířata mají i své klidové zázemí pro chvíle, kdy je lidská pozornost přestane bavit. V sousední expozici bydlí loňský přírůstek - Vicky, kobylka mini appaloosy s malým synem Dackim, narozeným 8. března.

Tuto sobotu proběhne u příležitosti Dne Země slavnostní zahájení výstavy nejlepších prací celostátní dětské výtvarné soutěže Příroda kolem nás. Stane se tak v sobotu 4. dubna ve 14 hodin na státním zámku ve Vranově nad Dyjí. Výběr nejlepších prací bude v roce 2010 vystaven v prostorách Návštěvnického střediska Správy Národního parku Podyjí v Čížově v období od dubna 2010 do října 2010.

Přehlídka netradičních divadel letos na netradičních místech! Ve městě automobilů se už čtyřiadvacet let pořádá známá přehlídka netradičních divadel. K velké radosti všech divadelních fandů jsou navíc letošní Kopřivy dvě - první z nich se konala minulý týden v Katolickém domě a ve Štramberku, druhá Kopřiva startuje v pátek 23. dubna pod taktovkou Kulturního domu Kopřivnice. Dvoudenní festival kulturního domu nabídne divákům deset představení, z nichž mnohá překvapí už netradičním místem konání. Hned první z nich se totiž odehraje mezi regály obchodního domu - ačkoliv ani sami protagonisté z místního Duonasekyru údajně zatím netuší, co se bude v pátek po 17. hodině dít, všem nakupujícím slibují nevšední zážitky... Dalším neobvyklým dějištěm letošní Kopřivy bude areál Tatry, do kterého diváky vyláká scénický projekt Posedlost. Tragicko-komické představení rusko-francouzsko-českého Divadla v pohybu, které kombinuje prvky divadla, tance a vzdušné akrobacie, si nenechejte ujít v pátek od 21 hodin za stávající ředitelskou budovou kopřivnické automobilky. Kromě těchto a dalších zajímavých představení čekají návštěvníky Kopřivy také dva koncerty. Páteční noc uzavře ostravská kapela Úspěch a v sobotu před půlnocí se v originální one-man-show představí pražský „orchestr“ Cirkus Ponorka.

A v Kopřivnici ještě zůstaneme - dvě tradiční akce jsou připraveny na sobotu 24. dubna. První z nich je Cesta pohádkovým lesem, která každoročně vyláká do krásné přírody štramberské Kamenárky několik stovek rodičů s dětmi. Jako vždy budou připraveny dvě trasy rozdílné náročnosti, na kterých bude účastníky čekat několik pohádkových bytostí s připravenými úkoly. Kromě pochodu plného zkoušek bude pro děti připraven zábavný program se spoustou her, soutěží, překvapení a opékáním špekáčků. Druhou sobotní akcí je likvidace autovraků, díky níž mají majitelé nepojízdných vozů možnost ušetřit peníze, neboť kompletní vozidla budou likvidována zdarma.

Běžecký cirkus před Volkswagen Maraton Praha se koná v sobotu 24. dubna. Sraz je v 10 hodin v pražské Stromovce před planetáriem. Těší se na vás trenéři PIM Běžeckých klubů a organizátoři z Prague International Marathon. Trénink je přizpůsoben všem běžeckým úrovním. Běžecký cirkus je společný trénink členů PIM Běžeckého klubu, trenérů PIM a veřejnosti. Koná se vždy o víkendu 14 dní před hlavními závody, kterými je hlavní maratón 9. května. Jedná se tedy o možnost si zatrénovat s ostatními běžci i trenéry, se kterými se pravidelně potkáváte na závodech.

Letošní Plzeňský Den Země připomenou jeho organizátoři – občanské sdružení IRIS a Zoologická a botanická zahrada města Plzně - hned několika akcemi: v sobotu 24. dubna poběží paralelně program v Zoologické a botanické zahradě města Plzně, u boleveckých rybníků a v Kilometrovce. V 10 hodin začíná na konečné stanici tramvajové linky č. 1 v Bolevci ornitologická vycházka k boleveckým rybníkům vedená Václavem Kovářem z Nepomuckého ornitologického spolku. Její součástí bude též výsadba 2. Stromu Země u Šídloveckého rybníka. Ve 14 hodin vyvrcholí na začátku Kilometrovky u Kalikovského mlýna 4. ročník soutěže ve sběru hliníkových obalů z potravin. V 10 hod. začíná také program v zoologické a botanické zahradě. Ptačí sobota nabídne do 18 hod. dětskou tvůrčí dílnu, při níž budou mít zájemci možnost pod odborným vedením zhotovit proutěné podklady pro ptačí hnízda do nových afrických a asijských expozic, dále je nachystána naučná soutěžní stezka, nahlédnutí do ptačího světa, malování na obličeje a trička.

Prodejní výstava obrazů paní Lucie Suché se koná do 23. května letošního roku ve výstavní síni Muzea Nové Strašecí. Lucie Suchá je malíř-samouk a od roku 1992 už uspořádala 30 samostatných výstav. Staré okenní rámy, které jsou pro její obrazy typické, začala používat poté, co jeden z obrázků jakoby namíru přesně zapadl do starého sklepního okénka u domku manželových rodičů.

Už pojedenatřicáté v historii olomouckého veletržního areálu se jeho pavilony i venkovní plochy zaplnily barevnými a voňavými exponáty největší a nejstarší květinové akce v České republice – Flory Olomouc. Do 25. dubna (denně od 9 do 18 hodin) patří Výstaviště Flora Olomouc jarní etapě této mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu. Účastní se jí na půl tisícovky vystavovatelů, pěstitelů, zahradníků a prodejců domácích i ze zahraničí – Rakouska, Polska, Slovenské republiky, exotického Thajska a letos i Holandska. Nejrozsáhlejší přehlídkou – na výstavišti Flora v posledních letech už téměř tradičně - se představí zahradníci města Vídně. Rakouská expozice se rozkládá na 534 m2 a k obdivování v ní bude více než šest tisíc kusů hrnkových a balkonových květin, které doplní řezané jarní cibuloviny domácí produkce. Další velkou expozicí o rozloze 120 m2 doplní jarní přehlídku květin neméně kvalitními českými výpěstky největší domácí vystavovatel a tradiční partner Flory při pořádání zahradnických výstav - Svaz květinářů a floristů ČR. Jarní Flora se opět chlubí exotickou účastí - milovníci orchidejí se mohou těšit pestrou přehlídku nejrůznějších odrůd těchto královských květin v thajské expozici. Galerie pavilonu bude patřit třem desítkám exponátů letos velmi dobře obsazené jarní floristické soutěže v aranžování květin na téma Svatební vazba se svatebními kyticemi a dekoracemi. Další zajímavou přehlídku s názvem Doteky z Číny, inspirovanou historií i typickou čínskou florou, doplní výstava fotografií s impresemi ze současné Číny. Tradiční společná expozice Českého zahrádkářského svazu s tématem blízkým letošní floristické soutěži - Svatební den na zahradě - představí v sousedním pavilonu E kolekce jarních cibulovin, balkónových rostlin, květinová aranžmá, sbírky masožravých i vodních rostlin, kaktusy a sukulenty, bonsaje, skalničky a další zajímavosti ze zahrádkářské pěstitelské „kuchyně“. Návštěvníkům zde bude po celou výstavu zdarma k dispozici poradenská zahrádkářská služba. Návštěvníkům výstavy budou v areálu výstaviště ve Smetanových sadech otevřeny také sbírkové skleníky a sousedící Botanická zahrada Univerzity Palackého se zajímavými rostlinnými exponáty. Kdo bude mít chuť a čas, může se vstupenkou zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků - Bezručových sadech. Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program s vystoupením dechovek a folkovým festivalem Country Folk Flora, kterému bude patřit Letní scéna ve Smetanových sadech.

Městské muzeum a galerie Polička a Centrum Bohuslava Martinů srdečně zvou na neobyčejné zahájení letní sezóny v galerijních expozicích barokní radnice Radnice známá, ale nepoznaná. V sobotu 24. dubna od 14 do 22 hodin v galerijních expozicích radnice.

V sobotu 24. dubna bude zahájena letošní návštěvnická sezona v nejznámější části expozice lidového stavitelství v Pardubickém kraji Souboru lidových staveb Vysočina – na Veselém Kopci u Hlinska. Uskuteční se tu program s názvem Hrnčířská sobota. Od 10 do 15 hodin budou mít návštěvníci možnost sledovat při práci hrnčíře a keramiky, kteří přijali pozvání a přijedou na Veselý Kopec z celé České republiky. Zastoupeny budou nejrůznější typy výrobků z hrnčířské hlíny: hrnčina, kamenina, fajáns a poprvé také tzv. zakuřovaná kamenina. Užitkové i okrasné předměty zhotovené z hrnčířské hlíny modelováním, točením na kruhu či pomocí forem. Tímto programem chceme přiblížit jedno z nejstarších řemesel, které si lidstvo osvojilo. Zájemci se mohou od pozvaných řemeslníků dozvědět vše, co je bude zajímat o výrobě užitných i dekoračních předmětů z hlíny, sledovat je při práci a samozřejmě nakoupit jejich výrobky. Také budou mít možnost vyzkoušet si některé techniky a dovednosti hrnčířského řemesla. Pokud máte doma rozbitý hliněný hrnec či mísu po babičce, můžete využít služeb dráteníka, který nádobu na místě opraví. Sobotu na Veselém Kopci zpříjemní i vystoupení folklorního souboru Baldrián z Pardubic.

Tuto sobotu se také můžete vrátit do historie. Parním vlakem se totiž můžete vypravit na výlet, konkrétně na Řipskou pouť. V 8.17 se odjíždí z Prahy-Bráníku, vlak je sestaven z historických osobních vozů, společně s bufetovým vozem, a je tažen lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák. Cestou se můžete stavit ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, na zámku v Nelahozevsi, ve Zlonicích je výstava lokomotiv v prostorách výtopny a bude tu i představen nový areál muzea. Přímo na Řipské pouti vás pak čekají soutěže country kapel, seskoky parašutistů na přesnost, ukázky lidové tvořivosti, více než 200 stánků a mnoho pouťových atrakcí.

Právě v těchto dnech absolvuje Nejdelší charitativní běh kolem České republiky ultramaratónec Miloš Škorpil, který si na sebe ušil bič v podobě nebývalé dávky kilometrů. Tento běžec, učitel běhání, kondiční trenér a rekordman v jedné osobě je hned několikrát zaregistrovaný Agenturou Dobrý den v České databance rekordů. Kdokoliv se k Milošovi může přidat a za každý uběhnutý kilometr s ním dát jednu korunu (nebo i víc) na konto Paraple – stejně jako je dá za svoje uběhnuté kilometry Miloš. Start byl 6. dubna v Praze, tuto neděli 25. dubna se pak koná slavnostní start jedné z posledních etap ojedinělého dobročinného maratónu, a to v Pelhřimově na náměstí v 10 hodin.

Botanická zahrada v Troji zve tento týden na další zásilku kukel tropických motýlů. Drahokamem motýlového balíčku minulého týdne byl listový motýl Hypna clytemnestra žijící v oblasti Mexika, který je v Troji poprvé a má se čile k světu, líhne se a líhne... V nejbližších dnech bychom se měli dočkat jednoho z největších denních motýlů na světě – otakárka rodu Troides. Tento ptakokřídlec žije v jihovýchodní Asi, Austrálii a na přilehlých ostrovech. Ve stádiu motýla oproti ostatním tropickým druhům stráví podstatnou část života - až 4 měsíce.

Zámek Slavkov–Austerlitz zve na výstavu s názvem Cesta kolem světa. Výstava prací dětí přibližuje historii i současnost, tradice, zvyky a odlišností rozličných kultur světa. Dále jednotlivé kontinenty s jejich prostředím a obyvateli a také památky, které zde vznikly. Zprostředkovává seznámení s různými civilizacemi a zajímavými místy naší planety. Výstava je umístěna v přízemí zámku, kde si ji můžete prohlédnout do 28. května 2010 souběžně s provozem zámku. Další výstavou je Sightseeing. Jde o dílo akademické malířky Marisy Ivany Fila z Heidelbergu, absolventky Sárské vysoké školy výtvarného umění. Autorka představuje různé styly své tvorby: malbu, kresbu, textilní koláže. A nově je přístupná i výstava Život je i v podzemí. Všem, které láká tajemství, doporučujeme navštívit podzemí slavkovského zámku. Podzemní prostory, sklepy, chodby, která na některých místech ukrývají základy starších objektů (komendy řádu německých rytířů, renesančního zámku ze 16. století a hospodářské zázemí barokního zámku), budou vyzdobeny výtvarnými dílky dětí. Vytvořily je podle své fantazie ve výukách výtvarné výchovy z papíru, textilu a plastů. Mezi největší exponát patří asi třímetrový krokodýl z obalů od vajíček. Výstava bude přístupna do 31. července 2010 souběžně s provozem zámku.

Tuto neděli se koná ve Svatém Janě pod Skalou už druhý jarní koncert. Začne v 16 hodin a vystoupí na něm Pěvecký sbor Byzantion z Prahy. Na programu v kostele Narození sv. Jana Křtitele jsou duchovní skladby 18.–20. století. Vstupné je dobrovolné, výtěžek půjde na obnovu památek obce.

Regionální muzeum v Teplicích si vás dovoluje pozvat na návštěvu výstavy Karel Zeman - plakáty a vzpomínky, která bude probíhat v Jízdárně teplického zámku do 23. 5. 2010. Vernisáž výstavy se tentokrát uskuteční poněkud netradičně, a to až 18. 5. 2010 v 17 hodin, za přítomnosti paní Ludmily Zeman (dcery Karla Zemana). První část výstavy tvoří původní sbírka originálních českých i zahraničních plakátů filmů Karla Zemana ze soukromé sbírky Pavla Rajčana, v druhé části představí dcera Karla Zemana Ludmila Zeman artefakty, fotografie a dobové dokumenty z archivu rodiny Zemanových. Od 18. 5 . do 22. 5. budou na vnitřním nádvoří teplického zámku probíhat večerní filmové projekce filmů Karla Zemana.

V prvním poschodí secesní radnice v Rychnově nad Kněžnou, kde žila se svou rodinou Magdalena Dobromila Rettigová (pamětní desku má mezi okny 1. poschodí), zahájilo 15. dubna letošní šestou výstavní sezónu Muzeum hraček (vzniklo v květnu 2005). Muzeum hraček zahrnuje období od roku 1880 do 60. let 20. století. K vidění jsou hračky převážně německé - výrobci panenek s porcelánovou hlavičkou byli totiž hlavně v Německu kolem Sonnenbergu u Waldhausu a tradici tam nepřerval totalitní systém jako u nás. Ze vzácných exponátů zde jsou i panenky i české; v okolí Karlových Var bylo 80 porcelánek, které se zabývaly výrobou porcelánových panenek. Najdeme tu nově i kdysi velmi slavné Richterovy kostičky z roku 1880, zvané taky kotvové nebo ankrové (Anker = německy kotva) z Rudolfstadtu. Jejich zvláštností byl patentovaný materiál (v ruce působí jako kámen, přitom šlo o barvený písek a plavenou křídu, která se dávala do forem a sušila za vysokých teplot 8 dnů), na tehdejší dobu velmi moderní stavebnice, z níž se daly dělat mozaiky a třeba i hlavolamy. Nejen holčičky zaujmou další nové exponáty - americké papírové vystřihovací panenky i s původní kazetou z přelomu 19. a 20. století. Na panenky v dobovém oblečení (vzadu se stojánky) pak děti vystřihávaly a zavěšovaly šatičky. A protože byly vedeny k manuální zručnosti, mohly si je i vyšívat (šatičky byly prodírkovány). Vedle upoutá dětský kloboučnický obchod z doby kolem roku 1910, kdy si dámy hodně kupovaly klobouky; taková prosperující kloboučnictví byla v každém, i menším městečku. Expozice je doplněna dobovými fotografiemi.

Muzeum českého venkova na zámku Kačina u Kutné Hory zve na výstavu Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí. Ta je o jídle v dějinách českých zemí a navštívit ji můžete do 31. července 2010. Výstava je věnována historii jídla, stravování a stolování v českých zemích. Zabývá se nejen vývojem stravovacích zvyklostí našich předků, ale zároveň proměnami míst, kde docházelo a dochází ke konzumaci jídla. Návštěvníci se dozvědí, že o výživě národa rozhodovaly především přírodní podmínky - složení a utváření půdy, zeměpisná šířka, nadmořská výška i podnebí. Právě ty vtiskly nesmazatelnou pečeť vývoji potravin a způsobům stravování v menších i větších územních celcích a celých regionech. Výstava přináší řadu ukázek, textů a obrázků z historie kuchařství, starověkého, ale i současného domácího a veřejného stolování a stravování na našem území. Návštěvníci mohou nahlédnout do středověké krčmy, hostince z počátku minulého století nebo kuchyně z poloviny 20. století. K vidění na výstavě jsou také dobové předměty, které již v dnešních moderních kuchyních nenajdeme, mimo jiné náčiní cukrářského řemesla, kuchyňské přístroje a mnoho dalších zajímavostí.

Oddíl orientačního běhu při KČT Aš pořádá o víkendu 24.-25. dubna veřejné závody v klasickém orientačním běhu, na které zve širokou sportovní veřejnost. Závodů se může zúčastnit kdokoliv, trať i kategorii si můžete vybrat – od krátké (2 km) až po trať dlouhou 10 km. Buzolu a čip vám rádi půjčí, po závodě vám zůstane mapa se zakreslenými kontrolami a mezičasy na kontrolách. V cíli bude zajištěné pití, startovné je 30 Kč. I letos bude trať pro úplné začátečníky vyznačená fáborky, ti zkušenější si ji mohou podle mapy zkrátit. Vhodné také pro malé děti i s doprovodem. V sobotu je centrum závodů na bývalé signálce u obce Lipná. Odbočíte z hlavní silnice Cheb-Aš pod hazlovským esíčkem směr Libá a budete pokračovat asi 1,5 km směrem na Polnou až k odbočce na signálku, která bude značená. Dále po signálce ještě asi 2 km. Prezentace závodníků je do 12 hodin, první závodníci startují ve 13 hodin. V neděli 25. dubna je centrum závodů na křižovatce na bývalé signálce, kam se dostanete z Nového Žďáru. Na kruhovém objezdu odbočíte směr Nový Žďár, přejedete po mostě železniční trať a dále po signálce až ke křižovatce s cyklostezkou na úpatí vrchu Kozina. Bude značeno. Prezentace závodů je do 9 hodin, první závodníci vybíhají v 10. Když se zúčastníte našich závodů, poznáte les, jak jste ho ještě nikdy neviděli, a prozkoumáte místa, o kterých jste ani netušili, že existují.

Masarykovo muzeum v Hodoníně zve na výstavu o slovenských drátenících Svetom, moje, svetom. Do 27. června letošního roku ji najdete ve výstavních sálech na Národní třídě v Hodoníně.

V sobotu 24. dubna ve 14 hodin jste zváni i na hrad Špilberk na výstavu Krása, která hřeje, na hravé dětské odpoledne nazvané O rytíři z kachlových kamen. Čekají vás legendy a pohádky o rytířích, řešení ve výstavě a také tvořivá dílnička.

Na Točníku budou tento víkend Mamuti! Oddíl experimentální archeologie Mamuti každoročně pořádá akci s názvem Mamuti na Točníku, kde se snaží ukázat návštěvníkům svou činnost a blíž je seznámit s experimentální archeologií. Na třech nádvořích hradu Točníku je postaveno pět Zubříků (pravěkých stanů), ve kterých jsou stanoviště jednotlivých experimentálních tlup. Návštěvníci pak můžou mezi 10. a 17. hodinou hrad navštívit, je jim podán výklad o jednotlivých experimentech a některé z nich si mohou i sami vyzkoušet. Pro děti je pak na hradě připravena zajímavá hra, při které se nejen pobaví, ale i blíže seznámí s pravěkem. Letos se Pravěké dny konají právě o tomto víkendu 24.-25. 4.

Muzeum ve Volyni zve v neděli 25. dubna od 8 hodin na Muzejní ráno a výlet, v rámci cyklu Místa v kraji – Dolní Nakvasovice. Muzejní ráno je výstava jednoho rána a krátké povídání, s následným pěším výletem. Tentokrát se můžete vypravit do rodiště zednického mistra Jakuba Bursy a poznávat jeho stavby na cestě. Výlet je provázen komentáři historickými i jinými. Sraz na nádvoří tvrze je v 8 hodin, trasa je dlouhá něco slabě přes 15 km, případně s další 5km odbočkou. Návrat do Volyně autobusem z Vlachova Březí je plánován v pozdějších odpoledních hodinách.

Pracovníci Památníku Velké Moravy v Mikulčicích srdečně zvou děti i dospělé k návštěvě právě tuto sobotu, 24. dubna. Kromě prohlídky archeologických expozic se v tento den můžete zúčastnit Dne Země na téma voda. Ten připravili členové mikulčické pobočky hnutí Brontosaurus. V dopoledních hodinách (od 9.30) se návštěvníci můžou zapojit do přírodovědné a šesti dalších soutěží, odpoledne od 15 hodin pak uvidí výstavku a lety dravých ptáků, můžou vyrazit na výlet do zoologické zahrady, zapojit se do zoologické nebo botanické prohlídky mikulčického areálu, zkusit projížďku na raftech nebo koňském povozu. Na programu budou i další zajímavé aktivity.

Pěvecký sbor města Vrbna pod Pradědem Cantilena senica, ženský sbor Cantus Feminae Nechanice, smíšený pěvecký sbor města Hodonína a komorní sbor města Hodonína vás zvou na Evropský festival sborů Echo 2010, s podtitulem Ozvěny z Evropy. Ten se koná tento víkend v Hodoníně na Národní třídě 21, v sále Evropa.

Muzeum ve Frenštátě pod Radhoštěm zve na výstavu Indonésie. Až do 16. května tak máte možnost dozvědět se o této exotické zemi ve výstavní síni zdejšího muzea.

Galerie Františka Drtikola v Příbrami vás zve na výstavu Jiřího Šalamouna Pidluke-Padluke. Do 2. června tohoto roku ji můžete vidět v zámečku Ernestinum v Příbrami, otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Už jste někdy navštívili skalní obydlí? Máte jedinečnou příležitost ! A to v unikátním skalním obydlí ve Lhotce u Mělníka. Skalní obydlí je dokladem neobvyklých konstrukčních metod i častého způsobu, jakým nemajetní lidé řešili své bydlení. Otevřeno vždy v sobotu a v neděli na požádání přímo na místě. Po telefonické domluvě na č. 604 933 185 lze obydlí navštívit i v týdnu.

Při příležitosti 65. výročí osvobození naší republiky a od ukončení 2. světové války vás Muzeum Šumavy Sušice a Letecký archív zvou na výstavu Téměř zapomenutý letec. Dokumentuje příběh radisty 311. perutě RAF Ludvíka Krále. Kapitán dobrovolnické zálohy britského královského letectva byl přímým aktérem jednoho z nejdramatičtějších soubojů v historii 311. peruti u Pobřežního letectva. 11. září 1942 při hlídkovém letu bylo jeho letadlo napadeno čtyřmi německými dálkovými stíhacími letouny. Po tvrdém dvaatřicetiminutovém boji, při kterém jeho stroj inkasoval neuvěřitelných 303 zásahů, aniž by byl někdo z letců nepřátelskou palbou raněn, byl jeden nepřátelský letoun sestřelen, druhý vážně poškozen a zbylé dva další útok raději vzdaly a odlétly s nepořízenou. Tak nejenom to se dozvíte na výstavě, která bude v Sušici přístupná jen do 9. května tohoto roku.

Až do 5. září můžete v Zámecké galerii Vsetín navštívit monotematickou výstavu Zbojnický mýtus, která představuje jeden ze stěžejních a populárních námětů valašského výtvarného folklorismu. Představené exponáty nejen svým námětem, ale v některých případech i formou nebo zvolenou technikou, převzatou z výtvarného projevu anonymní venkovské kultury (viz podmalby na skle, vystřihovánky a jiné), náleží k hodnotným příkladům valašského folklorismu v českém výtvarném umění 20. století.

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích zve na výstavu Spaní na čtyřech kolečkách aneb Historické kočárky a kolébky (1880-1970) sběratelky Miloslavy Šormové. Výstava probíhá do 5. 9. 2010 na zámku Hradiště v Blovicích.

Občanské sdružení Letní dům zve na výstavu tvorby dětí a mladých lidí z dětských domovů. Výstava s názvem Tajemství barev potrvá do 10. května 2010 ve čtyřech pražských kavárnách. Každá z kaváren uvádí jiné téma, například v malostranském Café Kafíčko navodí atmosféru bezpečného prostoru „chýšky“. Podrobnosti najdete na www.letnidum.cz.

V sobotu se ve Studenci u Náměště nad Oslavou světí dva dřevěné kříže. Průvod vychází v 15 hodin od kaple sv. Václava a pro hůře pohyblivé je připraven autobus. Součástí je i tradiční žehnání polím, loukám a pastvinám u příležitosti sv. Marka. V 17 hodin vše zakončí mše svatá a bohaté pohoštění.

Zlínská galerie zve na reprízu divácky úspěšné výstavy Fenomén Baťa - zlínská architektura 1910–1960. Zlínská prezentace je zaměřena především na představení nových galerijních sbírek architektury – modelů, dosud nevystavených nebo neznámých zajímavých fotografií (například originálů od slavného fotografa Josefa Sudka nebo Brunera-Dvořáka) a plánů. Prezentovány budou také dosud nepublikované a objevné materiály. Výstava přiblíží unikátní architekturu a urbanismus firmy v první polovině 20. století, rychlý vzrůst továrny a města Zlína, velkorysé projektování zahradního města, otevřené kontakty s celým světem, originalitu systému řízení i podpory podnikání, zcela nový životní styl a celkový rozkvět, jaký v naší republice v tak krátké době žádné město nedosáhlo. Představí meziválečný Zlín jako urbanisticko–architektonický celek a důsledně koncipovaný funkcionalistický organismus, jaký neměl v evropském kontextu obdoby. Největším exponátem bude ale samotný Zlín, který zájemcům přiblíží řada doprovodných akcí k výstavě. Podrobnosti najdete na www.kgvu.zlin.cz.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio