Tipy na víkend 19.-21. února

Masopustní úterý i Popeleční středu máme za sebou, ale masopust přesto ještě neskončil. V našich tipech najdete několik pozvánek na tradiční únorové veselí, stejně tak si můžete vybrat, jestli protančíte střevíce na plese, nebo se třeba s celou rodinou vypravíte na nějaký hrad či zámek. Že jsou v zimní sezóně zavřené? Víkendové tipy Radiožurnálu vás přesvědčí, že rozhodně ne všechny!

Ještě v pátek večer je možné vyrazit do pražských Holešovic na koncert kapely Kryštof. Oblíbená skupina vydala nové album a vyráží na turné, mezi třemi zastávkami samozřejmě nechybí ani Praha, kde se netradiční koncert odehraje právě 19. února.

Nejenom příznivci hradu Veveří jsou zváni na Hradní vepřové hody tuto sobotu 20. února od 10 hodin. Kromě všelijakých pochoutek teplé a studené kuchyně na vás čeká i první letošní opékané prasátko a zajímavá prohlídka zimních hradních nádvoří a vyhlídky jak z hradních ochozů, tak teprve vloni zpřístupněné Prachové věže.

Tuto sobotu 20. února pořádá rodinné centrum Kašpárek Pardubice maškarní ples, který se uskuteční v domě dětí a mládeže Delta v ulici Gorkého. Vaše děti se mohou těšit na hudbu, tanec, břišní tanečnici, soutěže, vyhlášení nejlepší masky i kamaráda klauna.

Patříte k těm, co si myslí, že prohlídky na hradech a zámcích jsou nudné? Tušíte, že po 10 minutách nebudete vědět, o čem je řeč, a na konci prohlídky si nebudete pamatovat vůbec nic? Na zámku v Mníšku se vám to nestane! Prohlídka bude bavit i vaše děti. Pokud navštívíte zámek v Mníšku, čeká vás zároveň výlet do první republiky. Období našich babiček a dědů vám bude blízké. I život zakladatele zámku Serváce byl plný nástrah a peripetií. Byl sice chudý, ale pracovitý, laskavý, chytrý i zbožný. Dost dobrých vlastností, které ho svedly na tu správnou cestu. Za hrdinné činy byl povýšen do šlechtického stavu, koupil mníšecké panství a s vervou sobě vlastní jej zvelebil. I k chudému lidu se hezky choval. Platil za ně daně, postaral se jim o jídlo i práci. Pověsti praví, že se i s peklem spolčil.

A co tu ještě uvidíte? Čerta Brdíka, malou zámeckou kapli i pokoje dam a pánů. Dozvíte se, z čeho jídávali i čím se bavili pánové a dámy dříve. Vyrobit si můžete památku na zámek ve výtvarném ateliéru a úplně nakonec vás čeká sladký bonbónek. Začíná se v sobotu i v neděli v 10.30. Následuje prohlídka vždy každou hodinu. Speciální prohlídky pro děti začínají po oba víkendové dny právě od půl jedenácté dopoledne, výtvarné tvoření pak probíhá mezi 13. a 16. hodinou.

Chebská Galerie 4 zve od tohoto týdne na novou výstavu Kontakt versus Digital. Autorem fotografií je Zdeněk Halámek, tedy karlovarský fotograf širokého profesního rejstříku. Nejznámějšími se staly jeho černobílé i barevné publikace o lázeňském městě s fotografiemi dokumentačního i uměleckého rázu, vydávané od roku 1988 dodnes. Objektiv nejčastěji zaměřil na městské scenérie, hlavně karlovarskou historizující architekturu a parky, které ji obklopují. Přesto se od 60. let až do konce 20. století nejraději věnoval krajině, a to i v kontrastu se soudobým civilizačním a technickým vývojem. Až do 27. března to všechno můžete vidět v Kamenné ulici číslo 2 v Chebu.

Pracovníci Vlastivědného muzea v Kyjově připravili pro své návštěvníky s blížícím se jarem výstavu Kraslice ze sbírek Stanislava Loveckého. Stanislav Lovecký se sbírání kraslic věnuje od svých dětských let, kdy mu jeho babička darovala první kraslici. Dnes jich má ve své sbírce 1400 kusů. Vy v Kyjově uvidíte kolekci 500 kraslic, které mapují nejznámější výzdobné techniky: batikování, gravírování, lepení slámou, jezerní sítinou, drátkování, voskové reliéfní. Tyto tradiční techniky jsou doplněné o techniky novější, jako jsou dírkovaní v kombinaci s reliéfním voskem, malování tuší či anilinovými barvami, obháčkování, textilní aplikace, ubrousková technika či kombinovaná technika malování s aplikací pomocí luštěnin, kterými se vytvářejí zoomorfní motivy. Kromě tradičních slepičích vajíček jsou k vidění kraslice kachní, husí, krůtí, křepelčí a pštrosí. Nejmenší kraslicí je odrátované vlaštovčí vajíčko. V rámci výstavy je připraven i doprovodný program, ve kterém mají zájemci možnost naučit se zvládnout základy techniky gravírování a lepení slámou tak, aby byli schopni si pro své nejbližší připravit kraslice sami. Kurz proběhne až v neděli 14. 3. 2010 od 12.30 do 17 hodin ve Vlastivědném muzeu na Palackého 70 v Kyjově.

Na výstavu se dá zajít nejenom do galerie - v Ústí nad Labem k tomu stačí projít se vlakovým nádražím. Projekt Profesionálky, který byl letos úspěšně představen na filmovém festivalu Femina Film, pokračuje výstavou fotografií žen, kterým se podařilo prostřednictvím profese realizovat své sny. Výstava dokumentuje tvorbu studentek Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evengelisty Purkyně v Ústí nad Labem, které pod vedením profesora Mrázka a akademické malířky Elišky Nové navrhly a vytvořily modely pro úspěšné ženy z různých profesí. Autorem fotografií je Petr Berounský. Železniční prostředí tvořilo kulisu při fotografování, a tak se i výstava koná na železniční stanici v Ústí nad Labem.

Plzeňská zoologická zahrada zve na nové přírůstky. Novinkou madagaskarského pavilónu se stala v těchto dnech dvouletá samice vari bělopásého. Přicestovala z francouzské Zoo Besancon. S trochou nadsázky by se mohla tato forma v kontrastu k známým vari černobílým nazvat vari bíločerným, protože má na své srsti opačný poměr obou barev. Vari jsou známi svým štěkavým hlasem. Vari, poddruh lemura, patří k opylovačům, při mlsání nektaru mu často ulpí pyl na obličeji. Nově do Plzně dorazila i čtyřletá samice lemura rudobřichého. V plzeňské zoo prozatím žil pouze mladý samec pojmenovaný Zaza, letos mu budou 4 roky. Zdejší zoo prožívá také obvyklou záplavu jehňátek a kůzlátek, doplňuje je jelínek muntžak. Jedním ohniskem je lesopark, ve kterém leží Dinopark. Naproti dosud hibernujícímu tyranosaurovi běhají ve smíšeném stádě dva lednoví kozlíci a dvojčata z 5. února. Jedna dvojice je celá černá, druhá je bíločerná. Ve stejném výběhu přišla na svět i dvě jehňata ovcí somálských. Živo je také na statku Lüftnerka. Dvě ovečky šumavky z ledna v těchto dnech doplnilo ještě jedno malé mládě. Přidaly se i drobné ovečky skudde z východního Pruska. A aby nebylo smutno populárnímu girgentánskému kozlíkovi Hurvínkovi, který vloni ovdověl, přicestovala mu z Německa nová budoucí partnerka, která dostala od čestných kmotrů jméno Stáňa. A nadvládu rohatých mláďat přerušil budoucí malý paroháč - jihoasijský jelínek muntžak. V plzeňské zoo patří již do 6. desítky zde narozených tzv. štěkavých jelínků. Živo je i v teráriu.

Také v Ostravě se jaro hlásí novými přírůstky. Ostravská zoologická zahrada se těší z mláděte osla domácího, které se narodilo 30. ledna. Malý oslík, sameček, je otužilý, už pár dní po narození začal pobývat venku ve výběhu s ostatními členy skupiny, takže návštěvníci mají možnost pozorovat ho i teď. A v nejbližších týdnech se skupina znovu rozroste, jelikož je březí ještě jedna samička. Osly chová ostravská zoo už od roku 1959 a za tuto dobu se podařilo odchovat 21 mláďat. Od roku 2005 obývají společně s poníky shetlandskými nový výběh v blízkosti amfiteátru zoo.

Tuto sobotu 20. února jsou od 15 hodin zváni do svitavského muzea na slavnostní zahájení výstavy všichni, kdo mají rádi opeřence. Začíná tu totiž výstava Ptáci našich lesů, vod a strání aneb O ptactvu na Svitavsku. Výstava o ptactvu regionu nabídne ptačí exponáty umístěné v co nejpřesnějším napodobení přirozených biotopů, jako jsou rybník, řeka, louka, les a lidská obydlí. Chybět nebudou ani zimní hosté a opravdu vzácné a zajímavé ptačí druhy, jimž vévodí orel křiklavý a orel mořský. Na výstavě najdete na 100 vycpaných ptáků.

Moravská metropole láká od tohoto týdne na hrad Špilberk. Výstava Krása, která hřeje zpřístupňuje široké veřejnosti rozsáhlý soubor gotických a renesančních kachlů z Moravy a Slezska. Reprezentativní expozice představuje dosud nejrozsáhlejší soubor těchto uměleckořemeslných výrobků pocházejících ze sbírek bezmála třiceti moravských a slezských muzeí, galerií a památkových institucí. Na více jak dvou stovkách exponátů ukazuje proměnu praktického předmětu, jakým byla kamna, v estetizující součást interiéru. Přestože byla kachlová kamna ve 20. století vytlačena dokonalejšími způsoby vytápění, na jejich zvláštní půvab lidé nezapomněli. Určitým způsobem tak výstava reaguje na vzrůstající vlnu zájmu o "živé" teplo kachlových kamen, fenomén, který si nás v dnešní hektické době získává svou poetikou a nostalgií. Až do 16. května máte možnost všechnu tuhle "hřející nádheru" vidět na brněnském Špilberku.

A v neděli je možné spojit dobrou muziku s pomocí dobré věci. 21. února vystoupí ve velkém sále pražské Lucerny od 20 hodin na pomoc zemětřesením zdevastovanému Haiti kapela Monkey Business s hostem Danem Bártou, Bigg Boss Jam (PSH, Orikoule, 518 + Toxxx) a Eddie Stoilow. Výtěžek z koncertu využije společnost Člověk v tísni na dlouhodobou pomoc na ostrově, například na rekonstrukce škol.

Revolver Revue - "časopis kulturní sebeobrany" - završuje 25 let své existence. Výročí revue bude v sobotu 20. února věnován večer na pražské Nové scéně. Na programu je např. pocta básníku Zbyňku Hejdovi, vernisáž tvůrčí formace kunstWerk, vystoupení organizace B. K. S. nebo koncerty skupin WWW, Banana Split a Jeho Moralisté a Velvet Revival. Revolver Revue vznikla v roce 1985 jako samizdatová platforma nejmladší undergroundové generace.

Volyňské muzeum zve tuto sobotu na koncert progresivního slovensko-maďarského jazzového tria Davida Kollara, jehož hudbu si můžete poslechnout na internetových stránkách www.davidkollar.sk nebo www.myspace.com/davidkollar. Koncert začíná 20. února v 18 hodin ve Tvrzi.

Jako každý rok můžete i letos navštívit tradiční masopustní zábavu na Karlínském náměstí. Na všechny zájemce čekají pravé zabijačkové hody, něco pro zahřátí a především spousta zábavy. Po slavnostním zahájení se divákům na pódiu představí Pepa Vágner, v průběhu odpoledne vystoupí také známá kapela Brouci - The Beatles revival a mnoho dalších. Správnou masopustní náladu navodí lidová muzika Dokolečka a chybět nebudou ani ukázky historických řemesel. Pro nejmenší návštěvníky je připraven bohatý doprovodný program. Děti budou moci zhlédnout pohádku Mrazík v podání divadelní skupiny Housle na stromě nebo se vyřádit během balónkové diskotéky. Pro zájemce bude navíc po celé odpoledne zpřístupněno ledové kluziště. Lidová veselice vyvrcholí slavnostním průvodem, který bude zakončen ohňovou show profesionální skupiny Infinitos. Masopustní veselice proběhne v sobotu 20. února od 14 hodin v Karlínském Spektru Domu dětí a mládeže na Karlínském nám. 7, Praha 8. Vstup je pro všechny zdarma!

Masopustní veselí proběhne tento víkend také v Chudenicích. Masopustní průvod vyjde v sobotu ve 14 hodin od Starého zámku Chudenice. Příliv dalších masek a hojná účast diváků budou velmi vítány. Na všechny případné návštěvníky se těší občané Chudenic, zvlášť jejich Dobrovolný hasičský sbor.

Obec Vrané nad Vltavou zve srdečně všechny sousedy na obnovený Vranský masopust. Již 3. ročník této jedinečné akce se koná v sobotu 20. února 2010 ve Vraném nad Vltavou. Začátek je ve 13.00 na náměstíčku u Marholdů proti papírnictví. A co vás čeká? Masopustní průvod veselých masek (takže přijďte v maskách), živá hudba, masopustní zastaveníčko s tancem u zdravotního střediska, kde proběhne ochutnávka přinesených dobrot, vepřové hody v hasičárně a večer od 20 hodin pak masopustní zábava tamtéž. Nezapomeňte na drobné občerstvení pro masky, něco pro zahřátí a nějaký ten zlaťák pro hudbu.

A v duchu masopustu bude i sobota v Černošcích-Mokropsech. Na už 22. masopustní veselici zve obec na jihozápadním okraji Prahy v sobotu od 14 hodin. Po ukončení masopustního programu jsou všichni účastníci zváni od 16 hodin na hudebně-zábavní večer do hostince U Mlynáře. K tanci a poslechu bude hrát multiinstrumentalista Radek Novák.

Do Šluknova se tuto neděli slétnou všechny čarodějnice! A nejenom ty, ale přijdou i princezny, piráti, loupežníci a další pohádkové postavičky. Dostaveníčko si dají na karnevalu, který začne ve 14 hodin ve šluknovském kulturním domě. Na všechny tu čeká odpoledne plné zábavy, soutěží, tance a smíchu.

Moravská galerie v Brně zve na novou výstavu Možnosti záznamů. Jde o výběr z galerijní sbírky posledního století. Výstava Možnosti záznamů nabízí divákům zajímavý a inspirativní pohled do málo frekventovaných oblastí výtvarné tvorby 20. století. Prezentuje na ní významné české i světové umělecké osobnosti z poněkud jiného úhlu pohledu, výběr se totiž zaměřuje hlavně natakzvaná "privatissima". Výstava obsahuje kolem 160 kreseb pocházejících z majetku galerie, většina z nich je představena veřejnosti poprvé. Mezi jmény autorů najdeme takové osobnosti, jako je například Josef Čapek, Emil Filla, Otto Gutfreund, Bohumil Kubišta, Vincenc Makovský, Josef Mařatka, Antonín Procházka, Adriena Šimotová, Josef Šíma, Václav Špála, František Tichý a další. Co zájemce čeká v rámci doprovodného programu? Výtvarné dílny pro děti i seniory, arteterapeutické setkání i filmová projekce a přednášky o moderním umění i antických gemách. To všechno je k vidění a zažití v Moravské galerii v Brně do 16. května tohoto roku.

Muzeum Novojičínska zve na gospely! Koncert souboru Keep Smiling Gospel z Orlové se uskuteční v neděli 21. února v 16 hodin v kostele sv. Josefa ve Fulneku. Gospelový sbor Keep Smiling Gospel z Orlové je skupina nadšenců, které oslovila černošská náboženská hudba.

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech zve na výstavy v hlavní budově muzea, kde do půlky března probíhá náhradní expozice Apatyka Jednorožec. Jde o barokní lékárny z klatovského náměstí, vývoj apatykářské práce v průběhu staletí, obrazy z historických lékáren v Čechách. Až do 26. března je tamtéž možné navštívit výstavu Tapisérie. Jde o ukázky tvorby studentů katedry textilní tvorby Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. A dlouhodobou výstavou je Lidová architektura na Klatovsku.

V sobotu 20. února se v sále kulturního domu v Klenčí pod Čerchovem uskuteční beseda o československých legiích v Rusku, věnovaná generálu Radolovi Gajdovi (14. 2. 1892 - 15. 4. 1948) k 118. výročí narození tohoto českého vlastence, hrdiny od Zborova a Bachmače, který se významnou měrou zasloužil o vznik samostatného Československého státu. Radola Gajda byl zakladatelem československých legií v Rusku a proslavil se v bitvě u Zborova, kde převzal velení a předem prohranou bitvu zvrátil ve vítězství.

V Topičově síni v Národní ulici číslo 9 v Praze 1 se bude tuto neděli dražit za velké peníze. V souboru výtvarných děl mistrů hlavně české tvorby budou k mání díla Jana Kupeckého, Emila Filly, Františka Kupky nebo Václava Špály. Dražit se začíná v půl druhé odpoledne.

Do Kopřivnice láká historie zdejší Tatrovky. Tatra a Sodomka aneb kopřivnické vozy s originálními karoseriemi z Vysokého Mýta, to je název nové výstavy, kterou můžete v rámci stálé expozice Technického muzea Tatra navštívit v Kopřivnici až do 30. listopadu letošního roku. Karosářská firma otce a syna Sodomkových z Vysokého Mýta byla už ve své době uznávanou továrnou, její práce byla známa i daleko za hranicemi tehdejšího Československa. Zruční karosáři vytvářeli nádherné karoserie na různých typech podvozků a právě kopřivnické tatry patřily mezi ty hodně žádané. Vznikaly tak jedinečné vozy, na nichž se kloubila tatrovácká preciznost s vysokomýtskou originalitou. Cílem výstavy je představit Sodomkovy tatry a historii vysokomýtské karosárny prostřednictvím jedinečných dobových fotografií a dokumentů na 22 moderně graficky ztvárněných panelech. Expozice je dále doplněna o originální Sodomkovy automobily - jsou to první falešný kabriolet Tatra 52, úplně první tatra (Tatra 57 B) vyrobená ve Vysokém Mýtě po druhé světové válce a jedinečný vůz Tatraplan kabriolet, který byl v roce 1949 darován samotnému Stalinovi k jeho 70. narozeninám. Součástí prezentace jsou rovněž i dobová alba fotografií, originální dokumenty a modely.

Pražské divadlo Minaret na Národní třídě v Redutě uvádí v neděli pohádku O Rusalce. Hrát se začíná v 15 hodin a poetickou pohádkovou hru o lásce a odpuštění se šťastným koncem a s hudbou Antonína Dvořáka zvládnou i děti od 4 let.

Na klasickou pohádku zve i divadlo Minor, tady můžete už v sobotu, v 15 a 18 hodin, vidět Popelku. Ta zdejší však žije v cukrárně a umí to s těstem, polevou a cukrkandlem široko daleko nejlíp. Ani neví jak a zakopne o prince, když to nejmíň čeká. A ON neví, že to ONA mu upekla dort k narozeninám, že ONA je ta nádherná ztřeštěná princezna, co přišla na ples, a že ONA je sestra té, co mu ji všichni vnucují... Jak to dopadne, se můžete přesvědčit v Praze 1 ve Vodičkově ulici 6.

Zázračný pramínek, tedy klasická pohádka se zápletkou, která děti zavede do prostředí, kde se ozývá klapot mlýna, dřeváků i tichý tlukot máselnice. Příběh Vodomila, Jonáše, strýčka sumce, Márinky i mlynářky zaujme v kroměřížském kulturním domě malé i velké diváky. Hraje se od 14.30.

Kulturní středisko Průhon v Praze Řepích zahraje tuto sobotu od 16 hodin veselou hudební pohádku Dobrodružství krokodýla v Africe. Příběh zavede malé i velké do pralesa, kde bude spousta zvířat a mnoho krásných loutek.

Za pohádkovým divadlem můžete vyrazit i do Litvínova. Docela Velké Divadlo tu v sobotu od 15 hodin uvádí pohádku o krásné princezně, statečném princi a ukrutném draku. Tedy pohádku O Bajajovi.

Na hasičský ples jako z Hoří, má panenko se můžete tuto sobotu 20. února vydat do Hory Svaté Kateřiny. Od 20 hodin propukne taneční zábava v sále Horského domova, v průběhu večera se bude losovat i z bohaté tomboly, ale pozor! Vstup je možný pouze ve společenském oblečení, rifle jsou nepřípustné.

Galerie U Zlatého kohouta hostí v únoru keramickou výstavu mladých tvůrců a dětí, členů Keramického studia ULITY - Domu dětí a mládeže Prahy 3. Potrvá do 26. února a letos nese název Mutanti a jiná příroda. K vidění jsou různě rozměrné plastiky fantastických bytostí, inspirované živočišnými a rostlinnými tvary. Po celou dobu výstavy, která bude doplněna nepřetržitou zvukovou instalací, se návštěvníci mohou zúčastnit tvořivé soutěže o ceny. Galerie U Zlatého kohouta, Michalská 3, Praha 1, je otevřena od pondělí do soboty, od 12 do 18 hodin.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio